...słowo na niedzielę
....otóż w międzyczasie fotografowania gambijskich biegaczy umilam sobie ,nocami ,czas preparowaniem tegorocznego materiału z gór,a takie rzeczy, jak wiemy zmuszają nieraz do przewertowania literatury...
Otóż trafiłem w zamrażarce na materiał z przełeczy izdebczyskiej(Beskid Żywiecki

) i z Policy,znalazłem tam 6 okazów Patrobus assimilis (trzeci człon czułków, równy pierwszemu i w ogóle wygląda na żywo zupełnie inaczej niz atrorufus...) -wszystkie znalezione przy źródliskach w partiach szczytowych powyżej 1000 m n.p.m. .
no i fajnie ,szybki research i widzę, że w kfp (źródło KSiB!

) pisze:
Burakowski B. et al. 1973:
Gatunek europejski, rozmieszczony głównie w północnej części kontynentu, gdzie w Fennoskandii wkracza daleko poza koło podbiegunowe, w środkowej Europie zasiedla głównie obszary górskie, na nizinach spotykany w obszarze moren polodowcowych i lokalnie na torfowiskach wysokich. W Polsce notowany głównie z Sudetów, niekiedy spotykany po powodzi w napływkach na niżej położonych stanowiskach (Legnica, Zaleszany). Wykazany z okolic Płocka, przez S. Weissberg a (1918) omyłkowo (J. Makólski*). Występowanie omawianego gatunku na Nizinie Mazowieckiej wymaga potwierdzenia nowymi materiałami.
...potem jak zawsze z rezerwą zaglądam do rekordów i właściwie wszystkie rekordy z zamierzchłych czasów ,większość z południowo zachodniej Polski, czyli wszystko gra, bo to dane z KFP ,są też rekordy z Babiej góry H.Riehna z 1914-go, więc utwierdza mnie to w poprawności oznaczenia... lux.

.
Grzebię sobie dalej i widzę że jest jednak współczesny rekord .
źródło KSiB:
1. Wyżyna Małopolska, Wyżyna Łódzka, ad Aleksandrów Łódzki, rezerwat Torfowisko Rąbień, UTM CC84, 2002 (Jaskuła R. et al. 2002b)

1. Ground beetles (Coleoptera: Carabidae) of Lodz Upland, Central Poland.
czasopismo: Baltic Journal of Coleopterology
Jaskuła R. et al. 2002b
2. Łódź, rezerwat Struga Dobieszkowska, UTM DC04 (Jaskuła R. 2003b)

2. Biegaczowate (Coleoptera: Carabidae) w wybranych rezerwatach okolic Łodzi.
Parki Narodowe i Rezerwaty Przyrody
Jaskuła R. 2003b
No i super.
Znajduję sobie pracę numer 2
https://www.researchgate.net/publicatio ... olic_Lodzi i jest krótki opis P.assimilis:
Patrobus assimilis CHAUD. (,,Torfowisko Rąbień”) – gatunek wykazywany z większości krain Polski, z reguły jednak na podstawie pojedynczych okazów
To już mnie troche zaciekawia, bo w KFP jest wykazywany zaledwie z kilku i to najczęściej górskich krain... no ale nie jestem specem od Patrobusów

, no to pewnie o czymś nie wiem...no i zostawiłbym to, ale ja lubię sobie nocą pogrzebać

.
Do pracy numer 2 nie mam dostępu
http://rcin.org.pl/dlibra/docmetadata?id=34835
ale znajduję pracę z 2012-go
W tej pracy w tabeli gatunków obok P.atrorufus ,pojawia się P.australis
Patrobus australis collected in
“Wiączyń” NR (new material: 1 ex., I.VIII.2002., light trap, leg. R. Jaskuła et J. Kalisiak).
...a nie ma słowa o P.assimilis, czytając dalej dowiaduję się ,że :
Moreover, all literature data on Calathus mollis occurrence in NR
areas of the Łódź Province relate to C. cinctus (Jaskuła et al. 2002b, 2003, 2005), as well as
record of Patrobus assimilis from “Torfowisko Rąbień” (Jaskuła et al. 2002b, Jaskuła 2003)
applies to P. atrorufus.
Rare,
Pomijam, że w Ksibie oba rekordy ,na podstawie tych prac, powinny być skreślone, o czym informuje Piotra przy tej okazji
.
A mam pytanie do ludzi obeznanych z tematem (Mieczysław ,Bartek "itd" .

) Czy są jakieś współczesne rekordy tego gatunku?
Fotke zamieszczę jak skończę z Gambią a to nastąpi moze w grudniu

.
Rafał
*Wytłuściłem fragment o skreśleniu ,gdyby czasem tu Piotr zajrzał a nie chciało mu się czytać moich wypocin