...kontynuując rozważania dodaje kolejną mapkę rozsiedlenia escherii na Ukrainie, z Czerwonej Księgi Karpat Ukrainskich .
Piszę to wszystko tutaj, żeby sobie usystematyzować pewne sprawy i swój tok rozumowania ,więc nie oczekuję na rozwiązanie problemu, ale moze ktoś będzie miał jakieś ciekawe spostrzeżenia to będzie miejsce gdzie można się wypowiedzieć....
Via PW rozmawiam sobie z różnymi ludźmi i zauważyłem , że do czasu tej ostatniej mapki ,panowało ogólne przekonanie, że auronitens jest wszędzie w Polsce i jest bardzo liczny.Na chwilę obecną wyglada to dla mnie tak, że dziwny jest rekord z Roztocza kompletnie oderwany od ciagłości zasięgu ,a poza wszystkim rekordy zamieszczone w pracy :"Materiały do znajomości rozsiedlenia w lasach polskich rodzaju Biegacz" Borusiewicza i Kapuścińskiego (1950) ,część tych rekordów wygląda na błedy w oznaczeniach powielane później w różnych pracach i zaciemniające obraz np.rozsiedlenia auronitensa....Podawany jest on z dwóch stanowisk z Lubuskiego za studentami ... mam paru znajomych w Lubuskiem

i żaden z nich gatunku nie widywał ,za to z inf.ustnych można się dowiedziec ze :
"Ja rzeczonego Carbusa nie obserwowałem w lubuskiem chociaż w co drugim, a
może w każdym programie ochrony przyrody nadleśnictwa widnieje w spisie" .
No i podejrzewam, że właśnie ta praca wprowadziła sporo zamieszania w temacie....
Na chwile obecna poszukiwana jest mapa rozsiedlenia auronitensa w Niemczech, bo to będzie dosyć istotna informacja....Rumunia, Słowacja ,Węgry również nadal aktualne.
Rafał