Gąsienica do odznaczenia.

Oznaczanie gąsienic, jajeczek, poczwarek, oprzędów i innych ciekawostek związanych z motylami.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Wisnia4don

Gąsienica do odznaczenia.

Post autor: Wisnia4don »

Witam, udało mi się znaleźć taką o to gąsienice:

1. http://i39.-wstawianie-linkow-z-zewnetrznych-serwerow-zabronione.com/21j1usz.jpg
2. http://i40.-wstawianie-linkow-z-zewnetrznych-serwerow-zabronione.com/166dqie.jpg
3. http://i42.-wstawianie-linkow-z-zewnetrznych-serwerow-zabronione.com/2mh947o.jpg
4. http://i44.-wstawianie-linkow-z-zewnetrznych-serwerow-zabronione.com/a1quk8.jpg

I mam odnośnie parę pytań:

Co to za gatunek, prosiłbym o podanie nazwy łacińskiej i polskiej. Czym się żywi, czy można hodować ( czy nie jest pod ochroną ). Za każde rozwinięcie co nie co tego wątku, serdeczne dzięki ;)
Awatar użytkownika
Marcin Kutera
UTM: EB24, EC18
Specjalność: Lepidoptera, Odonata, Orthoptera,
Podziękował(-a): 2 times
Podziękowano: 1 time
Kontakt:

Post autor: Marcin Kutera »

to gąsienica z rodziny niedźwiedziówkowatych Arctiidae.
Żerują na różnych roślinach zielnych oraz gatunkach drzew (pokrzywy Urtica sp. , wierzby Salix sp., jeżyny i maliny Rubus sp.)
Te zdjęcia są kiepskiej jakości, nie ma jak odnieść się do wielkości (ile to ma cm).

Nie wiadomo jakie środowisko

Wygląda mi na niedźwiedziówkę nożówkę (niedźwiedziówkę kaję) Arctia caja
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 19 kwietnia 2010, 10:35 przez Marcin Kutera, łącznie zmieniany 1 raz.
Wisnia4don

Gąsienica ma 3,5cm, jakość słaba bo aparat słabej jakości. Znalazłem ją w ogródku, w Żninie, zajadała jakąś roślinę możliwe że jakiś kwiat niestety nie posiadam zdjęcia na którym żerowała, a zerwane listki (3) zjadła już w nie całą dobę.
Awatar użytkownika
Marcin Kutera
Kontakt:

to jednak będzie Arctia caja
Wisnia4don

W takim razie ślicznie dziękuję Marcinie. Jeszcze tylko jedno pytanko, jest szansa na udaną hodowlę tego gatunku? Jeśli tak to jaki będzie dla niej najodpowiedniejszy biotop? Czy mam sobie darować i wypuścić ją na wolność?
Awatar użytkownika
Witek Płachta

Post autor: Witek Płachta »

Wisnia4don pisze:prosiłbym o podanie nazwy łacińskiej i polskiej. Czym się żywi, czy można hodować ( czy nie jest pod ochroną )
Kolega chtyba jeszcze nie zna tej strony http://www.lepidoptera.eu/start.php
Tam jest wszystko, wystarczy tylko nazwę łacińską wpisać w tamtejszą wyszukiwarkę.
Pozdrawiam.
Wisnia4don

Faktycznie nie znałem, gdyż motyle jakoś mnie nie "ciągnęły", ale muszę przyznać że strona zacna i godna uwagi :) Serdeczne dzięki ;)
Awatar użytkownika
Marcin Kutera
Kontakt:

Wisnia4don pisze: Jeszcze tylko jedno pytanko, jest szansa na udaną hodowlę tego gatunku? ?
jak najbardziej jest szansa na udaną hodowlę, ten gatunek nie ma zbyt dużych wymagań. Wystarczy jakiś palstikowy pojemnik z wieczkiem, w którym należy zrobić dziurki (albo terrarium na gryzonie np.). Wkładamy gąsienice z łodygą i liściem rośliny (najlepiej tej, na której znaleźliśmy gąsienicę) i donosimy systematycznie rosliny żywicielskie (mogą to być nawet świeże liście traw, młode listki drzew, to gąsienica wszystko żerna :wink:, potrafi nawet zadowolić się sierścią )

Należy co jakiś czas delikatnie spryskiwać gąsienicę i rośliny wodą. Larwa też potrzebuje trochę wilgoci. W takich warunkach niegdyś wyhodowałem A. caja od larwy przez poczwarkę do imago. Karmiłem w późniejszym stadium gąsienicy m.in. krwawnikiem pospolitym, trawami, wierzbą oraz wrotyczą

Około 4 lipca 2003 gąsienica przeobraziła się w poczwarkę, zaś dorosłego osobnika uzyskałem 21 lipca 2003 (czytam informacje z dziennika entomologicznego)
Awatar użytkownika
Adam Larysz
Podziękowano: 3 times
Kontakt:

Post autor: Adam Larysz »

To nie jest A.caja, głowa i nogi są czerwone, czyli to jest Arctia villica.
Awatar użytkownika
Marcin Kutera
Kontakt:

Adam Larysz pisze:To nie jest A.caja, głowa i nogi są czerwone, czyli to jest Arctia villica.
Kurcze i tu Adam ma rację (nie przyjrzałem się temu ostatniemu zdjęciu). Faktycznie teraz pojawiają się często gąsienice A villica. (ewidentnie nogi i głowa czerwona) :oops:

Przecież A. villica ma mniejsze wymiary i ma bardziej rude owłosienie. Zmyliły mnie te biało prześwitujące skupienia, z których wyrastają kępki owłosienia

Roślinami żywicielskimi dla A. villica będą tutaj m.in. Plantago sp. (gatunki babki), Lamium sp. (jasnota), mogą być też wymienione gatunki jeżyn i malin Rubus sp.
Awatar użytkownika
angellus
UTM: CA66

Post autor: angellus »

co do gatunków chronionych i zagrożonych-warto zajrzeć tutaj :
http://www.iop.krakow.pl/pckz/opis.asp?id=109&je=pl
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Podziękował(-a): 1 time
Podziękowano: 32 times

Post autor: Aneta »

Marcin Kutera pisze:Należy co jakiś czas delikatnie spryskiwać gąsienicę i rośliny wodą. Larwa też potrzebuje trochę wilgoci.
Zdecydowanie nie spryskiwać. Takiego dodatkowego nawadniania potrzebują tylko nieliczne gatunki, np. Euthrix potatoria; u innych może to tylko przyspieszyć rozwój szkodliwych dla gąsienic pleśni.
Awatar użytkownika
Marcin Kutera
Kontakt:

Aneta pisze:
Marcin Kutera pisze:Należy co jakiś czas delikatnie spryskiwać gąsienicę i rośliny wodą. Larwa też potrzebuje trochę wilgoci.
Zdecydowanie nie spryskiwać. Takiego dodatkowego nawadniania potrzebują tylko nieliczne gatunki, np. Euthrix potatoria; u innych może to tylko przyspieszyć rozwój szkodliwych dla gąsienic pleśni.
Ja spryskiwałem i było ok. Co prawda nie należy przesadzać z tą wodą, bo rzeczywiście z nadmiaru wilgotności (bardzo sprzyjającej gatunkom grzybów (powstawaniu grzybni)) zacznie rozwijać się pleśń.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 19 kwietnia 2010, 14:37 przez Marcin Kutera, łącznie zmieniany 1 raz.
Stefan Kozieł

Re: Gąsienica do odznaczenia.

Post autor: Stefan Kozieł »

Kolega przedstawił gąsienicę do odznaczenia, proponuję więc nadać jej od razu, niezależnie od zasług, Order Motyla Białego z Przepaską. :mrgreen:
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Podziękował(-a): 1 time
Podziękowano: 32 times

Post autor: Aneta »

Ewentualnie może być Virtuti Caterpillari :mrgreen:
Wisnia4don

Dzięki wszystkim za pomoc i udział w temacie. Serdeczne dziękuję. A co do "oDznaczenia" to literówka się wkradła a nie błąd z nie wiedzy ;) Ale oba oDznaczenia mi sie podobają :P zarówno Stefana jak i Anety ;) Postaram się wyhodować na piękny okaz A.villica ;)

P.S. Odnośnie strony http://www.lepidoptera.eu/start.php mógłby mi ktoś wyjaśnić oznaczenia na tabeli? chodzi mi o te barwy.. niebieski, brązowy, zielony. Jeśli było na ten temat już coś to poproszę o linka, serdeczne dzięki ;)
Ostatnio zmieniony wtorek, 20 kwietnia 2010, 15:17 przez Wisnia4don, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Marcin Kutera
Kontakt:

W ostatnim (dolnym) rzędzie komórek w tabeli masz oznaczone rzymskimi cyframi (od I do XII) - poszczególne miesiące.

z lewej strony kolumny tyczącej się miesiąca I (stycznia) masz graficznie (w pionie)przedstawione stadia rozwojowe (od dołu do góry: jajo, larwa (gąsienica), poczwarka, motyl - imago)

czerwona pionowa kreska przedstawia datę bieżącą. Kolor fioletowy w poziomie - określa czas (lipiec VII - początek sierpnia VIII zeszłego roku), kiedy to ten gatunek jest obserwowany w stadium jaja. Zielony kolor na poziomie - stadium gąsienicy - przedstawia okres czasu, kiedy to ten gatunek był w tymże stadium (od miesięcy późno letnich, jesiennych zeszłego roku do około połowy kwietna br.- to okres wg literatury, kiedy ten gatunek przebywa w stadium gąsienicy), następnie brązowy - stadium poczwarki (też okres wg literatury i posczególnych obserwacji entomologów), niebieski - adekwatnie stadium - imago (dorosłego osobnika obserwowanego w tym okresie i wg literatury). Róznica w pojawach poszczególnych stadiów może się przesuwać +, - 2 tygodnie
ODPOWIEDZ