Czerwony roztocz? - pytanie

STAWONOGI głównie gromady: pajęczaki (Arachnida), skoczogonki (Collembola), pierwogonki (Protura), widłogonki (Diplura) i inne. Również ślimaki, bo i takie na Forum się pojawiają.

Podział stawonogów: http://pl.wikipedia.org/wiki/Stawonogi
Wisnia4don

Czerwony roztocz? - pytanie

Post autor: Wisnia4don »

Od jakiegoś czasu intryguje mnie cóż to za stworek. Ale jakoś nie mogę nigdzie znaleźć. Zdjęć niestety nie mam ale postaram się opisać na tyle na ile się da.

Często spotykam go przy murowanych piaskownicach, murkach w lato, jest koloru czerwonego, i jest baaardzo malutkie jak czerwona kropka od cieńkopisu, jak nie mniejsze. Ciężko mi wychwycić ile ma odnóży itp itd. Może ktoś się już spotkał z tym czymś, że tak powiem. Z góry dzięki za jakiekolwiek pomysły cóż to może być. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
palipa
UTM: CF 34

Post autor: palipa »

czy chodzi ci o o coś takiego jak na zdjęciu nr 1 w tym temacie:
viewtopic.php?t=11883
jeśli tak to poniżej, tym samym temacie, w dyskusji masz napisane co to może być

Paweł
Wisnia4don

Dzięki, doczytałem. Trombidium, zapewne to jeden z nich, jak pisali by dokładniej sprawdzić jaki trzeba badania mikroskopijne zrobić, więc nie będę się zagłębiał póki co dalej, jaki to był konkretnie. Dzięki ;) Pozdrawiam.
L. Borowiec
Podziękowano: 6 times

Post autor: L. Borowiec »

Z opisu wynika, że masz raczej do czynienia z roztoczem z innej rodziny - Erythraeidae, z rodzaju Balaustium. Jeden z gatunków Balaustium murorum jest pospolity w miastach właśnie w takich miejscach o jakich piszesz. Ale są w Polsce i inne gatunki z tego rodzaju i podobnie jak w przypadku rodzaju Trombidium ich oznaczenie wymaga zrobienia preparatu mikroskopowego.
Wisnia4don

Kurczaki, faktycznie ciężko, no ale grunt że jakiś trop jest to najważniejsze :) dzięki chłopaki ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Stawonogi (bez owadów)”