Carabus granulatus - liczny w pniakach nad rowami
- Rafał SZCZECIN
- Specjalność: Ogólnie, poznawczo, żukowate, kózkowate
- profil zainteresowan: karate oraz gitara klasyczna
- Podziękowano: 2 times
Carabus granulatus - liczny w pniakach nad rowami
Załączam zdjęcia - widać wiele granulatusów zimujących w murszejącej kłodzie lisciastej nad samym rowem na bardzo ciekawym, wilgotnym terenie w okolicach Szczecina. Wiele osobników, naliczyłem około 35 egzemplarzy w kawałku kłody długości 0,5metra. Na kolejnej fotce widać biotop - mokre łąki nad Jeziorem Dąbskim. Takich terenów u mnie pod dostatkiem. Jakie ciekawostki entomologiczne mogą tam występować?
- Załączniki
- IMG_0186.jpg (144.74 KiB) Przejrzano 2201 razy
- IMG_0184.jpg (117.86 KiB) Przejrzano 2245 razy
- Rafał SZCZECIN
przepraszam za jakość fotki
Przepraszam za fatalne zdjęcie Carabusów - miałem zwykły aparat bez makro, zdjęcie wyszło ostre ale po zmianie rozmiarów i rozdzielczości wyszły bardzo nieostre. Czy Carabus menetriesi występuje wogóle w zachodniej Polsce? ( Does Carabus menetriesi live in west Poland? )
- M. Stachowiak
Tak, występuje. Niedawno został wykryty na Kępie Karsiborskiej koło Świnoujścia.Rafał pisze:Czy Carabus menetriesi występuje wogóle w zachodniej Polsce? ( Does Carabus menetriesi live in west Poland? )
W tym jednak przypadku prawdopodobnie jest to Carabus granulatus, który także zimuje w tego typu środowiskach. Aby sprawę rozstrzygnąć, konieczne są lepsze zdjęcia chrząszczy.
granulatus-menetriesi
č.1-menetriesi
č.2-granulatus
č.2-granulatus
- Załączniki
-
- Carabus_C_menetriesi_m_do.jpg (60.1 KiB) Przejrzano 2272 razy
-
- Kopie - gran_gran_01.jpg (33.81 KiB) Przejrzano 2280 razy
- Rafał SZCZECIN
jaka różnica?
Dziękuję. A jak najprościej odróżnić te 2 gatunki w terenie? ( bez uprzedniego opatrzenia z C. menetriesi ) - bo nie wiem czy podane w kluczu żeberko na pokrywach jest wystarczającą cechą odróżniającą? Są to chyba bardzo podobne gatunki?
P.s. JUŻ ZNALAZŁEM NA FORUM OPIS TYCH GATUNKÓW
P.s. JUŻ ZNALAZŁEM NA FORUM OPIS TYCH GATUNKÓW
Ostatnio zmieniony środa, 31 marca 2010, 14:52 przez Rafał SZCZECIN, łącznie zmieniany 1 raz.
- M. Stachowiak
Supplement 4 Zeitschrift fuer Angewandte Carabidologie w całości poświęcony jest Carabus menetriesi. Tu link: http://www.eurocarabidae.de/gac/index.php/zeitschriften
- Rafał SZCZECIN
dzięki
Bardzo dziękuję za ten link, chętnie prześledzę te wiadomości. Okolice Szczecina to ujście Odry, duże Jezioro Dąbskie ( chyba piąte w kraju ), sporo terenów o rzędnej wysokościowej 0-0,7m a więc sporo terenów torfowych, bagiennych itp. Zapewne jest tu sporo wilgociolubnych gatunków, podejrzewam więc że i C. clatratus i C. menetriesi a może i C. nitens udałoby się zaobserwować, a i różnych Chlaeniusów ( -niullusów ) i innych drobiazgów jest sporo. Postaram się pobadać i wrzucę parę fotek czegoś ciekawego