Pedostrangalia revestita

Pawel Jaloszynski

Pedostrangalia revestita

Post autor: Pawel Jaloszynski »

W biegu (akurat się pakuję), więc fotki do niczego, ale wspomniałem w innym temacie o larwach Pedostrangalia revestita i pojawiła się prośba o zdjęcia. Larwę pokaże w cyklu przedimaginalnym za jakiś czas, z innymi gatunkami, a dzisiaj akurat rano pojawił się pierwszy chrząszcz, więc tak na szybko dwa zdjęcia.

Larwy znalezione 28 II pod Poznaniem, niestety nie wiem, w jakim badylu, bo podniesiony z ziemi kawał gałęzi był nierozpoznawalny, bez kory; mógł być dębowy, klonowy lub wiązowy, bo takie drzewa tam się nad nim bujały. Jedna larwa oznaczona i zakonserwowana, druga razem z kawałkiem badyla i garścią próchna z niego zapakowana do plastikowej butelki. Mam nadzieję, że w gałęzi coś tam jeszcze siedzi. Larwa, która była luzem, zagrzebała się przy ściance butelki w próchnie i w ciągu dwóch dni zmieniła w poczwarkę, wczoraj/dzisiaj wylazło imago, czyli stadium poczwarki sporo poniżej miesiąca.

Paweł
Załączniki
revestita2.jpg
revestita2.jpg (130.06 KiB) Przejrzano 1475 razy
revestita1.jpg
revestita1.jpg (144.65 KiB) Przejrzano 1471 razy
Marek Hołowiński
UTM: FB68
Specjalność: Sesiidae
Podziękowano: 7 times

Post autor: Marek Hołowiński »

A drewno to raczej klon, biorąc pod uwagę wymienione gatunki. Dla pewności potrzeba więcej szczegółów (taki z grubsza przekrój poprzeczny,trochę więcej z boku - wzdłuż włókien, kora. A chrząszczyk super.
wojtas
UTM: VT79
Podziękowano: 4 times

Post autor: wojtas »

Jak już Paweł pisał kory nie miał ten badyl więc ten aspekt jest niemożliwy.
Awatar użytkownika
Jacek H.

Post autor: Jacek H. »

Wygląda na to, że mamy dobry okres na P. revestita. W naszych odłowach (maj 2009) w okolicach Krotoszyna wpadły 2 okazy tej niezłej kozy.

Jacek
Przemek Tokarski

Post autor: Przemek Tokarski »

Jak na moje oko to gatunek drewna to raczej dąb ewentualnie wiąz na pewno nie klon bo wyraźnie widać naczynia. Gatunek łatwo określić po przekroju poprzecznym: dąb i wiąz są pierścieniowonaczyniowe a wiąz ma wyraźny "bieżnik" a klon jest rozpierzchłonaczyniowy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cerambycidae (Kózkowate)”