Poznawanie różnorodności biologicznej

Ciekawostki, różności, inne sprawy.
Andrzej Grzywacz

Poznawanie różnorodności biologicznej

Post autor: Andrzej Grzywacz »

Na diptera.info znalazłem link do ciekawej pracy. Podejście do taksonomii inne niż normalnie, ale sam artykuł jest ciekawy, daje do myślenia http://www.mdpi.com/1424-2818/2/1/115/pdf

Pozwoliłem sobie zmienić tytuł tematu na bardziej zgodny z duchem artykułu
Ostatnio zmieniony środa, 3 marca 2010, 21:10 przez Andrzej Grzywacz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
M. Stachowiak

Post autor: M. Stachowiak »

Ale to nie jest nic nowego. Od odwołania się do cytowanych w załączonej pracy wersetów Biblii co roku rozpoczynam zajęcia z przedmiotu „Bioróżnorodność” (a wiem, że tak czyni również Prof. R. Szadziewski) :wink:
Jarosław Buszko
Podziękowano: 2 times

Post autor: Jarosław Buszko »

Przytaczanie cytatów z Biblii na wykładach z bioróżnorodności to mimowolny ukłon w kierunku kreacjonistów.
Awatar użytkownika
mwkozlowski

Post autor: mwkozlowski »

"Przytaczanie cytatów z Biblii na wykładach z bioróżnorodności to mimowolny ukłon w kierunku kreacjonistów."
nie chodzi o ukłony, ale o kanon kultury. Nic w tym niestosownego aby odnieść się do Biblii lub do Arystotelesa we wstępie wywodu. Ważne jest co jest dalej...
Ostatnio zmieniony środa, 3 marca 2010, 20:28 przez mwkozlowski, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Marek Przewoźny
Kontakt:

Post autor: Marek Przewoźny »

Ae może prosiłbym o dyskutowanie o meritum tego artykułu a nie o tym pojedynczym cytacie z bibli, który jest tu tylko tłem, a artykuł jest o taksonomii i bioróżnorodności i rożnych podejściach do tej sprawy. A przez ten cytat wyszło na to że temat jest religijny, a artykuł z religią nie ma nic wspólnego, to polemika na temat podejścia do bioróznorodności. A o tym możemy spokojnie dyskutować na tym forum polemizując lub nie z treścią wyżej załączonej pracki :smile:
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Podziękował(-a): 1 time
Podziękowano: 32 times

Post autor: Aneta »

mwkozlowski pisze:Nic w tym niestosownego aby odnieść się do Biblii lub do Arystotelesa we wstępie wywodu.
A ja myślę, że odniesienia religijne, nawet jeśli delikatne i tylko na wstępie, jednak w określony sposób ciąg dalszy ukierunkowują.
Awatar użytkownika
Marek Przewoźny
Kontakt:

Pisałem to gdzie indziej ale spróbuję to dobitnie zaznaczyć jeśli ktoś się chce zajmować biologia jako nauką od filozofii nie ucieknie. Biologia w prostej linii wywodzi się od niej. Prosty przykład dziedziną filozofii jest metodologia nauk, dzięki której nauki empiryczne maja swój warsztat i mogą go doskonalić. Zresztą sama empiria jest systemem filozoficznym chcesz tego czy nie.
Awatar użytkownika
M. Stachowiak

Jarosław Buszko pisze:Przytaczanie cytatów z Biblii na wykładach z bioróżnorodności to mimowolny ukłon w kierunku kreacjonistów.
Jarku, jak doskonale wiesz, z kreacjonizmem mi nie po drodze. Cytat z Biblii odnosi się do obowiązku poznawania i opisywania otaczającego nas świata, w szczególności różnorodności życia.
Tu ukłon w stronę M. Kozłowskiego — tak, masz rację, ważne jest to, co następuje dalej (a to z kreacjonizmem nie ma nic wspólnego, wręcz jest jego zdecydowanym zaprzeczeniem :smile:).
Awatar użytkownika
mwkozlowski

Post autor: mwkozlowski »

"A ja myślę, że odniesienia religijne, nawet jeśli delikatne i tylko na wstępie, jednak w określony sposób ciąg dalszy ukierunkowują"
Arystoteles ... religijnie? Oczywiście artykuł jest o czym innym...(o szaleństwie taksonomii molelkularnej) ...tym niemniej facet wzorował się na dobrych wzorach
Ostatnio zmieniony środa, 3 marca 2010, 21:11 przez mwkozlowski, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Marek Przewoźny
Kontakt:

mwkozlowski pisze:Arystoteles ... religijnie?
Może jednak zostawmy w spokoju słowo religia bo kilka osób już zostało mocno podrażnione tym, a zastąpmy je filozofią (w końcu religia jest pewnym systemem filozoficznym)

I jeszcze raz proszę o dyskutowanie na temat tez głoszonych przez autora artykułu, które z pewnym systemem fizlozoficznym nie mają nic wspólnego :grin:
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Podziękowano: 32 times

Post autor: Aneta »

Marek Przewoźny pisze:Pisałem to gdzie indziej ale spróbuję to dobitnie zaznaczyć jeśli ktoś się chce zajmować biologia jako nauką od filozofii nie ucieknie.
Ale filozofia nie musi wiązać się z religią.
mwkozlowski pisze:Arystoteles ... religijnie?
Nie żartuj, czy ja naprawdę muszę dodawać, że mój komentarz do Twego cytatu odnosił się do słowa "Biblia"?
Awatar użytkownika
Marek Przewoźny
Kontakt:

A wracając do meritum...

Bardzo spodobał mi się akapit 3, 4 i 5 tegoż artykułu dotyczący IF, czyje znakomicie tą sytuację i zgadzam się w pełni z autorem. Trochę strzelamy sobie w stopę z tym IFem.
Rzeczywiście w taksonomii ważniejsze jest jak długo dana rewizja czy opis będzie aktualny. Wydaje mi się, że znakomity taksonom nie ma najmniejszych szans na dużą cytowalność i wysoki IF jeśli zrobił porządną monografię, bo nie ma juz co w niej poprawiać więc sie jej nie cytuje tylko używa. A jeżeli chciałby uzyskać wysoki IF to chyba musiałby ciągle partaczyc rewizje by były one ciągle poprawiane i uzyskały wysoki współczynnik cytacji. :smile:
Warto zaznajmoić się więc z tym akapitem
Awatar użytkownika
Miłosz Mazur
UTM: CA08
Specjalność: Curculionoidea
profil zainteresowan: Muzyka metalowa, fantastyka, gry planszowe
Kontakt:

Post autor: Miłosz Mazur »

Paradoksalnie nie ma tez co być wąskim specjalista w jakiejś grupie, bo jesli jestes jedynym na świecie to kto ma cię cytowac jak nie ty sam ;)
Andrzej J. Woźnica

Post autor: Andrzej J. Woźnica »

IF - niektórzy mówią "Idioten Faktor"(tak kilka razy usłyszałem) - tzn. coś nowozytnio-amerykańskiego na siłę wrzucane do kultury europejskiej. Podaje się na to różne przykłady ?teoretyczne. Facet publikuje cos bzdurnego w czasopismie IF i od razu idzie fala krytyki ! - w ciągu i kilku roku może mieć wiele cytowań. Powtarza to po kilku latach i inne wskaźniki też mu rosną, np. Index Hirscha ! :twisted:
Ostatnio zmieniony czwartek, 4 marca 2010, 20:18 przez Andrzej J. Woźnica, łącznie zmieniany 1 raz.
Andrzej J. Woźnica

Tym razem przykład namacalny: opisałem gatunek w pracy za xx punktów. Po latach czasopismo zanika. Czy gatunek opisany też ? Przecież o tym czy zostanie zsynonimizowany (czyli, np.zniknie pod inną nazwą) decyduje rzetelność autora nazwy !!! i jego fachowość, większy lub mniejszy obiektywizm działania a nie znikające z rynku czasopismo ! :wink:
Andrzej J. Woźnica

Zresztą o czym my tu mamy dyskutować ??
Póki ilość studentów jest wprost proporcjonalna do ściaganych z ministerstwa pieniędzy póty jakości nie przybędzie :cry:
Awatar użytkownika
M. Stachowiak

Andrzej J. Woźnica pisze:Tym razem przykład namacalny: opisałem gatunek w pracy za xx punktów. Po latach czasopismo zanika. Czy gatunek opisany też ?
Przyznam się, że nie rozumiem, o co Ci tu chodzi. Co wspólnego z opisem gatunku ma zamknięcie tytułu czasopisma?
Andrzej J. Woźnica

Juz wyjaśniam !.
U mnie w pracy Ktuś stwierdził ostatnio, że liczą się tylko punkty a nie wartość prac ! (oczywiście nie dosłownie, ale tak to należało odebrać) , stąd moja dygresja :-).
Opisalem kiedyś w czasopismie Muzeum Górnośląskiego w Bytomiu dobry gatunek - praca w tej chwili to 0 pkt ! ale tkson jest wartością ponad miarę. Niestety w dobie wyścigu szczuró,w co poniektórzy próbują dyskredytować solidną alfa-taksonomię albo wytykać że się publikuje samemu (w domyśle nie umie współpracować :wink:)
Szczególnie w roku tzw. bioróżnorodności ! Nie dajmy sioę zwariować :mrgreen:

pzdr,
Andrzej
Awatar użytkownika
M. Stachowiak

No tak! To zmienia postać rzeczy. Dla pocieszenia powiem, że opis gatunku (nawet później zsynonimizowanego) jest ponadczasowy, niezależnie od wymysłów „zliczających punkty” :wink: :twisted:.
Paweł Sienkiewicz

Post autor: Paweł Sienkiewicz »

Niezależnie od naszych poglądów na punkty (większość entomologów ma podobne) to i tak ich nie unikniemy czy nam się podoba czy nie. Ministerstwo wymyśliło jak tu dzielić pieniądze, których i tak na naukę nie ma bo przecież jesteśmy społeczeństwem opartym na wiedzy i wiemy już tyle, że te robaki zastąpi komputer a obieg materii maszynka do mielenia i wszystko będzie OK! Po co się te nieuki przyrodnicy tak przyczepili do reszty opartej na właściwej wiedzy społeczności, szczególnie ulokowanej w Ministerstwach. Takie jest niestety rozumowanie, które się zmieni jak zwykle po szkodzie.
A na razie punkty! punkty! punkty!
Poza tym pieniądze z UE czekają.
Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony piątek, 5 marca 2010, 18:38 przez Paweł Sienkiewicz, łącznie zmieniany 1 raz.
Andrzej J. Woźnica

Ach ! Och ! Hich ! Śmich !,
co czeka z UE ? Jakie pieniądze ? Zobacz PESI program i update do Fauny Europaea !
Pieniądze zostały przeżarte na bankiety i projekty własne elit :oops:
UE powinna się wstydzić !
Paweł Sienkiewicz

Post autor: Paweł Sienkiewicz »

Andrzeju!
Z tonu mojej wypowiedzi sądziłem, że zauważysz, iż chodzi mi właśnie o takie wspaniałe strumienia ..., co ja piszę rzeki, morza i oceany forsy z UE, o jakich właśnie napisałeś. Tylko sięgaaaaać ... . Można by tu jeszcze sporo pisać ale jak pojawisz się na Zjeździe to lepiej o tym przy piwku.
Andrzej J. Woźnica

Hej,
ostatnio stałem się mało żartobliwy ...
a i piwko mało mi smakuje ...
pozdrówki,
Andrzej
Rafał Ruta
Kontakt:

Post autor: Rafał Ruta »

to lepiej o tym przy piwku
A nie lepiej przy piwku o owadach?