Gąsienica polarna :)
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Gąsienica polarna :)
Gąsienica mała (ok. 1,5 cm), zdjęcie takie sobie (z ręki), ale może ktoś się pokusi i oznaczy. To pierwsze w tym roku stworzenie tego rodzaju jakie wypatrzyłem i ciekaw jestem co z niego wyrośnie.
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2010:02:19 11:32:32Image taken on:piątek, 19 lutego 2010, 10:32Focus length:55 mmShutter speed:1/500 SecF-number:f/5.6ISO speed rating:160Camera-model:Canon EOS 450D
W sumie to Xawery ma racje co do zmienności gąsienic Niedźwiedziówek i może to być gąsienica jednego z kilku gatunków podobnych do siebie!
Aneto a co do tego 'domniemania to stwierdzilem JAK DLA MNIE że jest to gasienica Arctia festiva iz najbardziuej mi odpowiadał wygląd!
Ale co tu gdybać najlepiej poczekać do lata aż się wykluje motylek
Mam nadzieje że rado doda nam późniejsze fotki
Aneto a co do tego 'domniemania to stwierdzilem JAK DLA MNIE że jest to gasienica Arctia festiva iz najbardziuej mi odpowiadał wygląd!

Ale co tu gdybać najlepiej poczekać do lata aż się wykluje motylek

Mam nadzieje że rado doda nam późniejsze fotki

- Aneta
- UTM: CC88
- Podziękował(-a): 1 time
- Podziękowano: 32 times
No i właśnie dlatego Ciebie, a nie kogoś innego pytałam o argumenty na poparcie tej opinii (która zresztą IMO jest oparta na wątłych podstawach, bo ani gąsienica A. festiva nie byłaby o tej porze już taka młoda, ani rzeczony wygląd okazu z foty - nawet biorąc pod uwagę zmienność gąsienic Arctiidae - niespecjalnie do tego gatunku pasuje).Janek pisze:Aneto a co do tego 'domniemania to stwierdzilem JAK DLA MNIE że jest to gasienica Arctia festiva iz najbardziuej mi odpowiadał wygląd!![]()
- Chiffchaff
- Podziękowano: 1 time
Podepnę się z zimowym zapytaniem. A taki stwór zimujący za korą sosny?
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2010:02:22 10:10:40Image taken on:poniedziałek, 22 lutego 2010, 09:10Focus length:100 mmShutter speed:1/80 SecF-number:f/7.1ISO speed rating:320Camera-model:Canon EOS 40D
-