Chlaenius spoliatus
-
Chlaenius spoliatus
W "KFP" Chlaenius spoliatus (Rossi, 1792), figuruje jako gatunek wymagający potwierdzenia nowymi materiałami, gdyż brak okazów dowodowych w zbiorach. W "FP" podawany jako gatunek, który ustąpił z terenu Polski.
Natrafiłem na ten gatunek na Pogórzu Dynowskim; 08. VIII. 2009r, Temeszów, UTM EA80. Wygrzebałem dwa okazy z piachu, na brzegu Sanu. Kilka metrów od nurtu rzeki.
Jak wygląda obecna sytuacja tego gatunku? Pojawiły się jakieś nowe stanowiska?
Natrafiłem na ten gatunek na Pogórzu Dynowskim; 08. VIII. 2009r, Temeszów, UTM EA80. Wygrzebałem dwa okazy z piachu, na brzegu Sanu. Kilka metrów od nurtu rzeki.
Jak wygląda obecna sytuacja tego gatunku? Pojawiły się jakieś nowe stanowiska?
-
-
- M. Stachowiak
-
- M. Stachowiak
-
-
- Podziękował(-a): 3 times
- Podziękowano: 1 time
Z powodu tego gatunku już kiedyś plułem sobie w brodę, widzę, że dziś powinienem to uczynić po raz kolejny
Nie wiem Mietku, czy stanowiska, o których piszesz, wymieniasz dlatego, że są najnowsze, czy też dlatego, że to jedyne współcześnie znane z Polski? Tak czy inaczej wychodzi, że to rzadki gatunek - właściwie dopiero ten temat mi to uświadomił. Dlaczego muszę sobie pluć w brodę - otóż trafiłem kiedyś na niego w Toruniu, nad Martwą Wisłą w Parku Bydgoskim. Było to pewnie z 5 - 6 lat temu, co ma przykre konsekwencje z dzisiejszego punktu widzenia - otóż wtedy jeszcze chrząszczy nie zbierałem, zatem delikwenta obejrzałem i wypuściłem, czyli okazu dowodowego brak
Był jednak na tyle charakterystyczny, że go mimo upływu czasu zapamiętałem i doszedłem, co on za jeden, gdy już się zabrałem za Carabidae trochę poważniej. Osobnik ten był zielony z wyraźną żółtą obwódką pokryw, a do tego wielkości z grubsza jak Pterostichus niger, co moim zdaniem wyklucza możliwość pomyłki z Ch. vestitus i Agonum marginatum. Jedyna możliwość pomyłki to Ch. festivus (chyba, bo nie pamiętam w tej chwili, jakie on rozmiary osiąga)
Zatem wychodzi, że to nic innego, jak Ch. spoliatus, ale niestety - okazu dowodowego nie mam...
Pozostaje mi tylko spróbować go poszukać gdzieś nad Wisłą, ale w moim przypadku to zwykle bywa tak, że jak szukam celowo jakiegoś gatunku, to go nie znajduję
Ps. Super, że ten klucz do Calathusów w końcu będzie, wygląda na to, że zbiegnie się to w czasie z dostarczeniem binokularu, który zakupiłem ostatnio, a ma do mnie nareszcie dotrzeć w tym tygodniu - będzie okazja przetestować 2 nowości na raz

Pozostaje mi tylko spróbować go poszukać gdzieś nad Wisłą, ale w moim przypadku to zwykle bywa tak, że jak szukam celowo jakiegoś gatunku, to go nie znajduję

Ps. Super, że ten klucz do Calathusów w końcu będzie, wygląda na to, że zbiegnie się to w czasie z dostarczeniem binokularu, który zakupiłem ostatnio, a ma do mnie nareszcie dotrzeć w tym tygodniu - będzie okazja przetestować 2 nowości na raz

-
- UTM: FB68
- Specjalność: Sesiidae
- Podziękowano: 7 times
Czy to o niego chodzi? W zasadzie nie zbieram chrząszczy, ale mam kilka gablot z przed lat. Wśród biegaczy znalazłem dwa takie okazy.
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2010:01:26 11:17:45Image taken on:wtorek, 26 stycznia 2010, 10:17Focus length:6.5 mmShutter speed:1/25 SecF-number:f/3.4ISO speed rating:64Camera-model:U700,S700
-
-
- UTM: FB68
- Specjalność: Sesiidae
-
- Rafał Celadyn
- UTM: CA-95
- Podziękował(-a): 11 times
- Kontakt:
- M. Stachowiak
-
Jestem cierpliwy, ale kilkadziesiąt Calathusów leży i kusi, żeby się już nimi zająćM. Stachowiak pisze:OK! Nanoszę ostatnie poprawki i wstawiam ilustracje. W ciągu dwóch - trzech najbliższych dni będzie klucz wisiał na stronie. Nieco cierpliwości![]()

Tak, wiem... Pomyślę nad jakimś terminem i się umówimy na spotkanie, ok?M. Stachowiak pisze:Bartek, Twoje Calathusy czekają na odbiór...