Chlaenius spoliatus

Dariusz Twardy

Chlaenius spoliatus

Post autor: Dariusz Twardy »

W "KFP" Chlaenius spoliatus (Rossi, 1792), figuruje jako gatunek wymagający potwierdzenia nowymi materiałami, gdyż brak okazów dowodowych w zbiorach. W "FP" podawany jako gatunek, który ustąpił z terenu Polski.
Natrafiłem na ten gatunek na Pogórzu Dynowskim; 08. VIII. 2009r, Temeszów, UTM EA80. Wygrzebałem dwa okazy z piachu, na brzegu Sanu. Kilka metrów od nurtu rzeki.
Jak wygląda obecna sytuacja tego gatunku? Pojawiły się jakieś nowe stanowiska?
Paweł Sienkiewicz

Post autor: Paweł Sienkiewicz »

Warto by jeszcze może luknąć na materiał dowodowy dla pewności. Jak się potwierdzi to z pewnością będzie to dobra publikacja naukowa, która powinna zostać napisana.
Dariusz Twardy

Oczywiście, okazy dowodowe mam w zbiorze. Chętnie podeślę do weryfikacji.
Awatar użytkownika
M. Stachowiak

Post autor: M. Stachowiak »

Znam dwa nowe (z 1999 i 2003 r.) stanowiska z Polesia. Może warto połączyć te informacje i napisać jednego shorta :wink:?
PS
W tym tygodniu zamieszczę klucze do Anisodactylina i Calathusów (to informacja przede wszystkim dla Bartka :twisted:), a za dwa tygodnie do Chlaeniini i Oodini.
Dariusz Twardy

Myślę, że warto napisać shorta.
Awatar użytkownika
M. Stachowiak

OK! Szczególy uzgodnimy drogą mailową :smile:.
Pozdrawiam
Mietek
Dariusz Twardy

Oczywiście!
Pozdrawiam
Darek
Bartek Pacuk
Podziękował(-a): 3 times
Podziękowano: 1 time

Post autor: Bartek Pacuk »

Z powodu tego gatunku już kiedyś plułem sobie w brodę, widzę, że dziś powinienem to uczynić po raz kolejny :evil: Nie wiem Mietku, czy stanowiska, o których piszesz, wymieniasz dlatego, że są najnowsze, czy też dlatego, że to jedyne współcześnie znane z Polski? Tak czy inaczej wychodzi, że to rzadki gatunek - właściwie dopiero ten temat mi to uświadomił. Dlaczego muszę sobie pluć w brodę - otóż trafiłem kiedyś na niego w Toruniu, nad Martwą Wisłą w Parku Bydgoskim. Było to pewnie z 5 - 6 lat temu, co ma przykre konsekwencje z dzisiejszego punktu widzenia - otóż wtedy jeszcze chrząszczy nie zbierałem, zatem delikwenta obejrzałem i wypuściłem, czyli okazu dowodowego brak :evil: Był jednak na tyle charakterystyczny, że go mimo upływu czasu zapamiętałem i doszedłem, co on za jeden, gdy już się zabrałem za Carabidae trochę poważniej. Osobnik ten był zielony z wyraźną żółtą obwódką pokryw, a do tego wielkości z grubsza jak Pterostichus niger, co moim zdaniem wyklucza możliwość pomyłki z Ch. vestitus i Agonum marginatum. Jedyna możliwość pomyłki to Ch. festivus (chyba, bo nie pamiętam w tej chwili, jakie on rozmiary osiąga) :razz: Zatem wychodzi, że to nic innego, jak Ch. spoliatus, ale niestety - okazu dowodowego nie mam...
Pozostaje mi tylko spróbować go poszukać gdzieś nad Wisłą, ale w moim przypadku to zwykle bywa tak, że jak szukam celowo jakiegoś gatunku, to go nie znajduję :???:

Ps. Super, że ten klucz do Calathusów w końcu będzie, wygląda na to, że zbiegnie się to w czasie z dostarczeniem binokularu, który zakupiłem ostatnio, a ma do mnie nareszcie dotrzeć w tym tygodniu - będzie okazja przetestować 2 nowości na raz :cool:
Marek Hołowiński
UTM: FB68
Specjalność: Sesiidae
Podziękowano: 7 times

Post autor: Marek Hołowiński »

Czy to o niego chodzi? W zasadzie nie zbieram chrząszczy, ale mam kilka gablot z przed lat. Wśród biegaczy znalazłem dwa takie okazy.
Załączniki
P1264929a.jpg
Original image recording time:
2010:01:26 11:17:45
Image taken on:
wtorek, 26 stycznia 2010, 10:17
Focus length:
6.5 mm
Shutter speed:
1/25 Sec
F-number:
f/3.4
ISO speed rating:
64
Camera-model:
U700,S700
P1264929a.jpg (125.32 KiB) Przejrzano 3157 razy
Bartek Pacuk

Niestety nie, to jest wspomniany przeze mnie wyżej Chlaenius vestitus, w Polsce chyba jeden z częstszych gatunków z tego rodzaju.
Marek Hołowiński
UTM: FB68
Specjalność: Sesiidae

Post autor: Marek Hołowiński »

dziękuję za oznaczenie
Bartek Pacuk

M. Stachowiak pisze:W tym tygodniu zamieszczę klucze do Anisodactylina i Calathusów
No i tydzień się skończył, a kluczy niet :razz: :wink:
Awatar użytkownika
Rafał Celadyn
UTM: CA-95
Podziękował(-a): 11 times
Kontakt:

Post autor: Rafał Celadyn »

Bartek Pacuk pisze:No i tydzień się skończył, a kluczy niet :razz: :wink:
"Nigdy nie trać cierpliwości - to jest ostatni klucz, który otwiera drzwi."-A.Saint-Exupery :razz: :wink: ,pozdrówki Rafał.
Awatar użytkownika
M. Stachowiak

OK! Nanoszę ostatnie poprawki i wstawiam ilustracje. W ciągu dwóch - trzech najbliższych dni będzie klucz wisiał na stronie. Nieco cierpliwości :wink:. Bartek, Twoje Calathusy czekają na odbiór... :twisted:
Bartek Pacuk

M. Stachowiak pisze:OK! Nanoszę ostatnie poprawki i wstawiam ilustracje. W ciągu dwóch - trzech najbliższych dni będzie klucz wisiał na stronie. Nieco cierpliwości :wink:
Jestem cierpliwy, ale kilkadziesiąt Calathusów leży i kusi, żeby się już nimi zająć :wink: Ostatnio głównie Trechus quadristriatus, Bembidion lampros i Bembidion properans wyciągam z prób i już mnie lekkie znużenie ogarnia na widok kolejnych takich :razz:
M. Stachowiak pisze:Bartek, Twoje Calathusy czekają na odbiór... :twisted:
Tak, wiem... Pomyślę nad jakimś terminem i się umówimy na spotkanie, ok?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Carabidae (Biegaczowate)”