Tyria jacobaeae?

Oznaczanie gąsienic, jajeczek, poczwarek, oprzędów i innych ciekawostek związanych z motylami.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
broda

Tyria jacobaeae?

Post autor: broda »

Witam! Bardzo prosze o potwierdzenie i jeżeli oznaczenie jest dobre to równiez o jakies informacje na temat występowania tego gatunku w województwie pomorskim. Na mapce na stronie lepidoptera.eu jest to jedyne województwo gdzie oznaczono występowanie tego gatunku tylko tylko przed 1960, natomiast zdjęcie zostało zrobione w drugiej połowie lipca niedaleko jeziora łebsko (UTM XA56), na suchej łaczce pod lasem a gąsienic było tam na starcach poprostu mnóstwo :mrgreen: Z góry dziekuje za odpowiedz!
Załączniki
Tyria jacobaeae ,XA56.JPG
Tyria jacobaeae ,XA56.JPG (79.8 KiB) Przejrzano 1110 razy
Awatar użytkownika
Tawulec

Post autor: Tawulec »

Nie inaczej ;) A co do map rozmieszczenia- jest jeszcze dużo do zrobienia. W przypadku pospolitych gatunków śmiało można powiedzieć, że brak potwierdzonych stanowisk po 1960 wynika jedynie z braku prowadzenia badań na danym terenie.
Pozdrawiam
Ramidon

Post autor: Ramidon »

Potwierdzam, że gatunek ten jest dosyć pospolity w okolicach Gdańska.
Awatar użytkownika
Krystian Lewandowski

Post autor: Krystian Lewandowski »

W okolicach Starogardu Gdańskiego też występuje-trafiłem na łąke,gdzie gąsienic było naprawdę sporo.
Awatar użytkownika
Dispar
UTM: FC18
Specjalność: Geometridae

Post autor: Dispar »

Po 10 latach penetracji terenów Mielnika dopiero w ubiegłym roku Darek Wasiluk trafił tam na 1 okaz gąsienicy T. jacobaeae a imago nikt tam nie widział.
Podobnie mamy z S. pavonia - 1988r. i L. guercus - 1998r. stwierdziliśmy występowanie na podstawie jednej gąsienicy.
Nie zawsze brak pospolitego gatunku wynika ze słabej penetracji terenu :mrgreen: .
Awatar użytkownika
Tawulec

No dobrze, Darku, masz rację ;) ale rozpatrując województwa... Poza tym są historyczne dane, które sugerują, że potencjalnie być tam może.
Awatar użytkownika
Dispar
UTM: FC18
Specjalność: Geometridae

Post autor: Dispar »

Racji też nie mam :mrgreen: .
Niektóre gatunki można wykazać analizując najpierw mapę jego występowania a póżniej dokładne poszukiwania w terenie. Ale nijak to się ma do np. M.galathea która jest wszędzie a u nas ani jednej nóżki :wink: .
Witas

Post autor: Witas »

Dispar pisze:Podobnie mamy z S. pavonia - 1988r. i L. guercus - 1998r. stwierdziliśmy występowanie na podstawie jednej gąsienicy.
Ja na skałkach w obrębie miasta Krakowa nawet gąsienicy nie widziałem!
Ale jak wystawiłem samicę S.pavonia.... to sznurek samców się ustawił. Nawet w centrum Krakowa do domu właziły, jak samica wisiała w oknie na firance. NIGDY nie widziałem samca w locie, a szukałem.
Natomiast jeżeli chodzi i Tyria jacobaeae to motyla złapałem raz, ok 8 rano na Warmii (ok.Łukty). Gąsienic jest tam do oporu... wszędzie
Awatar użytkownika
Grzegorz Banasiak
UTM: DC45
Podziękował(-a): 5 times
Podziękowano: 2 times
Kontakt:

Post autor: Grzegorz Banasiak »

W Skierniewicach raz chyba z osiem lat temu (nie chce mi się szukać w gabotach) znalazłem kilka gąsienic. Wyhodowałem 1 motyla, reszta była spasożytowana. Później nie spotkałem go już więcej mimo poszukiwań w tamtym miejscu.
gryphus
Kontakt:

Post autor: gryphus »

Grzegorz Banasiak pisze:W Skierniewicach raz chyba z osiem lat temu (nie chce mi się szukać w gabotach) znalazłem kilka gąsienic. Wyhodowałem 1 motyla, reszta była spasożytowana. Później nie spotkałem go już więcej mimo poszukiwań w tamtym miejscu.
ciekawe, czy jedno było konsekwencją drugiego...
Awatar użytkownika
Grzegorz Banasiak
UTM: DC45
Podziękował(-a): 5 times
Podziękowano: 2 times
Kontakt:

Post autor: Grzegorz Banasiak »

gryphus pisze:
Grzegorz Banasiak pisze:W Skierniewicach raz chyba z osiem lat temu (nie chce mi się szukać w gabotach) znalazłem kilka gąsienic. Wyhodowałem 1 motyla, reszta była spasożytowana. Później nie spotkałem go już więcej mimo poszukiwań w tamtym miejscu.
ciekawe, czy jedno było konsekwencją drugiego...
Poproszę o jaśniej sprecyzowane pytanie, nie wiem do czego się ustosunkować: hodowli czy spasożytowania ? :)
beksinski
Kontakt:

Post autor: beksinski »

Tyria jacobeae była wykazywana z woj.pomorskiego z Zaborskiego Parku Krajobrazowego kilka razy w ostatnich latach. Rekordy opublikowano w artykule:

http://motyle.info/forum/dload.php?action=file&id=23 (pewnie jeszcze w innych miejscach w sieci, trzeba poszukać)

Późniejsze dane publikowane przez P.Senna z innych rejonów woj.pomorskiego:

http://pte.au.poznan.pl/we/2008/27_senn.pdf

Pozdrawiam
Jacek
Ostatnio zmieniony środa, 27 stycznia 2010, 11:52 przez beksinski, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Rafał Celadyn
UTM: CA-95
Podziękował(-a): 10 times
Podziękowano: 3 times
Kontakt:

Post autor: Rafał Celadyn »

Witas pisze:Natomiast jeżeli chodzi i Tyria jacobaeae to motyla złapałem raz, ok 8 rano na Warmii (ok.Łukty). Gąsienic jest tam do oporu... wszędzie
Tam ,gdzie świeciliśmy ostatnio (ruiny zamku w Rudnie),z M.Bąkowskim znaleźliśmy kilkadziesiąt gąsienic niestety po włożeniu do akwarium zajęły się nimi mrówki :sad: (zresztą chyba też wtedy przyjechałeś?),więc sądzę ,że gdzieś w Krakowie na pewno łażą chociaż imago też nigdy nie widziałem .Dodaję fotkę z tego spotkania,pozdrowki Rafał.
Załączniki
T.jacobeae 1.jpg
Original image recording time:
2008:06:29 10:30:05
Image taken on:
niedziela, 29 czerwca 2008, 08:30
Focus length:
10.4 mm
Shutter speed:
1/320 Sec
F-number:
f/5.6
ISO speed rating:
100
Camera-model:
DSC-H7
T.jacobeae 1.jpg (123.28 KiB) Przejrzano 1109 razy
T.jacobeae.jpg
Original image recording time:
2008:06:29 10:00:21
Image taken on:
niedziela, 29 czerwca 2008, 08:00
Focus length:
10.4 mm
Shutter speed:
1/320 Sec
F-number:
f/7.1
ISO speed rating:
100
Camera-model:
DSC-H7
T.jacobeae.jpg (125.71 KiB) Przejrzano 1112 razy
Awatar użytkownika
Tawulec

Jeśli chodzi o dolnośląskie obserwacje, to mam 3 pewne i silne stanowiska. Wrocław- Świniary, Tomisław n/Kwisą i Żelisław k/Małomic. Gąsienice są masowe, a dorosłe łatwo wypłoszyć z trawy.
Awatar użytkownika
Krystian Lewandowski

Post autor: Krystian Lewandowski »

Na owej łące o imago nie bylo trudno- :cool:
Sebastian Łuczkowski

Post autor: Sebastian Łuczkowski »

Witam, Tyria jacobaeae w województwie pomorskim jest i to w wielu miejscach. Z uwagi na to, że region nie jest zbytnio atrakcyjny w odniesieniu do innych części Polski zostajemy w tyle z ilością stwierdzonych motyli, również ma na to wpływ "zagęszczenie" lepidopterologów.
Prawie za każdym razem z wyjazdów na świecenie wpada po kilka nowych gatunków dla województwa lub stwierdzonych po 60-tym roku (np Minucia lunaris). Również wypady z siatką na dzienne przynosiły efekty: Limenitis camilla, Satyrium pruni czy znalezienie nowych miejsc A. eumedon). Nawet w tak dobrze poznanym województwie podlaskim udało mi się stwierdzić występowanie G. teleius oraz P. serratulae ,więc możliwości są duże. pozdrawiam Seba.
ODPOWIEDZ

Wróć do „MOTYLE inne stadia - gąsienice, poczwarki”