Biegacz gajowy

Detektyw Monk

Biegacz gajowy

Post autor: Detektyw Monk »

Czy biegacz gajowy carabus nemoralis pojawia się w miastach ? Bo nie jestem pewny czy dobrze zintensyfikowałem gatunek. :roll:
Przemek Zięba

Post autor: Przemek Zięba »

Zdarza się, nawet podawany jest z ,,miejskich parków" ja widywałem go w Lublinie. A zdjęcia jakieś zrobiłeś??? Bo jeżeli nie wiesz czy dobrze zidentyfikowałeś to może pytasz nie o ten gatunek tylko inny??
Awatar użytkownika
CARABUS12
profil zainteresowan: WOT

Post autor: CARABUS12 »

Ja często spotykam C.nemoralis w Warszawie :cool:
I tak jak napisał Przemek fotka
Bartek Pacuk
Podziękował(-a): 3 times
Podziękowano: 1 time

Post autor: Bartek Pacuk »

Detektyw Monk pisze:nie jestem pewny czy dobrze zintensyfikowałem gatunek
Na czym polega to intensyfikowanie gatunków ? Bo to już Twój drugi post, w którym piszesz o tym zjawisku :wink: :mrgreen:

A co do C. nemoralis, to tak jak poprzednicy napisali, jest to gatunek często spotykany, również w miastach. A fotkę na wszelki wypadek owszem, mógłbyś wstawić.
Detektyw Monk

Post autor: Detektyw Monk »

W vtym problem ,że słabo znam się na komputerach i nie potrafie dodać zdjęc.W domu porównałem biegacza z innymi i nadal nie mam pewności na 100 % .
Awatar użytkownika
Jarosław Bury
Kontakt:

Post autor: Jarosław Bury »

nie jestem pewny czy dobrze zintensyfikowałem gatunek
To trudne słowo, ale powinno być: "zidentyfikowałem" .
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Podziękował(-a): 1 time
Podziękowano: 32 times

Post autor: Aneta »

Detektyw Monk pisze:W vtym problem ,że słabo znam się na komputerach i nie potrafie dodać zdjęc.
To akurat żadna filozofia, wystarczy mieć zapisane zdjęcie na dysku. Pod okienkiem, gdzie wpisujesz treść postu masz napis "Załącz plik" - trzeba kliknąć na "wybierz", w oknie, które wyskoczy zaznaczyć konkretny plik, następnie kliknąć "dodaj załącznik" i wysłać całość - byle tylko fota miała nie więcej niż 152 KB. Jeżeli ma większy rozmiar i nie potrafisz jej pomniejszyć, to możesz wrzucić ją na jakiś serwer - -wstawianie-linkow-z-zewnetrznych-serwerow-zabronione- czy fotosik - a link dać tutaj.
A co do meritum, to z moich obserwacji wynika, że C. nemoralis jest chyba najczęstszym miejskim gatunkiem z rodzaju Carabus.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Carabidae (Biegaczowate)”