Nowe autorskie opracowanie Paziowatych świata

jon

Nowe autorskie opracowanie Paziowatych świata

Post autor: jon »

Mam przyjemność zapowiedzieć wydanie nowej książki obejmującej pazie świata. Format ten sam, który był użyty do Atlasu motyli dziennych z zeszłego roku. Zestaw gatunków o wiele ciekawszy, niż w opracowaniu Smarta (jeśli chodzi o pazie). Motyle zebrane przez autorów oraz wypożyczone do zdjęć z muzeów. Wydanie tej książki może być możliwe na przełomie roku 2009/2010. Opisy do poszczególnych gatunków krótkie, zwięzłe aczkolwiek konkretne.
Prace zaawansowane na etapie prawie już kompletu zdjęć.
Poniżej prezentuję okładkę.
Załączniki
okładka-pazie.jpg
okładka-pazie.jpg (77.74 KiB) Przejrzano 4579 razy
brakkonta

Post autor: brakkonta »

a środeczka kawałeczek byś Januszu nie zaprezencił nam tu ?
jon

Na razie jest prawie komplet zdjęć, ale pojedynczych. Lada moment będziemy robić skład to wrzucę oczywiście ze 2-3 strony.
Awatar użytkownika
PawełB
Specjalność: Rhopalocera
profil zainteresowan: Foto
Podziękowano: 2 times

Post autor: PawełB »

Gratuluję aktywności jon.
Zapowiada się ciekawa seria w twoim wykonaniu.
brakkonta

Działaj, Januszu, działaj. Nawet jak człek nie robi nic z takimi motylami, to książkę warto mieć, bo to miodek na serce skołatane leje i jakoś tak człekowi miło się robi. Kózkarze, żukarze i inna Braci - tylko brać przykład z Janusza. Wstyd, że brak takich publikacji o kozach, żukach i innej gawiedzi tęgopokrywej :oops: Działaj, Janusz, działaj !!
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

Motyle na okładce są pokazane w naturze, ale przypuszczam, że podobnie jak w książce o motylach Polski, wewnątrz będą prezentowane motyle po preparacji. Czy planujesz wydanie kolejnych tomów z motylami innych egzotycznych rodzin?
"Motylek" na Twoim avatarze też jest super :grin: .
jon

Myślę, że nie ma sensu wybiegać tak daleko w przyszłość, ale myślimy o Morphidae. Wiem, że znasz się na tym. Możemy pomyśleć o współpracy.
Awatar użytkownika
Jarosław Bury
Kontakt:

Post autor: Jarosław Bury »

Jon - seria publikacji zapowiada się wspaniale - oczywiście zakupię każdą pozycję jaka się w niej ukaże!

PS. według najnowszych ustaleń, "Morphidae" to tylko plemię w obrębie podrodziny Satyrinae...
Awatar użytkownika
Witek Płachta

Post autor: Witek Płachta »

Wczoraj odebrałem przesyłkę z atlasem "Motyle dzienne Polski" i teraz już wiem że też jestem gotów kupić każdą książkę sygnowaną tym nazwiskiem.
jon

Co do zdjęć z natury, to nie może publikacja tego pokroju u nas w kraju się nie ukazać. Rozmawialiśmy również o tym i stawiamy w dużym stopniu na wspaniałe fotografie Jarka Burego i jego chęć współpracy m.in.

Jarku, musisz coś z robić z tą znakomitą bazą zdjęć w końcu. Jeśli to się wydrukuje to pozostanie na wieki. Zdjęcia umieszczane tutaj kiedyś znikną. A Twoją wiedzę też trzeba utrwalić.
Awatar użytkownika
Jarosław Bury
Kontakt:

Post autor: Jarosław Bury »

Jon - bardzo dziękuję za te słowa - przyznam, że publikacja ze zdjęciami z natury to takie ciche moje marzenie, myślę, że warto w to włączyć i innych...
Awatar użytkownika
Malko

Post autor: Malko »

Jon - seria publikacji zapowiada się wspaniale - oczywiście zakupię każdą pozycję jaka się w niej ukaże!
Dokładnie tak coś, cudownego i świetna nareszcie polska inicjatywa w egzotycznym temacie.
Jon gratuluje szykuje się kolejny bestseller !! i Od razu mówię że kupię!!

Ile stron obejmą tablice kolorowe? i Całość ksiązki ile będzie mieć str?
jon

O tym będę mógł powiedzieć precyzyjnie dopiero po składzie, aczkolwiek nie będzie to trwało długo. Tablic będzie więcej, niż w przypadku motyli dziennych. Całość będzie miała raczej charakter bardziej albumu.
Awatar użytkownika
Malko

jon pisze:Całość będzie miała raczej charakter bardziej albumu.
Świetnie i powodzenia!! Trzymam kciuki :)
brakkonta

.....mam, jak to się mówi "pod ręką" pewne książki. I nie jest to wcale przy biurku, przy którym obracam gablotami i preparuję robale. To po prostu w pobliżu fotela na przeciw telewizorni, gdzie żłopię kawę lub piwo. Są to książki które odrywają mnie od pojebaństwa codzienności, od durnot obrzyganych, którymi zarzuca mnie co rusz to Wierchuszka Scholaryzacji naszego dziwnego kraju (w tym miejscu należy nadmienić że aż żyły mi wyszły, aby się powstrzymać od jakże niepatriotycznych słowotoków). Książki te przenoszą mnie, niczym dobry, dawno nie jarany skręt, w inny świat, miły, cichy, szumiący łąkami. To motyle dzienne Profa J. Buszko i naszego Janusza, to Tolman ze swą Europą i Smart z dziwnym światem m.in. tropików. Muszę przy tej okazji powtórzyć się z mego poprzedniego postu - chrząszcze leżą i kwiczą. Kózki, jakże kochane przez wszystkich (niczym ostatnio golf w Polsce), żuki mające ogroooomne rzesze wielbicieli i od cholery inszego tałatajstwa. Pazie Janusza i Krzysztofa będą TĄ ( :wink: - tu szyderczy uśmiech do jednego z mych sympatycznych kolegów, On już wie do kogo) książką, która to na pewno będzie leżeć przy mym piwnym fotelu. Trzymam kciuki i ją zamawiam już dziś.
Mazep
brakkonta

ojojojoj !!!! Lecę, pędzę z przeprosinami. Jedyna gwiazda ratująca chrząszczarskie pole to Lech Borowiec i Jego tytaniczna praca. Jeno szkoda że na monitorze - nie da się kopyt w fotelu wyciągnąć i chmielem polać.......muszę sprawić sobie laptoka :mrgreen:
dany561 †

Post autor: dany561 † »

Brawo Januszu. Oby tak dalej wreszcie ruszają nasi entomolodzy do akcji. Miejmy nadzieję, że i inni pójdą w twoje ślady i ukażą się inne ciekawe pozycje w literaturze. Z góry zapisuję się w kolejkę o egzemplarz z autografem.
Awatar użytkownika
manys

Post autor: manys »

Super!! Kolejna książka wykonana NAPRAWDĘ porządnie o mojej ulubionej rodzinie motyli dziennych. Zapisuje się do kolejki po egzemplarz z autografami obydwu autorów!
jon

Naprawdę, postaramy się. Okładka pójdzie chyba taka...
Załączniki
pazie-okl.jpg
pazie-okl.jpg (80.47 KiB) Przejrzano 4560 razy
Awatar użytkownika
Malko

Wiesz jak widzę tytuł to sugeruje serie.... książek takie moje pierwsze odczucie:)
wojtas
UTM: VT79
Podziękowano: 4 times

Post autor: wojtas »

No i pewnie że musi być seria bo tych najpiękniejszych motyli znajdzie się kilka rodzin. Trzymam kciuki za kolejną książkę wartą włączenia do biblioteczki i również piszę się na egzemplarz z autografami autorów.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zagadnienia ogólne (motyle)”