Perlowiec malinowiec

felix

Perlowiec malinowiec

Post autor: felix »

Witka, dzisiaj widzieliśmy z Rafałem perłowca w Puszczy Dulowskiej. Kiedy widzieliscie ostatnie malinowce? Czy jest mozliwe czesciowe drugie pokolenie? Jutro tam pojade jeszcze raz bo nie udalo sie go zlapac...trudny teren. Jesli to nie paphia to tylko pandora. Pozdrawiam Felix
brat
Podziękował(-a): 1 time

Post autor: brat »

Może to jakaś opóżniona samica malinowca... albo np. bardzo ruda samica mieniaka strużnika :wink:.
Awatar użytkownika
Rafał Celadyn
UTM: CA-95
Podziękował(-a): 11 times
Podziękowano: 7 times
Kontakt:

Post autor: Rafał Celadyn »

brat pisze:bardzo ruda samica mieniaka strużnika
:mrgreen: ,No perłowca od mieniaka to my jeszcze odróżniamy :wink: ,choć wzrok już nie ten :razz: .Fakt faktem trochę póżno na malinowca,przy czym najprawdopodobniej były to dwa osobniki,ten którego ja obserwowałem był dosyć duży i miał nieco postrzępione skrzydła,felek ("swojego") widział z bliższej odległości i nie był zlatany...pozdrowki Rafał.
...powęszymy -zobaczymy... :wink:
brat
Podziękował(-a): 1 time

Post autor: brat »

Rafał Celadyn pisze:No perłowca od mieniaka to my jeszcze odróżniamy
W to nie wątpię,... ale ja się kiedyś nabrałem :mrgreen:
felix

Post autor: felix »

ej Panowie zapytam inaczej! Jakie macie najpozniejsze obserwacje malinowca? Ja widzialem koncem sierpnia w gorach. Krzywicki podaje, ze wyjatkowo obserwowany na poczatku wrzesnia. Klimat sie zmienia i cuda sie dzieja wiec ciekaw jestem co na ten temat macie do powiedzenia. Pogoda sie wyklarowala, wiec zaraz jade tam poszukac kolegi. Byly minimum dwa okazy gdyz Rafal widzial zniszczonego perlowca a ja swiezego. Pozdro
Awatar użytkownika
Jarosław Bury
Kontakt:

Post autor: Jarosław Bury »

Sam nigdy tak późno malinowca nie obserwowałem, ale rekordy z I dekady września są mi znane. Ciekawe czy to faktycznie ten gatunek :?:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Aktualne obserwacje terenowe”