kto rozpozna te motyle 2
kto rozpozna te motyle 2
Motyl DCS00107 zostal rozpoznany ale motyl do niego podobny DCS00 103 czym jest?
Motyl DCS 00097 takze zostal rozpoznany ale czym jest motyl inny do niego podobny podobnyDCS00077?
Ostatnie pytanie dotyczy motyladcs 00113, ktory jest podobny do motyla przez Panstwa rozpoznanego ale tez do Modraszka Alcona. Jaka jest wiec nimi roznica?
Wszystkie motyle sa jakby bardzo do siebie podobne. Jestem wdzieczny za zachecanie mnie do obserwacji motyli. Wierze ze znajdziecie Panstwo odpowiedz na moje pytania. W przyszlosci jakosc zdjec sie poprawi i wtedy z prawdziwa przyjemnoscia bede mogl przyslac zdjecia. Zaskoczeniem dla mnie jest to ze jakby te mniej interesujace motyle sa ginacymi gatunkami. Zwroce na nie uwage w przyszlym roku.
Motyl DCS 00097 takze zostal rozpoznany ale czym jest motyl inny do niego podobny podobnyDCS00077?
Ostatnie pytanie dotyczy motyladcs 00113, ktory jest podobny do motyla przez Panstwa rozpoznanego ale tez do Modraszka Alcona. Jaka jest wiec nimi roznica?
Wszystkie motyle sa jakby bardzo do siebie podobne. Jestem wdzieczny za zachecanie mnie do obserwacji motyli. Wierze ze znajdziecie Panstwo odpowiedz na moje pytania. W przyszlosci jakosc zdjec sie poprawi i wtedy z prawdziwa przyjemnoscia bede mogl przyslac zdjecia. Zaskoczeniem dla mnie jest to ze jakby te mniej interesujace motyle sa ginacymi gatunkami. Zwroce na nie uwage w przyszlym roku.
- Załączniki
- DSC00113.JPG (68.96 KiB) Przejrzano 1300 razy
- DSC00097.JPG (86.5 KiB) Przejrzano 1301 razy
- DSC00103.JPG (107.3 KiB) Przejrzano 1300 razy
- DSC00107.JPG (134.22 KiB) Przejrzano 1299 razy
- DSC00077.JPG (73.05 KiB) Przejrzano 1301 razy
Viktor z tymi DSC00107.JPG i DSC00103.JPG zdjęciami nie da się powiedzieć na 100 procent jaki to gatunek bo charakterystyczne cechy ma na spodniej stronie skrzydeł, tak więc może ktoś kto ma większe doświadczenie domyśli się co to za gatunek ale jeśli będziesz mógł postaraj sie zrobić zdjęcie jak motyl ma złożone skrzydła 

-
-
Coś z Melitaea -DSC00107.JPG i DSC00103.JPG
Ostatnio zmieniony środa, 26 sierpnia 2009, 22:15 przez weronika6927, łącznie zmieniany 1 raz.
- Rafał Celadyn
- UTM: CA-95
- Podziękował(-a): 11 times
- Podziękowano: 7 times
- Kontakt:
Z tego zdjęcia oznaczenie nie jest możliwe ,zobacz Melitaea cinxia ,jeśli dokładnie się przyjrzałeś to sam oceńviktor pisze:motyl do niego podobny DCS00 103 czym jest?

To ten sam gatunek...viktor pisze: ale czym jest motyl inny do niego podobny podobnyDCS00077
Spróbuj sam porównać ,dla mnie wszystkimviktor pisze:Ostatnie pytanie dotyczy motyladcs 00113, ktory jest podobny do motyla przez Panstwa rozpoznanego ale tez do Modraszka Alcona. Jaka jest wiec nimi roznica?

http://www.lepidoptera.eu/show.php?ID=146&country=PL
http://www.lepidoptera.eu/show.php?ID=137&country=PL
Na forum wszyscy są na "ty",pozdrowki Rafał.viktor pisze: przez Panstwa rozpoznanego
- Marcin Kutera
- UTM: EB24, EC18
- Specjalność: Lepidoptera, Odonata, Orthoptera,
- Podziękował(-a): 2 times
- Podziękowano: 1 time
- Kontakt:
- Marcin Kutera
- UTM: EB24, EC18
- Specjalność: Lepidoptera, Odonata, Orthoptera,
- Podziękował(-a): 2 times
- Podziękowano: 1 time
- Kontakt:
co do ostatniego zdjęcia to porównaj sobie Maculinea alcon ze zdjęciem ostatnim - a najlepiej na stronie Krzyśka Jonko (jak tu wyżej koledzy piszą) z motylem Polyommatus amandus
Spójrz na górne skrzydła amandusa a alcona, poza tym zwróć uwagę na spodnie skrzydła obu gatunków i będziesz sam mógł zauważyć różnicę.
Co do zdjęć to wszystko się zgadza - fotki motylom robiłeś pewnie w czerwcu, bo wtedy te wszystkie gatunki latają co na zdjęciach są, modraszek alcon spotykany jest dopiero z początkiem lipca
Spójrz na górne skrzydła amandusa a alcona, poza tym zwróć uwagę na spodnie skrzydła obu gatunków i będziesz sam mógł zauważyć różnicę.
Co do zdjęć to wszystko się zgadza - fotki motylom robiłeś pewnie w czerwcu, bo wtedy te wszystkie gatunki latają co na zdjęciach są, modraszek alcon spotykany jest dopiero z początkiem lipca
Ostatnio zmieniony czwartek, 27 sierpnia 2009, 21:41 przez Marcin Kutera, łącznie zmieniany 1 raz.
rozpoznanie motyli
Zdjecia oczywiscie porownam.
Wszystkie fotografie sa wykonane pomiedzy czerwcem i lipcem, gdy mialem urlop i przyjechalem na swoja ziemie. Kwestia przejscia na ty dotyczy roznicy wieku miedzy nami.
Z przyjemnoscia czytam Wasze odpowiedzi, takze porownuje opisy ze zdjeciami. Dzieki Waszym opisom i dyskusji dostrzegam ze czerwony motyl z "zabrudzeniem" to czerwonczyk. Wczesniej tylko dziwilem sie dlaczego jeden ma te kropke czy centke, a drugi nie ma. Te "czysciejsze" wiec wydawaly sie bardziej poprawne i jakby ladniejsze.
Wszystkie fotografie sa wykonane pomiedzy czerwcem i lipcem, gdy mialem urlop i przyjechalem na swoja ziemie. Kwestia przejscia na ty dotyczy roznicy wieku miedzy nami.
Z przyjemnoscia czytam Wasze odpowiedzi, takze porownuje opisy ze zdjeciami. Dzieki Waszym opisom i dyskusji dostrzegam ze czerwony motyl z "zabrudzeniem" to czerwonczyk. Wczesniej tylko dziwilem sie dlaczego jeden ma te kropke czy centke, a drugi nie ma. Te "czysciejsze" wiec wydawaly sie bardziej poprawne i jakby ladniejsze.
-