4 sówki prośba o oznaczenie
4 sówki prośba o oznaczenie
Jak zwykle mam kłopot z oznaczeniem sówek. Może ktoś wie co to za gatunki.
Z góry dziękuje.
Pozdrawiam
Z góry dziękuje.
Pozdrawiam
- Załączniki
- 004.jpg (49.87 KiB) Przejrzano 4375 razy
- 003.jpg (33.49 KiB) Przejrzano 4377 razy
- 002.jpg (53.08 KiB) Przejrzano 4378 razy
- 001.jpg (43.77 KiB) Przejrzano 4380 razy
Re: 4 sówki prośba o oznaczenie
1. Cerapteryx graminisGrześ pisze:Jak zwykle mam kłopot z oznaczeniem sówek. Może ktoś wie co to za gatunki.
Z góry dziękuje.
Pozdrawiam
2 i 3 Amphipyrinae sp. podejrzwam po układzie rozjaśnienia przy górnej krawędzi skrzydeł,że to
Amphipyra pyramidea
ale pewność można mieć po oznaczeniu kopulatorów. Chyba ,że koledzy mają jakiś klucz do i ich oznaczenia po cechach morfologicznych?
4. To już nie sówka to jedna z najpospolitszych niedźwiedziówek Phragmatobia fuliginosa
wg Moths of Great Britain and Ireland 003 to P.berbera (tylne zalamanie przepaski wewnętrznej jest wysunięte w stosunku do sąsiadującego zęba), 002 raczej nieoznaczalne, chyba że to ten sam okaz.
Ta sama książka podaje, że inną cechą odróżniająca jest zasięg pomarańczowego rozjasnienia na spodzie tylnych skrzydeł. W naszym przypadku tej cechy nie da się potwierdzić.
Pozdrawiam
Jacek
Ta sama książka podaje, że inną cechą odróżniająca jest zasięg pomarańczowego rozjasnienia na spodzie tylnych skrzydeł. W naszym przypadku tej cechy nie da się potwierdzić.
Pozdrawiam
Jacek
Możesz jakoś wskazać lub opisać tą różnice, tak żebym nie miał wątpliwości? Który element przepaski względem którego?beksinski pisze:wg Moths of Great Britain and Ireland 003 to P.berbera (tylne zalamanie przepaski wewnętrznej jest wysunięte w stosunku do sąsiadującego zęba), 002 raczej nieoznaczalne, chyba że to ten sam okaz.
Jacek, dzięki za ten trop i źródło!beksinski pisze:Jak na załączonym obrazku. Natomiast wg ukmoths te cechy rozpoznawcze od lat 60 zmieniały się i trudno jest w tej chwili oceniać, które są miarodajne.
Dało mi do myślenia i analizowania.
Cecha dość charakterystyczna, ale niestety u wielu oznaczonych jako A.berbera okazów na stronach w necie, nie można jej zaobserwować jednoznacznie i wyraźnie! No i nie wiem ,czy jednak, jak sugerują w podanym przez Ciebie źródle, ostateczną miarodajną metodą nie jest jednak badanie kopulatorów...?
Napisano tam jeszcze coś o tym,że przepaski u A.berbera mają ciemne tło a rozjaśniają /rozmazują się na końcówkach, a u A. pyramidea rozjaśniają/rozmazują się na całej długości...dobrze zrozumiałem?

- Aneta
- UTM: CC88
- Podziękował(-a): 1 time
- Podziękowano: 32 times
U Heintzego też były pokazane różnice w przebiegu i kształcie przepasek u A. pyramidea/berbera, ale nie wiem na ile jest to obecnie miarodajne:
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2009:07:31 17:59:06Image taken on:piątek, 31 lipca 2009, 15:59Shutter speed:1/30 SecF-number:f/2.52ISO speed rating:160Camera-model:K770i
Próbowałem z Heinzem weryfikować Shargacucullie i nie bardzo wychodziło, kopulator mówił co innego niż zakładałem po rysunku [/quote].Mam obawy ,ze to nie jest miarodajne.Aneta pisze:U Heintzego też były pokazane różnice w przebiegu i kształcie przepasek u A. pyramidea/berbera, ale nie wiem na ile jest to obecnie miarodajne:
Ja mam wrażenie ,ze u Heinzego jest z tymi przepaskami akurat odwrotnie niż sugeruje to strona UK Moths, ale może sie mylę...sam już nie wiem. Przeglądając zdjęcia z netu nie zauważyłem ,żeby te cechy były jednoznaczne...
-
- UTM: FB68
- Specjalność: Sesiidae
- Podziękowano: 7 times
Dzięki, koledzy,że dorzuciliście bagaż swoich doświadczeń!Marek Hołowiński pisze:Darek, tylko ten skos u A pyramidea jest w przeciwnym kierunku.
Wszystkie podane wyżej cechy mają jakieś tam znaczenie, ale tylko kopulatory dają pewność.
Nie ukrywam ,że na to liczyłem.
Też mniemałem ,że ten skos i figura jaką buduje rozjaśniona plamka, pozwalają wytypować "podejrzanych".Ale warto poznać wszystkie znane cechy, funkcjonujące w obiegu. I to jak Marek słusznie zauważył by potwierdzić je badaniem kopulatorów.
Dołączam dwa zdjęcia z netu z graficznym wyznaczeniem tych cech tak jak je zrozumiałem:Czy o to chodzi?Marek Hołowiński pisze:Darek, tylko ten skos u A pyramidea jest w przeciwnym kierunku.
Wszystkie podane wyżej cechy mają jakieś tam znaczenie, ale tylko kopulatory dają pewność.
- Załączniki
- A.berbera.jpg (80.12 KiB) Przejrzano 4376 razy
- A.pyramidea.jpg (89.15 KiB) Przejrzano 4376 razy
Ostatnio zmieniony piątek, 31 lipca 2009, 22:51 przez Lukaszm, łącznie zmieniany 1 raz.
No właśnie, jak widać kopulatorów nie robili, ale pochodzą ze stronki szwedzkiej (mają oryginalny podpis)!Duża krecha to cecha o której pisał wcześniej Jacek i Heinze rysował - tak ja to zrozumiałem i zaobserwowałem...Aneta pisze:Ja zrozumiałam, że ze skosem chodzi tylko o kształt rozjaśnienia dokładnie ponad plamką okrągłą, co zaznaczyłeś z lewej strony. Tyle że - o ile te zdjęcia są prawidłowo oznaczone - wychodzi na odwrót: pyramidea ma kwadrat, berbera - ukośny prostokąt
Jeszcze jedna pyramidea...już pasuje, prawda skos ok!a linia pionowa!?Aneta pisze:Ja zrozumiałam, że ze skosem chodzi tylko o kształt rozjaśnienia dokładnie ponad plamką okrągłą, co zaznaczyłeś z lewej strony. Tyle że - o ile te zdjęcia są prawidłowo oznaczone - wychodzi na odwrót: pyramidea ma kwadrat, berbera - ukośny prostokąt
Przyjmijmy ,że nie badali kopulatorów i nic nie jest pewne...
poddaje się!
pozdrawiam i dziękuje za odzew!
- Aneta
- UTM: CC88
- Podziękował(-a): 1 time
- Podziękowano: 32 times
No fakt, Svenska fjärilar nie podejrzewam o złe oznaczenie. Ale kształt tego rozjaśnienia nie wydaje mi się zbyt mocną cechą - np. okaz A. pyramidea ze strony Butterflies and Moths of Northern Ireland ma je ukośne:
http://www.habitas.org.uk/moths/set.asp?item=6392smup
Za to na Lepiforum jest cała rozpiska cech różnicujących oba gatunki - może ktoś władający niemieckim pokusiłby się o chociaż skrócone tłumaczenie?
http://www.lepiforum.de/cgi-bin/lepiwik ... _Pyramidea (zjechać w dół)
http://www.lepiforum.de/cgi-bin/bestimm ... ;read=6582
Za to na Lepiforum jest cała rozpiska cech różnicujących oba gatunki - może ktoś władający niemieckim pokusiłby się o chociaż skrócone tłumaczenie?
To jest na prawdę niezłe, ale ile roboty!? Może w wolnej chwili się tym zajmę.Aneta pisze:No fakt, Svenska fjärilar nie podejrzewam o złe oznaczenie. Ale kształt tego rozjaśnienia nie wydaje mi się zbyt mocną cechą - np. okaz A. pyramidea ze strony Butterflies and Moths of Northern Ireland ma je ukośne:
Pozdrawiam
Znam ten przypadek,złapałem coś podobnego ale we wielkopolsce,a po wnikliwej analizie wyszło to sam co u Ciebie!Dispar pisze:Po dokładnych oględzinach w chwili preparowania okazało się, że to nie jest M. bathensis a jedynie taka nietypowa forma M. persicariae :sad: .
Za to Robert znów przywiózł bathensiska z Puszczy. Z tego samego niedocenianego miejsca!
Kitti tym razem nie było
-
- UTM: XR86
- Specjalność: Depressariidae
- Podziękowano: 2 times
Do serii siedmiu zdjęć z pierwszego linku, który podpięła Aneta, tak jak to zrozumiałem (od lewej do prawej):
Fot 1. U A. pyramidea, przebieg linii zewnętrznej w stosunku do brzegu tylnego w przybliżeniu pod kątem prostym. U motyla w pozycji spoczynkowej linie obu skrzydeł tworzą prostą (jak na zdjęciu); u A. berbera, linie biegną bardziej skośnie (ku nasadzie), tworząc, analogicznie, kąt rozwarty.
Fot. 2. U A. pyramidea, pole zewnętrzne między linią zewn. a brzegiem zewn. skrzydła zwęża się wyraźnie im bliżej brzegu tylnego; u A. berbera, ze względu na skośny przebieg linii, wrażenie tego zwężenia u dołu skrzydła jest mniejsze.
Fot. 3. U A. pyramidea, jasne pole między brzegiem przed. skrzydła a plamką okrągłą w przybliżeniu w formie rombu; u A berbera to pole jest bardziej prostokątne.
Fot. 4. U A. pyramidea, cień w polu środkowym skrzydła przeważnie niewyraźnie się zaznacza i słabo oddziela od linii zewn.; u A. berbera, cień jest z reguły wyraźny i również wyraźnie odcina się od tej linii (chyba o to chodzi). Cecha ta jest zmienna (czytaj słaba).
Fot. 5. U A. pyramidea, linia zewnętrzna jest wyraźnie jaśniejsza i szersza od linii wewnętrznej; u A. berbera obie linie zbliżonej (dosłownie) "jasności".
Fot. 6. U A. pyramidea odcinek od kąta tylnego skrzydła do linii zewn. ok. dwukrotnie krótszy (ewentualnie wyraźnie krótszy) od odległości między linią zewn. i wewn.; u A. berbera linia zewn. leży mniej więcej w połowie odcinka: kąt tylny-linia wewn.
Fot. 7. U A. pyramidea odległość od nasady skrzydła do linii wewn. ok. 2,5 do 3-krotnie krótsza od odcinka: nasada-linia zewn.; u A. berbera analogiczny stosunek wynosi: 1:2 lub nawet 1:1 (rozumiem, że wówczas linia wewn. leży mniej więcej w połowie odległości między nasadą a linią zewn.). Co zrozumiałe, cechę tą lepiej analizować na okazach rozpiętych.
Mam nadzieję, że pomoże Wam to w dalszej dyskusji. Jak znajdę jutro trochę czasu, przeglądnę też drugi link, jest tam coś na temat spodu skrzydeł. Sam wykazywałem oba gatunki na podstawie preparatów genitalnych. Były to głównie materiały z samołówek, w kiepskim stanie, więc nie analizowałem dokładniej cech zewnętrznych. Z moich obserwacji wynika, że A. berbera jest rzadziej łowiony. W tym sezonie trochę się zbiera tych Amphipyra (świetnie lecą do przynęty), więc będzie okazja się im lepiej przyjrzeć, ale to temat najprędzej na jesień.
Fot 1. U A. pyramidea, przebieg linii zewnętrznej w stosunku do brzegu tylnego w przybliżeniu pod kątem prostym. U motyla w pozycji spoczynkowej linie obu skrzydeł tworzą prostą (jak na zdjęciu); u A. berbera, linie biegną bardziej skośnie (ku nasadzie), tworząc, analogicznie, kąt rozwarty.
Fot. 2. U A. pyramidea, pole zewnętrzne między linią zewn. a brzegiem zewn. skrzydła zwęża się wyraźnie im bliżej brzegu tylnego; u A. berbera, ze względu na skośny przebieg linii, wrażenie tego zwężenia u dołu skrzydła jest mniejsze.
Fot. 3. U A. pyramidea, jasne pole między brzegiem przed. skrzydła a plamką okrągłą w przybliżeniu w formie rombu; u A berbera to pole jest bardziej prostokątne.
Fot. 4. U A. pyramidea, cień w polu środkowym skrzydła przeważnie niewyraźnie się zaznacza i słabo oddziela od linii zewn.; u A. berbera, cień jest z reguły wyraźny i również wyraźnie odcina się od tej linii (chyba o to chodzi). Cecha ta jest zmienna (czytaj słaba).
Fot. 5. U A. pyramidea, linia zewnętrzna jest wyraźnie jaśniejsza i szersza od linii wewnętrznej; u A. berbera obie linie zbliżonej (dosłownie) "jasności".
Fot. 6. U A. pyramidea odcinek od kąta tylnego skrzydła do linii zewn. ok. dwukrotnie krótszy (ewentualnie wyraźnie krótszy) od odległości między linią zewn. i wewn.; u A. berbera linia zewn. leży mniej więcej w połowie odcinka: kąt tylny-linia wewn.
Fot. 7. U A. pyramidea odległość od nasady skrzydła do linii wewn. ok. 2,5 do 3-krotnie krótsza od odcinka: nasada-linia zewn.; u A. berbera analogiczny stosunek wynosi: 1:2 lub nawet 1:1 (rozumiem, że wówczas linia wewn. leży mniej więcej w połowie odległości między nasadą a linią zewn.). Co zrozumiałe, cechę tą lepiej analizować na okazach rozpiętych.
Mam nadzieję, że pomoże Wam to w dalszej dyskusji. Jak znajdę jutro trochę czasu, przeglądnę też drugi link, jest tam coś na temat spodu skrzydeł. Sam wykazywałem oba gatunki na podstawie preparatów genitalnych. Były to głównie materiały z samołówek, w kiepskim stanie, więc nie analizowałem dokładniej cech zewnętrznych. Z moich obserwacji wynika, że A. berbera jest rzadziej łowiony. W tym sezonie trochę się zbiera tych Amphipyra (świetnie lecą do przynęty), więc będzie okazja się im lepiej przyjrzeć, ale to temat najprędzej na jesień.
-