Olimpiada biologiczna

Ważki
arabeska

Olimpiada biologiczna

Post autor: arabeska »

Witam!

Bardzo proszę o identyfikację tego gatunku ważek. Piszę pracę na olimpiadę biologiczną na temat zachowań tego gatunku. Jednak nie jestem pewna, co do nazwy. Czy jest to Platycnemis pennipes ?

Pozdrawiam!
i dziękuję z góry! : )
Załączniki
Bez tytułu.jpg
Bez tytułu.jpg (44.93 KiB) Przejrzano 2084 razy
Awatar użytkownika
Piotr M.
Specjalność: Odonata_Ephemeroptera

Post autor: Piotr M. »

Nie, Łątka dzieweczka Coenagrion puella .Pióronogi (Platycnemis pennipes) mają pociąg do wód płynących.
Pióronoga szukaj nad rzekami , lub większymi wodami stojącymi, gdzie falowanie wody zastępuje im nurt rzeczny.
arabeska

Post autor: arabeska »

Dziękuję za odpowiedź :)

W takim razie to możliwe, że znalazłam ją w mały przydomowym oczku wodnym?

I chciałabym zapytac jeszcze o kolor samicy. W innych źródłach znalazłam samicę w kolorze niebieskim. U mnie w oczku ważki zawsze latają parami: niebieska i zielona (jak na fotografii). Jakie to ma znaczenie?
Awatar użytkownika
Piotr M.

Jak już napisałem, na zdjęciu to nie są Pióronogi.Na zdjęciu mamy Łątki dzieweczki - one rozwijają się w oczkach.Jeśli chodzi o Pióronogi to tylko samce są niebieskie. Jeśli chodzi o Łątki dzieweczki to samce sa niebieskie ,natomiast samice są albo zielone albo niebieskie, w różnych odcieniach.
Awatar użytkownika
Grzegorz Michoński

Post autor: Grzegorz Michoński »

Piotr M. pisze:Pióronogi (Platycnemis pennipes) mają pociąg do wód płynących.
Co nie znaczy, że nie występują nad wodami stojącymi. W mojej okolicy rzek jest bardzo mało a pióronogów zatrzęsienie nad jeziorami, nawet na mszarach.
Awatar użytkownika
Piotr M.

Napisałem przecież - "Pióronoga szukaj nad rzekami , lub większymi wodami stojącymi, gdzie falowanie wody zastępuje im nurt rzeczny."

A tak pozatym zapytam z ciekawości :smile:. Czy w mszarach ktoś znajdywał wylinki/larwy Pióronogów ?
Awatar użytkownika
Grzegorz Michoński

Post autor: Grzegorz Michoński »

Piotr M. pisze:Napisałem przecież
Jasne. A co to są "większe wody stojące"? Przyjedź a pokażę Ci torfiankę o powierzchni może 1 ha z czego woda to tylko kilka dosłownie kałuż i Platycnemisa spokojnie można złapać.

Co do larw to materiał z tamtego mszaru czeka na obrobienie bo nie mam teraz na to czasu. Biorąc pod uwagę masowość tego gatunku w tamtym miejscu to rozród raczej pewny.
Szymon Śniegula
Kontakt:

torfianki i Platycnemis

Post autor: Szymon Śniegula »

Cześć,
O ile w mniejszych zbiornikach, np. eutroficznych stawach hodowlanych, notowałem zachowania rozrodcze oraz zbierałem wylinki Platycnemis, to w rozwój tego gatunku ważki w kwaśnych wodach, np. w sucharach, trudno mi uwieżyć (za mało tlenu). Natomiast zalatywać mogą na praktycznie wszystkie rodzaje siedlisk.
ODPOWIEDZ

Wróć do „ODONATA”