Olimpiada biologiczna
Olimpiada biologiczna
Witam!
Bardzo proszę o identyfikację tego gatunku ważek. Piszę pracę na olimpiadę biologiczną na temat zachowań tego gatunku. Jednak nie jestem pewna, co do nazwy. Czy jest to Platycnemis pennipes ?
Pozdrawiam!
i dziękuję z góry! : )
Bardzo proszę o identyfikację tego gatunku ważek. Piszę pracę na olimpiadę biologiczną na temat zachowań tego gatunku. Jednak nie jestem pewna, co do nazwy. Czy jest to Platycnemis pennipes ?
Pozdrawiam!
i dziękuję z góry! : )
Dziękuję za odpowiedź 
W takim razie to możliwe, że znalazłam ją w mały przydomowym oczku wodnym?
I chciałabym zapytac jeszcze o kolor samicy. W innych źródłach znalazłam samicę w kolorze niebieskim. U mnie w oczku ważki zawsze latają parami: niebieska i zielona (jak na fotografii). Jakie to ma znaczenie?

W takim razie to możliwe, że znalazłam ją w mały przydomowym oczku wodnym?
I chciałabym zapytac jeszcze o kolor samicy. W innych źródłach znalazłam samicę w kolorze niebieskim. U mnie w oczku ważki zawsze latają parami: niebieska i zielona (jak na fotografii). Jakie to ma znaczenie?
- Grzegorz Michoński
- Grzegorz Michoński
Jasne. A co to są "większe wody stojące"? Przyjedź a pokażę Ci torfiankę o powierzchni może 1 ha z czego woda to tylko kilka dosłownie kałuż i Platycnemisa spokojnie można złapać.Piotr M. pisze:Napisałem przecież
Co do larw to materiał z tamtego mszaru czeka na obrobienie bo nie mam teraz na to czasu. Biorąc pod uwagę masowość tego gatunku w tamtym miejscu to rozród raczej pewny.
-
- Kontakt:
torfianki i Platycnemis
Cześć,
O ile w mniejszych zbiornikach, np. eutroficznych stawach hodowlanych, notowałem zachowania rozrodcze oraz zbierałem wylinki Platycnemis, to w rozwój tego gatunku ważki w kwaśnych wodach, np. w sucharach, trudno mi uwieżyć (za mało tlenu). Natomiast zalatywać mogą na praktycznie wszystkie rodzaje siedlisk.
O ile w mniejszych zbiornikach, np. eutroficznych stawach hodowlanych, notowałem zachowania rozrodcze oraz zbierałem wylinki Platycnemis, to w rozwój tego gatunku ważki w kwaśnych wodach, np. w sucharach, trudno mi uwieżyć (za mało tlenu). Natomiast zalatywać mogą na praktycznie wszystkie rodzaje siedlisk.