czarne pływa i gryzie

szybkilopez4

czarne pływa i gryzie

Post autor: szybkilopez4 »

Jak wyżej napisałem ugryzło mnie to w basenie,nie znam się na tym robactwie więc pytam. Stwór ma 10 mm dłługości dobrze pływa i włazi do basenu po 20 sztuk dziennie. Cóż to jest ? http://www.-wstawianie-linkow-z-zewnetrznych-serwerow-zabronione-/pokaz_obrazek/fb3 ... 101aa.html
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Podziękował(-a): 1 time
Podziękowano: 32 times

Post autor: Aneta »

Dobrze pływa, bo to pływak ;) Tzn. chrząszcz wodny z rodziny Dytiscidae (Rhantus jakiś? - Marek zweryfikuje). Niegroźny, wystarczy wyłowić i wypuścić. Niestety woda je przyciąga, może więc warto pomyśleć o jakiejś osłonie na basen.
Awatar użytkownika
Marek Przewoźny
Kontakt:

Post autor: Marek Przewoźny »

Tak to Rhantus (najprawdopodobniej R. suturalis) a na prawo od niego i trochę poniżej taki drobniutki to też pływak Hydroporus (najprawdopodobniej H. palustris). Pływaki potrafia ugryźć, jako owady drapieżne mają dość mocne żuwaczki. Często ich ugryzienia, przez ludzi kąpiących sie w jeziorach, są brane za ugryzienia przez jakieś ryby.
szybkilopez4

Post autor: szybkilopez4 »

Jestem w szoku myślałem że będziecie gdybać co to jest a ty odrazu - podziwiam waszą wiedzę na ten temat. Myślałem że nawet nie zauważycie tego robaczka obok, jeszcze na takim fatalnym zdjęciu. Dzięki panowie :grin:
Awatar użytkownika
pawel050686
Kontakt:

Re: czarne pływa i gryzie

Post autor: pawel050686 »

Na pewno jest to pływak żółtobrzeżek :)
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Podziękował(-a): 1 time
Podziękowano: 32 times

Re: czarne pływa i gryzie

Post autor: Aneta »

pawel050686 pisze:Na pewno jest to pływak żółtobrzeżek :)
Ty czytasz całe wątki czy tylko pierwszy post?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Chrząszcze [FOTO-oznaczanie]”