Hodowla Polyommatus daphnis

Hodowla owadów
Awatar użytkownika
Piotr Glac

Hodowla Polyommatus daphnis

Post autor: Piotr Glac »

Właśnie skończyłem hodowle tego modraszka - ciekawa sprawa ponieważ gąsienice nie chcą się przepoczwarczać - jak inne gąsienice modraszków; w zagłębieniach, zakamarkach, pozwijanym papierze, suchych liściach itd. tylko wchodzą do ziemi; podejrzewam norek mrówek.

Części gąsienic porobiłem wąskie rulony z gazet i dopiero tam znalazły odpowiednie miejsce do przepoczwarczenia; po kilkudniowym szwendactwie po hodowlarce.
Natomiast część gąsienic wpuściłem do doniczki z cieciorką; w ziemi porobiłem tuneliki i wystawiłem je na balkon. Od razu pojawiły się mrówcze "obstawy" (na I piętrze blokowiska!), nad gąsienicami którym nie udało się skryć zbudowały z piasku maskujące kopce :shock: :shock: :shock:
Załączniki
Polyommatus daphnis - poczwarki.jpg
Original image recording time:
2009:06:23 16:57:00
Image taken on:
wtorek, 23 czerwca 2009, 14:57
Focus length:
100 mm
Shutter speed:
1/60 Sec
F-number:
f/4
ISO speed rating:
400
Camera-model:
Canon EOS 400D DIGITAL
Polyommatus daphnis - poczwarki.jpg (135.63 KiB) Przejrzano 2333 razy
Polyommatus daphnis - facet.jpg
2009:07:07 15:42:04
Image taken on:
wtorek, 7 lipca 2009, 13:42
Focus length:
100 mm
Shutter speed:
1/400 Sec
F-number:
f/6.3
ISO speed rating:
400
Camera-model:
Canon EOS 400D DIGITAL
Polyommatus daphnis - facet.jpg (120.09 KiB) Przejrzano 2329 razy
Polyommatus daphnis - samica.jpg
2009:07:04 16:11:25
Image taken on:
sobota, 4 lipca 2009, 14:11
Focus length:
100 mm
Shutter speed:
1/1600 Sec
F-number:
f/4.5
ISO speed rating:
400
Camera-model:
Canon EOS 400D DIGITAL
Polyommatus daphnis - samica.jpg (101.31 KiB) Przejrzano 2327 razy
Polyommatus daphnis - gąsienica 1.GIF
Polyommatus daphnis - gąsienica 1.GIF (123.82 KiB) Przejrzano 2327 razy
Polyommatus daphnis - gąsienica 2.GIF
Polyommatus daphnis - gąsienica 2.GIF (107.8 KiB) Przejrzano 2331 razy
jon

Post autor: jon »

Gratuluję hodowli! Czym karmiłeś gąsienice. Możesz bardziej szczegółowo opisać hodowlę? Chodzi o to aby dało to komuś na forum jakieś konkretniejsze wskazówki. A czy udało Ci się uzyskać niebieskie samice? Jakie stworzyłeś warunki do tego aby samica zniosła jaja? No chyba, że jeszcze masz poczwarki.... Tu może być ciekawa sprawa, bo ciekawe czy trzymanie gąsienic w warunkach o podwyższonej temperaturze może wpłynąć na uzyskanie niebieskiej odmiany samic, które częste są na południu Europy. Nie wiem czy wpływ na to ma tylko temperatura? Twoja hodowla może to w pewnym stopniu wyjaśnić.
Awatar użytkownika
Piotr Glac

Jajka miałem od 1 samicy (ponad 100 szt) złożyła je w klatce ok. 50x30x30 cm (do środka wstawiłem cieciorkę pstrą w doniczce) co ciekawe może 5 jajek zniosła na roślinie – reszta na wszystkim dookoła.
Na wiosne wykopałem kilka cieciorek i posadziłem w doniczkach (przy okazji przyniosłem nieświadomie gąsienice P.coridon) - jajka przetrzymałem dłużej w lodówce – chciałem aby roślina troche podrosła - jak gąsienice były na tyle duże że można je było bezproblemowo przenosić karmiłem już ciętą rośliną stojącą w wodzie (oczywiście nawet przy dobrym zabezpieczeniu przed dostepem do wody zawsze trafią się topielce :???: )

Niebieskich samic była większość!!!! Podobno w Pieninach niebieskie są bardzo częste – ja matke odłowiłem w Józefowie – kamieniołom (Płn. część P.Solskiej) w naturze nie udało mi się nigdy spotkać niebieskich samic – dlatego bardzo mnie cieszą niebieskie egzemplarze.

Część hodowli prowadziłem w mieszkaniu, część na balkonie natomiast poczwarki trzymałem tylko w mieszkaniu – może to to miało wpływ na kolor samic.
Załączniki
stanowisko
stanowisko
Józefów - kamieniołom 1.GIF (148.96 KiB) Przejrzano 2339 razy
Część uzyskanych motyli
Część uzyskanych motyli
P.daphnis.GIF (140.37 KiB) Przejrzano 2376 razy
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Podziękował(-a): 1 time
Podziękowano: 32 times

Post autor: Aneta »

Gratulacje, piękne motyle i ciekawa hodowla, zwłaszcza ta sprawa z mrówkami :grin:
Tomasz Blaik
UTM: XR86
Specjalność: Depressariidae
Podziękowano: 2 times

Post autor: Tomasz Blaik »

Piotr Glac pisze:Od razu pojawiły się mrówcze "obstawy" (na I piętrze blokowiska!
Ciekawe na którym, najwyższym piętrze byłyby w stanie je zlokalizować, skubane :shock:.
jon

Dzięki za więcej szczegółów. Trzymanie gąsienic na balkonie stwarza również trochę cieplejsze warunki , niż w naturze na polanie. Nie z każdej strony masz wiatr, deszcz, a bliskość 3 ścian powoduje zwiększenie temperatury. Obserwacje z mrówkami ciekawe. Czy ustaliłeś jaki to był gatunek mrówek? Mogę Ci dać pewne wskazówki - schematy rysunkowe przydatne do tego.
Awatar użytkownika
Malko

Post autor: Malko »

Hodowla cudna:) i zgadzam się z tym że balkon to nie to samo co łąka;) a dołączam się do prośby Jona: co to za gatunek mrówek??
Awatar użytkownika
Piotr Glac

Dawid_Masło pisze:Hodowla cudna:) i zgadzam się z tym że balkon to nie to samo co łąka;) a dołączam się do prośby Jona: co to za gatunek mrówek??

niestety nie znam sie na mrówkach.

Dołączam kilka fotek może Panowie je oznaczycie
Załączniki
mrówek 1.jpg
mrówek 1.jpg (43.11 KiB) Przejrzano 2326 razy
mrówki.jpg
mrówki.jpg (88.38 KiB) Przejrzano 2324 razy
mrówek 2.jpg
mrówek 2.jpg (55.5 KiB) Przejrzano 2328 razy
mrówki 2.jpg
mrówki 2.jpg (103.82 KiB) Przejrzano 2325 razy
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Podziękował(-a): 1 time
Podziękowano: 32 times

Post autor: Aneta »

Wg mnie to Lasius sp.; gdyby było lepsze powiększenie (głowa en face i golenie tylnych nóg), mogłabym spróbować do gatunku. Ewentualnie niech jakiś mrówkolog wpadnie tu i oznaczy dokładniej ;)
jon

Jednak Myrmica rubra. Wskazuje na to kształt odwłoka i kolec na grzbiecie. Potem załączę te rysunki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Hodowla”