Jajka miałem od 1 samicy (ponad 100 szt) złożyła je w klatce ok. 50x30x30 cm (do środka wstawiłem cieciorkę pstrą w doniczce) co ciekawe może 5 jajek zniosła na roślinie – reszta na wszystkim dookoła.
Na wiosne wykopałem kilka cieciorek i posadziłem w doniczkach (przy okazji przyniosłem nieświadomie gąsienice P.coridon) - jajka przetrzymałem dłużej w lodówce – chciałem aby roślina troche podrosła - jak gąsienice były na tyle duże że można je było bezproblemowo przenosić karmiłem już ciętą rośliną stojącą w wodzie (oczywiście nawet przy dobrym zabezpieczeniu przed dostepem do wody zawsze trafią się topielce

)
Niebieskich samic była większość!!!! Podobno w Pieninach niebieskie są bardzo częste – ja matke odłowiłem w Józefowie – kamieniołom (Płn. część P.Solskiej) w naturze nie udało mi się nigdy spotkać niebieskich samic – dlatego bardzo mnie cieszą niebieskie egzemplarze.
Część hodowli prowadziłem w mieszkaniu, część na balkonie natomiast poczwarki trzymałem tylko w mieszkaniu – może to to miało wpływ na kolor samic.