Larwa w gałęzi osiki
Larwa w gałęzi osiki
Witam. Podczas poszukiwań Sesia melanocephala w osikach natrafiłem na żerowisko nieco odmienne niż te, które oznaczone zostały jako żery przeziernika. Nie było widać żadnych otworów wylotowych, gałąź była nieco cieńsza a całe drzewo o wiele młodsze, niż te "melanocephalowe". W domu rozciąłem wzdłuż gałązke znajdując w środku larwę. Przypomina mi larwę kózki. Data znalezienia: 17VI09. Czy macie może jakieś typy, co to może być? Poniżej zdjęcie larwy i żeru.
Pozdrawiam i z góry dzięki.
ps. zdjęcia nienajlepsze, ale i robione przy beznadziejnym oświetleniu
Pozdrawiam i z góry dzięki.
ps. zdjęcia nienajlepsze, ale i robione przy beznadziejnym oświetleniu
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2009:06:21 19:21:48Image taken on:niedziela, 21 czerwca 2009, 17:21Focus length:6 mmShutter speed:1/80 SecF-number:f/4Camera-model:Canon PowerShot S3 IS
- Marcin Kutera
- UTM: EB24, EC18
- Specjalność: Lepidoptera, Odonata, Orthoptera,
- Podziękował(-a): 2 times
- Podziękowano: 1 time
- Kontakt:
ja też bym stawiał na larwę z rodzaju saperda - i rzemlik S. populnea (imago) mniej więcej jest takiej wielkości jak własnie ta larwa, wiec to mozę być właśnie saperda populnea
o ile wiem larwa S. populnea własnie żeruje w takich cienkich gałązkach osiki, często się je ucina widząc entomocecidium na gałązce i zabierta się taki dłuższy kawałek gałązki ze sobą, w celu wyhodowania gatunku z larwy w warunkach laboratoryjno - domowych.
o ile wiem larwa S. populnea własnie żeruje w takich cienkich gałązkach osiki, często się je ucina widząc entomocecidium na gałązce i zabierta się taki dłuższy kawałek gałązki ze sobą, w celu wyhodowania gatunku z larwy w warunkach laboratoryjno - domowych.
-