Zielona gąsieniczka

Oznaczanie gąsienic, jajeczek, poczwarek, oprzędów i innych ciekawostek związanych z motylami.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
ODPOWIEDZ
Usari

Zielona gąsieniczka

Post autor: Usari »

Witam!
Mam problem. Wczoraj w krzakach malin znalazłam małą, zieloną gąsieniczkę. Wzięłam ją do domu, ponieważ chcę zobaczyć na własne oczy jak gąsienica przeobraża się w motyla. Nigdy tego nie widziałam.
Niestety nie wiem jakiego gatunku może być ta gąsieniczka. Przypadkiem wpadłam na Wasze forum i nie mogę wyjść z podziwu, że tak wiele wiecie o owadach. Postanowiłam, że poproszę Was o pomoc.
Gąsieniczka jest zielona, z jasnym paskiem po bokach. Ma 1 cm. Zdjęcia gąsieniczki znajdziecie tu
Przepraszam za jakość, nie mam najlepszego aparatu a do tego gąsienica jest bardzo mała. Jeśli jakość utrudnia wam rozpoznanie gatunku gąsienicy to postaram się zrobić jak najlepsze zdjęcia.
Serdecznie dziękuje za pomoc i pozdrawiam ;)
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

Na pewno gąsienica jakiegoś modraszka. Być może Callophrys rubi.
entomolord

Post autor: entomolord »

Piekny motyl z tego bedzie.Gratuluję znaleziska
http://www.lepidoptera.eu/show.php?ID=121&country=FI
Usari

Faktycznie, podobne do Callophrys rubi. Nawet w spisie Roślin Żywicielskich Dodaktowych tego gatunku jest malina, a właśnie w malinach znalazłam gąsieniczkę. Mam nadzieję, że Antek Kwiczala się nie mylił :)
Czy można po wielkości gąsieniczki określić jej wiek? Ile muszę jeszcze czekać, aby z gąsieniczki powstał motyl?
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †

Ile muszę jeszcze czekać, aby z gąsieniczki powstał motyl?
Musisz się uzbroić w cierpliwość :smile: . To gatunek jednopokoleniowy. Po przepoczwarczeniu i przezimowaniu, motyl wylęgnie się dopiero w przyszłym roku końcem kwietnia.
Usari

Och, długo trzeba czekać. Prawie cały rok! Ale jakoś wytrzymam ;) Będę miała nie małą satysfakcję, kiedy po długim oczekiwaniu w końcu z kokona wylęgnie się przepiękny motyl :)
Antku, czy mógłbyś mi powiedzieć jak mniej więcej powinno wyglądać przezimowanie tego gatunku?

PS. Chyba założyłam ten temat w złym dziale :oops:
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †

jak mniej więcej powinno wyglądać przezimowanie tego gatunku?
Z zimowaniem poczwarek motyli dziennych raczej nie ma problemu. Wystarczy im zapewnić odpowiednią temperaturę, i zabezpieczyć przed szkodnikami (ptaki, myszy, i t.p.). Np. dać poczwarkę do przewiewnego pudełka (zrobić w nim niewielkie otworki) i umieścić w nieogrzewanym pomieszczeniu - najlepsza altanka na działce, ale można też zostawić na balkonie od północnej strony (nie można dopuścić, by świeciło na nie słońce). W ostateczności w okresie zimy można je dać do lodówki. Na wiosnę, gdy się ociepli, przenieść do ciepłego pokoju, i czekać na wylęg motyla.
PS. motyle dzienne nie tworzą kokonów. To będzie typowa poczwarka.
Usari

To prostsze niż sądziłam :) Jakoś sobie poradzę.
Mam działkę z altanką więc mam dobre miejsce do przezimowania mojej poczwarki :)
Kiedy mniej więcej gąsieniczka przemieni się w poczwarkę?
Usari

Właśnie wróciłam z kilkudniowej podróży. Musiałam zostawić gąsienicę samą. Wrzuciłam jej dużo koniczyny i liści malin.
Gdy zerknęłam do gąsienicy była blada, leżała na podłodze pudełeczka, nie tak jak zawsze na liściu, nie ruszała się. Czy ona zdechła?
Koniczyna i maliny trochę się zeschły i zgniły... Cóż, nie mogłam nic zrobić, nawet nie miałam komu ją dać, żeby się nią opiekował pod moją nieobecność... :cry:
To wszystko to był zły pomysł. Nie wzięłam pod uwagę, że czasem mogę gdzieś wyjechać... :sad:
ODPOWIEDZ

Wróć do „MOTYLE inne stadia - gąsienice, poczwarki”