Koszyki i koszyczki
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
- Michal Radziszewski
Koszyki i koszyczki
Witam,
wczoraj znalazłem kilka starych koszyków na ścianach niewielkiego, odosobnionego magazynu zlokalizowanego na grobli pomiędzy stawami, którą porasta głównie trzcina i dęby (okolice Milicza, woj. dolnośląskie). Największe ze znalezisk mają około 3 cm i najbardziej przypominają koszyki Acanthopsyche atra. Ponieważ jednak zasięg tego gatunku jest dość ograniczony, a same koszyki są chyba nieco przyduże, ciekaw jestem, czy rzeczywiście są to kryjówki tego akurat motyla.
Poza nimi były tam również dwa koszyczki Psyche casta (te z lewej w dolnym rzędzie na zdjęciu) oraz trzy takie, które wyglądają mało charakterystycznie i nie potrafię ich przypisać do żadnego gatunku.
Proszę o potwierdzenie, czy moje domysły są właściwe i opinie na temat ostatniego zestawu koszyczków.
Będę wdzięczny za odpowiedź.
Michał
wczoraj znalazłem kilka starych koszyków na ścianach niewielkiego, odosobnionego magazynu zlokalizowanego na grobli pomiędzy stawami, którą porasta głównie trzcina i dęby (okolice Milicza, woj. dolnośląskie). Największe ze znalezisk mają około 3 cm i najbardziej przypominają koszyki Acanthopsyche atra. Ponieważ jednak zasięg tego gatunku jest dość ograniczony, a same koszyki są chyba nieco przyduże, ciekaw jestem, czy rzeczywiście są to kryjówki tego akurat motyla.
Poza nimi były tam również dwa koszyczki Psyche casta (te z lewej w dolnym rzędzie na zdjęciu) oraz trzy takie, które wyglądają mało charakterystycznie i nie potrafię ich przypisać do żadnego gatunku.
Proszę o potwierdzenie, czy moje domysły są właściwe i opinie na temat ostatniego zestawu koszyczków.
Będę wdzięczny za odpowiedź.
Michał
- Grzegorz Banasiak
- UTM: DC45
- Podziękował(-a): 7 times
- Podziękowano: 4 times
- Kontakt:
- Grzegorz Banasiak
- Kontakt:
- Adam Larysz
- Podziękowano: 3 times
- Kontakt:
- Michal Radziszewski
- Kamil Mazur
- Specjalność: Psychidae
- Kontakt:
Istotnie koszyczki atra i unicolor mogą być mylone lecz wielkość jest tutaj rozstrzygająca. Koszyczki samic unicolor mają generalnie ponad 30mm długości - w zbiorze mam ich kilkadziesiąt z tym, że mam również kilka o długości około 25-30mm.
Za to koszyczków atra o długości przekraczającej 23mm (!) nie mam ani jednego (a jest ich także kilkadziesiąt). Podobnie literatura nie podaje nic o większych niż 25mm.
W tym wypadku skłaniałbym się raczej do C.unicolor.
Michał, czy była na tym stanowisku borówka ? Jeśli nie to utwierdzam się w przekonaniu o unicolor (tym bardziej, że ja również spotykam ten gatunek na groblach) jeśli jednak była tam borówka to trochę się zamyślę
Za to koszyczków atra o długości przekraczającej 23mm (!) nie mam ani jednego (a jest ich także kilkadziesiąt). Podobnie literatura nie podaje nic o większych niż 25mm.
W tym wypadku skłaniałbym się raczej do C.unicolor.
Michał, czy była na tym stanowisku borówka ? Jeśli nie to utwierdzam się w przekonaniu o unicolor (tym bardziej, że ja również spotykam ten gatunek na groblach) jeśli jednak była tam borówka to trochę się zamyślę

- Michal Radziszewski
- Rafał Celadyn
- UTM: CA-95
- Podziękował(-a): 11 times
- Podziękowano: 7 times
- Kontakt:
Też tak sądzę,koszyki A.atra ,są bardziej "zbite w sobie " i nie są tak wydłużone jak C.unicolor,pomijając wielkośćKamil Mazur pisze:W tym wypadku skłaniałbym się raczej do C.unicolor

----------------
Dokładam fotkę ....
- Załączniki
- A.atra.jpg (134.28 KiB) Przejrzano 2102 razy
- Kamil Mazur
- Specjalność: Psychidae
- Kontakt:
Rafał to zdjęcie akurat jest koszyczka samca, a koszyczków samców omawianych gatunków nie da się pomylić. Ponieważ na zdjęciu Michała są samice stąd wynikły niepewności.
Swoją drogą bardzo ładne masz zdjęcie atry.
Ale bardzo mi się podoba pokazanie koszyczków na papierze milimetrowym. Brzydkie jest takie zdjęcie ale tu chodzi o oznaczenie, a nie estetykę.
Swoją drogą bardzo ładne masz zdjęcie atry.
Ale bardzo mi się podoba pokazanie koszyczków na papierze milimetrowym. Brzydkie jest takie zdjęcie ale tu chodzi o oznaczenie, a nie estetykę.
- Grzegorz Banasiak
- Kontakt:
- Rafał Celadyn
- UTM: CA-95
- Podziękował(-a): 11 times
- Podziękowano: 7 times
- Kontakt:
.Dorzucam koszyczki samiczek z tamtego roku,z kartkami na razie nie mam czasu się bawić
.

- Załączniki
- A.atra koszyczki samic.jpg (136.87 KiB) Przejrzano 2101 razy
- hodowla A.atra.jpg (134.15 KiB) Przejrzano 2103 razy