Co to jest?

Awatar użytkownika
beduin

Co to jest?

Post autor: beduin »

W załączniku mam zdjęcie chrząszcza którego dziś znalazłem pod odchodzącym cementem (wilgotno, ciemno) znalazłem też takiej samej wielkości osobnika czarnego lub ciemno-granatowego o niebieskich paskach na obrzeżach pancerza - ale nie mam zdjęcia.
Chrząszcz ma ok. 4cm
Załączniki
Mam takiego czegoś pełno i jest tak fajne że muszę wiedzieć co to :P
Mam takiego czegoś pełno i jest tak fajne że muszę wiedzieć co to :P
Original image recording time:
2009:06:02 12:39:52
Image taken on:
wtorek, 2 czerwca 2009, 10:39
Shutter speed:
1/320 Sec
F-number:
f/2.8
ISO speed rating:
100
Camera-model:
K750i
żuk.jpg (83.74 KiB) Przejrzano 1354 razy
Awatar użytkownika
mg1111
UTM: DD59
Podziękował(-a): 8 times

Post autor: mg1111 »

Na fotce jest Carabus auronitens. A ten drugi, opisany to prawdopodobnie Carabus violaceus.
Pozdrawiam!
Maciej Zelek

Post autor: Maciej Zelek »

Potwierdzam- Carabus auronitens. A co do opisu to z jednej strony może to być Carabus violaceus, a z drugiej strony nie można mieć stu procentowej pewności, chyba, że sam porównasz z jakimś zdjęciem.

Pozdrawiam.
Bartek Pacuk
Podziękował(-a): 3 times
Podziękowano: 1 time

Post autor: Bartek Pacuk »

beduin pisze:Chrząszcz ma ok. 4cm
Na pewno trochę mniej :wink:
mg1111 pisze:A ten drugi, opisany to prawdopodobnie Carabus violaceus.
Z opisu beduina wynika, że równie dobrze (a nawet bardziej) może to być Carabus glabratus, który ma niebieskie obrzeżenie pokryw. C. violaceus ma raczej fioletowo-purpurowe. Nawet C. problematicus bym nie wykluczał, a jeżeli to okolice Częstochowy, to nawet C. scheidleri i C. obsoletus mogą od biedy kolorystycznie pasować, choć nie sądzę, aby to był któryś z nich. Zapewne któryś z dwóch wymienionych na początku. Zdjęcie (jeśli się pojawi) wyjaśni wszystko.
Awatar użytkownika
beduin

Poszukam ich jutro i postaram się zrobić parę zdjęć. Dziękuję serdecznie za odpowiedź, teraz mogę znaleźć więcej informacji na temat tego małego i uroczego stworzonka.
Myślę że miał 4cm, jak nie więcej (w moim rejonie wszystkie 'robaczki' są jakby większe, nie wiem dlaczego - może mają tak optymalne warunki do rozwoju?)
Pewnie to tylko jakiś pospolity chrząszcz ale mnie bardzo zainteresowały jego barwy, i tu wyciągnąłem hipotezę, że ten na zdjęciu jest samcem, a ten ciemno-granatowy z niebieskimi paskami to samica, może plotę bez sensu, ale zauważyłem pełno 'miniaturek' koloru czarnego które biegały nieopodal znalezionego okazu.

Jeśli ma ktoś jakieś informacje na temat tego chrząszcza będę wdzięczny za każdą.
Jeszcze raz dziękuję za rychłą odpowiedź.
Awatar użytkownika
beduin

O, właśnie potwierdziłem Wasze teorie na Wikipedi. Ten na zdjęciu to bigacz zielono-złoty, ten drugi którego widziałem to biegacz fioletowy, bardzo się cieszę że mam chroniony gatunek na podwórku :) Krzywda im się nie stanie.
Awatar użytkownika
beduin

Im więcej wiesz - tym mniej wiesz... Teraz mam dylemat czy to był Carabus glabratus czy Carabus violaceus, poszukam ich rano to się dowiem ;p
Bartek Pacuk
Podziękował(-a): 3 times
Podziękowano: 1 time

Post autor: Bartek Pacuk »

beduin pisze:tu wyciągnąłem hipotezę, że ten na zdjęciu jest samcem, a ten ciemno-granatowy z niebieskimi paskami to samica, może plotę bez sensu, ale zauważyłem pełno 'miniaturek' koloru czarnego które biegały nieopodal znalezionego okazu.
Ten na zdjęciu jest samicą, a samiec kolorem się od niej nie różni :wink:
Ten ciemnogranatowy, o którym piszesz, to inny gatunek :wink:
A te miniaturki koloru czarnego to nie młode, tylko jeszcze jakiś inny gatunek, albo nawet kilka. Porób zdjęcia, to się zobaczy :wink:
Awatar użytkownika
beduin

Cóż, chyba mam jakąś chorą tendencję do upraszczania życia :P
Teraz już jestem na tyle zainteresowany że lecę ich szukać.

P.S: Macie niesamowitą wiedzę
ODPOWIEDZ

Wróć do „Chrząszcze [FOTO-oznaczanie]”