Co to jest?
Co to jest?
W załączniku mam zdjęcie chrząszcza którego dziś znalazłem pod odchodzącym cementem (wilgotno, ciemno) znalazłem też takiej samej wielkości osobnika czarnego lub ciemno-granatowego o niebieskich paskach na obrzeżach pancerza - ale nie mam zdjęcia.
Chrząszcz ma ok. 4cm
Chrząszcz ma ok. 4cm
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2009:06:02 12:39:52Image taken on:wtorek, 2 czerwca 2009, 10:39Shutter speed:1/320 SecF-number:f/2.8ISO speed rating:100Camera-model:K750i
-
-
- Podziękował(-a): 3 times
- Podziękowano: 1 time
Na pewno trochę mniejbeduin pisze:Chrząszcz ma ok. 4cm

Z opisu beduina wynika, że równie dobrze (a nawet bardziej) może to być Carabus glabratus, który ma niebieskie obrzeżenie pokryw. C. violaceus ma raczej fioletowo-purpurowe. Nawet C. problematicus bym nie wykluczał, a jeżeli to okolice Częstochowy, to nawet C. scheidleri i C. obsoletus mogą od biedy kolorystycznie pasować, choć nie sądzę, aby to był któryś z nich. Zapewne któryś z dwóch wymienionych na początku. Zdjęcie (jeśli się pojawi) wyjaśni wszystko.mg1111 pisze:A ten drugi, opisany to prawdopodobnie Carabus violaceus.
Poszukam ich jutro i postaram się zrobić parę zdjęć. Dziękuję serdecznie za odpowiedź, teraz mogę znaleźć więcej informacji na temat tego małego i uroczego stworzonka.
Myślę że miał 4cm, jak nie więcej (w moim rejonie wszystkie 'robaczki' są jakby większe, nie wiem dlaczego - może mają tak optymalne warunki do rozwoju?)
Pewnie to tylko jakiś pospolity chrząszcz ale mnie bardzo zainteresowały jego barwy, i tu wyciągnąłem hipotezę, że ten na zdjęciu jest samcem, a ten ciemno-granatowy z niebieskimi paskami to samica, może plotę bez sensu, ale zauważyłem pełno 'miniaturek' koloru czarnego które biegały nieopodal znalezionego okazu.
Jeśli ma ktoś jakieś informacje na temat tego chrząszcza będę wdzięczny za każdą.
Jeszcze raz dziękuję za rychłą odpowiedź.
Myślę że miał 4cm, jak nie więcej (w moim rejonie wszystkie 'robaczki' są jakby większe, nie wiem dlaczego - może mają tak optymalne warunki do rozwoju?)
Pewnie to tylko jakiś pospolity chrząszcz ale mnie bardzo zainteresowały jego barwy, i tu wyciągnąłem hipotezę, że ten na zdjęciu jest samcem, a ten ciemno-granatowy z niebieskimi paskami to samica, może plotę bez sensu, ale zauważyłem pełno 'miniaturek' koloru czarnego które biegały nieopodal znalezionego okazu.
Jeśli ma ktoś jakieś informacje na temat tego chrząszcza będę wdzięczny za każdą.
Jeszcze raz dziękuję za rychłą odpowiedź.
-
- Podziękował(-a): 3 times
- Podziękowano: 1 time
Ten na zdjęciu jest samicą, a samiec kolorem się od niej nie różnibeduin pisze:tu wyciągnąłem hipotezę, że ten na zdjęciu jest samcem, a ten ciemno-granatowy z niebieskimi paskami to samica, może plotę bez sensu, ale zauważyłem pełno 'miniaturek' koloru czarnego które biegały nieopodal znalezionego okazu.

Ten ciemnogranatowy, o którym piszesz, to inny gatunek

A te miniaturki koloru czarnego to nie młode, tylko jeszcze jakiś inny gatunek, albo nawet kilka. Porób zdjęcia, to się zobaczy