Motyle dzienne okolic Krosna A.D. 2009
-
- Kontakt:
Motyle dzienne okolic Krosna A.D. 2009
Zaniedbałem trochę moje ukochane motyle. A dziś, spontanicznie, wiedziony bliżej nieokreślonym przeczuciem, korzystając z niespodziewanie wolnego popołudnia wybrałem się na spacer po moich ulubionych motylowych miejscach niedaleko Krosna. Było warto. Z ciekawszych gatunków obserwowałem: zlatane Parnassius mnemosyne, Hamearis lucina i Boloria dia, świeże i zlatane (rozciągnięty w czasie tegoroczny pojaw!) Boloria euphrosyne, piękne Euphydryas aurinia („nasze” wspólne z Adamem Wareckim stanowisko wydaje się być bardzo mocne, tegoroczna wiosna sprzyja temu gatunkowi), pojedyncze Plebeius argyrognomon, Cupido alcetas/decolorata (zdaniem Adama raczej decolorata, na co wskazuje roślina żywicielska występująca na stanowisku, spróbujemy w tym roku jednoznacznie określić, który to gatunek). Spotkałem także samca Glaucopsyche alexis oraz... niespodzianka największa! Samicę Pseudophilotes vicrama. W tych stronach jest to pierwsze stwierdzenie tego gatunku. Nie spotkałem go na wspomnianym stanowisku przez lat z górą dziesięć, przeoczenie jest mało prawdopodobne, czyżby więc gość z południa? Trzeba uważnie w tym roku rozglądać się za południowymi gatunkami. Kto wie, co jeszcze się pojawi na naszym Podkarpaciu...
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- Wojtek Guzik
No no
Gratuluję bardzo ciekawych motyli
Czy to może okolice JPK?? Jeśli tak, to pewnie się trzeba będzie w końcu wybrać
Czy może ma wybiera się tam pan jeszcze?? Chętnie bym się tam z panem wybrał, jeśli to możliwe...
Jak tak to ewentualnie możemy się zdzwonić.
Na terenie Krosna narazie agestisy, icarusy i argyrognomony. Prócz tego meduzy (wysyp jakiś), palemony i tagesy...
Pozdrawiam

Czy to może okolice JPK?? Jeśli tak, to pewnie się trzeba będzie w końcu wybrać

Czy może ma wybiera się tam pan jeszcze?? Chętnie bym się tam z panem wybrał, jeśli to możliwe...

Na terenie Krosna narazie agestisy, icarusy i argyrognomony. Prócz tego meduzy (wysyp jakiś), palemony i tagesy...
Pozdrawiam
- Wojtek Guzik
Podepnę się nieco pod temat i wrzucę kilka fotek- głownie z Krosna i okolic Dukli...
- Załączniki
- Plebejus argyrognomon.jpg (30.96 KiB) Przejrzano 1033 razy
- Papilio machaon.jpg (43.66 KiB) Przejrzano 1030 razy
- Carterocephalus palaemon.jpg (34.55 KiB) Przejrzano 1033 razy
- Ochlodes venatus.jpg (46.89 KiB) Przejrzano 1031 razy
- Pyrgus malvae.jpg (59.63 KiB) Przejrzano 1032 razy
- Cyaniris semiargus.jpg (74.46 KiB) Przejrzano 1034 razy
- Parnassius mnemosyne 2.jpg (64.49 KiB) Przejrzano 1032 razy
- Aricia agestis.jpg (35.56 KiB) Przejrzano 1031 razy
- Boloria selene.jpg (70.1 KiB) Przejrzano 1031 razy
- Erebia medusa.jpg (62.45 KiB) Przejrzano 1032 razy
- Vanessa cardui.jpg (76.61 KiB) Przejrzano 1034 razy