Bomba fenologiczna!! Przed chwilą przeleciał u mnie w ogródku paz królowej-no co jak co ale tak wczesnej obserwacji tego motyla nie miałem(niegdyś było to ok.25.IV)!!Wiosna w natarciu!!Dodatkowo był tez dziś Pararge aegeria!!Czy ktoś z Państwa dysponuje taką szybką obserwacją pazia!!Czekam na ciekawe odzewy!!Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony wtorek, 18 sierpnia 2009, 19:17 przez HELMUT, łącznie zmieniany 1 raz.
To faktycznie szybki pojaw, ale paź królowej pojawia się nawet jeszcze szybciej - obserwacje z 14.04, 16.04, 17.04 i 18.04...
Osobiście najwcześniej na Podkarpaciu zaobserwowałem ten gatunek 24.04.
Pozdrawiam.
Cos te machaony sie rozszalaly Maciek Gratuluje tego Pazia oplacalo sie nie isc na cwiczenia z statystyki:/ w Tarnowie doniose jak to jest z Paziem Krolowej jak rusze w weekand w teren:)
Pierwszego w tym roku spotkałem także 19.04. W tym roku jest chyba bardzo liczny. Na obrzeżu Lasu Murckowskiego widywałem go już kilkukrotnie, do trzech osobników jednocześnie. Także w okolicach Ogrodzieńca widziałem kilka paziuli ;=).
Dwa z nich udało mi się nawet podejść...
Chyba w tym roku wszędzie tak wcześnie, wczoraj tj 28.04.2009 jeden egzemplarz - Budwiecie (Gmina Dubieninki, woj. warm.-mazurskie) pod samiuśką "ruską" granicą.
A ja widziałem dzisiaj 2 pazie (nie licząc tych, co mi powyłaziły z poczwarek ). Oba w szkole. Jednego widziałem z okna, a drugi latał sobie na boisku szkolnym