podwodni drapieżcy

Hodowla owadów
Agro

podwodni drapieżcy

Post autor: Agro »

witam w terrarystyce siedzę trochę czasu głównie hoduje pajęczaki (ptaszniki,skorpiony,skolopendry) i postanowiłem troszeczkę urozmaicić hodowlę,a mianowicie ostatnimi czasy zainteresowałem się drapieżnymi owadami które zamieszkują zbiorniki wodne
np.pływak żółtobrzeżek i inne i tu moje pytanie czy ktoś próbował hodować w akwarium tego typu owady i jak to wyglądało prosił bym w miarę możliwości o podstawowe porady i podanie ciekawych gatunków tych owadów które można hodować w zaciszu domowym i które nie są pod ochroną. Dziś wybrałem się do pobliskiego stawu i złapałem jedną płoszyce oraz dużego pływaka żółtobrzeżka oraz owada którego nie potrafię zidentyfikować
http://i375.-wstawianie-linkow-z-zewnetrznych-serwerow-zabronione-.com/albums/oo19 ... az2428.jpg
Awatar użytkownika
Marek Przewoźny
Kontakt:

Post autor: Marek Przewoźny »

To pluskwiak Ilicoris cimicioides.
Jesteś pewien iż masz pływaka żółtobrzezka bo oznaczanie pływaków tak proste nie jest :grin: patrz tu viewtopic.php?t=8187
Agro

hmm oj nie widziałem dziękuje za cenną uwagę.złapany okaz wygląda tak
http://i375.-wstawianie-linkow-z-zewnetrznych-serwerow-zabronione-.com/albums/oo19 ... az2438.jpg
i tak prawdę mówiąc nie złapałem go w stawie czy innym zbiorniku wodnym tylko zobaczyłem jak mój kot za czymś gania na podwórku i poszedłem to sprawdzić i go zobaczyłem że maltretuje tego pływaka oczywiście szybko go wziąłem i wpuściłem do pojemnika z wodą
zapewne ów pływak leciał do innego zbiornika z wodą :D.Wracając do tematu robił już ktoś takie akwarium ? z różnorakimi pluskwiakami i drapieżnymi owadami wodnymi
Awatar użytkownika
Marek Przewoźny
Kontakt:

Post autor: Marek Przewoźny »

to nie jest żółtobrzeżek a samiczka Dytiscus dimidiatus (polskiej nazyw tego gatunku brak) :smile:
Agro

po raz kolejny dziękuje za skorygowanie mojej niewiedzy ale zaczołem interesować się tym od bardzo niedawna i laik jeszcze zemnie. Moge prosić o jakieś artykuły dotyczące takich oto właśnie podwodnych owadów bo szukałem ale z marnym efektem.

pozdrawiam Piotrek
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Podziękował(-a): 1 time
Podziękowano: 32 times

Post autor: Aneta »

Kiedyś hodowałam niedużego pływakowatego - w sumie trochę mi głupio, bo do tej pory nie wiem, jaki to gatunek ;) (chociaż obstawiam Agabus sp.). Mały, niecały centymetr długości, wyłowiłam go z metalowej kadzi na deszczówkę, a trzymałam w najzwyklejszym słoiku, karmiąc drobnymi owadami + kawałeczkami surowego mięsa. Chował się dobrze, pożył kilka miesięcy, a po (naturalnym) zakończeniu żywota wylądował w gablocie :grin:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Hodowla”