Poecilus (s. str.) agathae sp. nov. z Polski

Awatar użytkownika
M. Stachowiak

Poecilus (s. str.) agathae sp. nov. z Polski

Post autor: M. Stachowiak »

Już wcześniej w jednym z postów wspominałem, że prawdopodobnie w rodzaju Poecilus Bon. kryje się dotąd nie opisany gatunek bliski P. cupreus i P. versicolor. Porządkując materiały w moim zbiorze pozwoliłem sobie sprawdzić tą hipotezę, co zaowocowało wyodrębnieniem serii kilkunastu okazów wyraźnie różniących się od dwóch wcześniej wspomnianych gatunków, a jednocześnie o dużej stałości cech wyróżniających (przede wszystkim kształt przedplecza i pokryw, ponadto ubarwienie ciała i kilka innych szczegółów budowy, wśród nich również aedeagusa). Utwierdza to mnie w przekonaniu, że chodzi tu o nowy dla wiedzy gatunek. Wizerunek przyszłego holotypu w załączeniu :grin:.
Nowy gatunek nazwę P. agathae od imienia nieżyjącej już Agaty Król, która w 2001 roku zebrała serię okazów typowych w okolicach Wejherowa (Kąpino).
Załączniki
Poecilus agathae sp. nov.jpg
Poecilus agathae sp. nov.jpg (120.17 KiB) Przejrzano 1832 razy
Bartek Pacuk
Podziękował(-a): 3 times
Podziękowano: 1 time

Post autor: Bartek Pacuk »

Czyli Twoje przypuszczenia się potwierdziły :smile: Gratuluję odkrycia :smile: Ostatnio przybyło mi sporo okazów zarówno P. cupreus, jak i P. versicolor, zatem będę musiał się niektórym przyjrzeć uważniej, bo jakieś niebiesko-fioletowe też się chyba przewinęły w przerabianym przeze mnie aktualnie materiale z Pomorza i Suwalszczyzny. A i do starszych okazów też zajrzę w wolnej chwili, może gdzieś w alkoholu się jakiś niebieski Poecilus uchował...
Awatar użytkownika
Adam Larysz
Podziękowano: 3 times
Kontakt:

Post autor: Adam Larysz »

Serdeczne gratulacje Panie Mietku! :grin:
Awatar użytkownika
uszaty

Post autor: uszaty »

Gratuluję odkrycia.Piękny ci on.
Awatar użytkownika
Malko

Post autor: Malko »

Gratuluje ! Jak obserwuje Poczynania kolegow to Az Serce sie raduje! Ja dopiero w entomologi 3 rok siedze ale mam tutaj dobre wzory do nasladowania:) jeszcze raz Gratuluje:)
Awatar użytkownika
Miłosz Mazur
UTM: CA08
Specjalność: Curculionoidea
profil zainteresowan: Muzyka metalowa, fantastyka, gry planszowe
Podziękował(-a): 1 time
Kontakt:

Post autor: Miłosz Mazur »

Mietku gratulacje. Agata pewnie tez się cieszy, gdzieś tam, w krainie wiecznych łowów :smile:
Awatar użytkownika
Rafał Celadyn
UTM: CA-95
Podziękował(-a): 10 times
Podziękowano: 3 times
Kontakt:

Post autor: Rafał Celadyn »

Dołączam się do gratulacji :smile: .Pozdrowki Rafał.
Grabo

Post autor: Grabo »

Przyłączam się do gratulacji.
Mam kilka P.cupreus, musze popatrzec dłużej na nie.
Gratuluje.

p.s.
Mam nadzieje,że niedługo się spotkamy jak Prof wystosuje pismo.. :wink:
Andrzej J. Woźnica

Post autor: Andrzej J. Woźnica »

No i kto mówi że gatunki nie istnieją ? see: viewtopic.php?p=62596#62596 (Po co tworzyć gatunki?!)
Gratulacje !
Pawel Jaloszynski

Post autor: Pawel Jaloszynski »

Wiem, ze nie musze ci tego pisac, ale... Poecilus cupreus ma mlodsze synonimy. Warto chyba najpierw sprawdzic odpowiadajace im typy (jesli sa dostepne), bo moze ktorys z nich w rzeczywistosci jest tym gatunkiem, ktory proponujesz.

Pawel
Awatar użytkownika
M. Stachowiak

Post autor: M. Stachowiak »

Pawel Jaloszynski pisze:Wiem, ze nie musze ci tego pisac, ale... Poecilus cupreus ma mlodsze synonimy. Warto chyba najpierw sprawdzic odpowiadajace im typy (jesli sa dostepne), bo moze ktorys z nich w rzeczywistosci jest tym gatunkiem, ktory proponujesz.

Pawel
Tak, doskonale zdaję sobie z tego sprawę i nie jest powiedziane, że w ostatecznym rozrachunku „nowy” gatunek będzie się tak nazywał, jak tu zaproponowałem. Sprawa może zakończyć się redeskrypcją i wykorzystaniem jednej z ważnych i przydatnych nazw. Niemniej w tym wszystkim istotne jest samo stwierdzenie, że obok dwóch znanych już gatunków (P. cupreus i P. versicolor) jest trzeci, który dotąd nie był rozpoznawany (a jeżeli nawet był opisany, to niesłusznie zsynonimizowano go).

Wszystkim za gratulacje serdecznie dziękuję, ale zmuszony jestem uprzedzić, że do sporządzenia opisu jeszcze długa droga.
MS
ODPOWIEDZ

Wróć do „Carabidae (Biegaczowate)”