jak to zwalczyć i co to jest

Owady żyjące w mieszkaniach czyli "coś mi chodzi po domu". Owady synantropijne.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Jadwinia100

jak to zwalczyć i co to jest

Post autor: Jadwinia100 »

Od pewnego czasu borykam się z obecnościątego owada nie dokńca jestem przekonana czy to chrząszcz jednak prosze o jak najszybszą pomoc w określeniu nazwy gatunku tego owada i sposób zwalczania go

oto jego zdjęcie http://www.wrzuta.pl/obraz/qp0Qve0nTb/dscf0016_1
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Podziękował(-a): 1 time
Podziękowano: 32 times

Post autor: Aneta »

Chrząszcz toto nie jest - fota kiepska, ale ja widzę na niej karaczana, ściślej rzecz biorąc prusaka.
lotr
Kontakt:

Post autor: lotr »

A jakże prusak, dziad jeden ;)
Zwalczanie - http://www.porady.co.pl/karaluchy_prusa ... zanie.html
Preparatów zresztą na rynku pewnie nie brakuje.
Jednak jeśli to blok, to pomoże chyba jedynie chemia - opryski we wszystkich mieszkaniach...
Krzysztof Sućko
Kontakt:

Post autor: Krzysztof Sućko »

zawsze można użyć jeszcze metod naturalnych :)

kupić kota ;)
Jadwinia100

Post autor: Jadwinia100 »

Tak ale mam w domu tylko troche strszego i leniwego i jak narazie to nic nie pomaga.
A co do innych rad bardzo dzienkuję ale w bloku mieszkają starsi i ludzie i wątpie czy wydadzą zgode na tak drastyczne działania.
Carabus99
Kontakt:

Post autor: Carabus99 »

Z tym kotem to był dowcip :wink: Już chomik dżungarski by bardziej pomógł :mrgreen:
A na poważnie, jak chcesz go zwalczyć to zostaje tylko chemia, ale zwalczenie w całym bloku jednocześnie raczej się nie uda. (Już widzę tę sąsiedzką współpracę :razz: ).
Możesz natomiast próbować ograniczać populację prusaka. Sprzątaj na noc wszelkie jedzenie, do którego mogłyby się dostać. Utrzymuj prządek na podłodze i w szafkach. Dodatkowo możesz założyć jakąś pułapkę z przynętą, tak jak opisują to w przytoczonym tu linku.
beciula

Post autor: beciula »

witam! Miałam podobny problem kilka lat temu... to była plaga. pryskałam, kupowałam pułapki, zele i wszystko co było możliwe niestety bez rezultatu... az trafiłam na rewelacyjny środek, znajoma mi poleciła. to niedrogi proszek (ok. 5zł) "Coopex pylisty" choc obecnie występuje pod nazwą "Insekton Pylisty"(ciężko go dostac w sklepach ale jest w inernecie). jest bezwonny, opyla się nim miejsca za szafkami, za listwami, tam gdzie mogą przebiegac robale. one od tego sie dusza a wracając do gniazd unorane w tym proszku zarażają swoje rodziny. Dopiero tym udało mi się zwalczyć to cholerstwo! ale jeszcze jedno, one potrafią przeniesć sie od sąsiada rurami od centralnego ogrzewania(schodzą po nich przez szpary) albo kratkami wentylacyjnymi. Ja odizolowałam się uszczelniając wszystkie szpary przy rurach centralnego ogrzewania i pozakładałam kratki wentylacyjne z siateczką ochronną. Do teko raz w roku rozpylam za szafkami ten proszek i od tamtej pory mam spokój Mówiłam sąsiadom o tym proszku, bo wiem że też borykają się z tym problemem ale raczej z dziwna reakcją sie spotkałam... pozdrawiam i naprawdę polecam ten środek. Inne pomagały tylko na chwilę
Awatar użytkownika
RobertAndrzejewski
Kontakt:

Post autor: RobertAndrzejewski »

ja osobiście poleciłbym żele formy pyliste w kuchni zawsze mają wpływ na mieszkańców dlatego polecam dokładnie czytać etykietki od środków biobójczych przed zastosowaniem.
Awatar użytkownika
beduin

Post autor: beduin »

Prusaki. Pochwalę się że kiedyś dałem sobie z nimi radę.
Co masz robić:

1. Zatkaj wentylację (chyba że masz junkers'a - wtedy nie możesz) szyp = prusaki.
2. Wyjedź na weekend z rodziną i zrób armageddon w miejscu ich najczęstrzego przebywania (pasty nie pasty, raid-y, środki radioaktywne, bomby neutronowe, co popadnie)
3. Po powrocie wywal wszystkie meble i dokładnie wymyj, zaklej wszelkie szpary gdzie mogę się gnieździć, dobrze jest nałożyć pastę przeciw prusakom z tyłu mebli i w różnych szczelinach.
4. Po 2-3 tyg przestaniesz je widywać (tak to od czasu do czasu coś jeszcze przemknie gdzieś)

LUB JEŚLI MASZ DZIECI I NIE MOŻESZ UŻYWAĆ ŚRODKÓW OWADOBÓJCZYCH:

1. Zainwestuj w 2-3 gekony i daj im latać po mieszkaniu :P (uważaj żeby nie uciekły bo sąsiedzi jak takiego stwora widzą to czasem umierają... mój sąsiad zszedł na zawał...)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Domowe robaczki.”