Bardzo proszę o oznaczenie tego żerowiska na świerku.
Znalezione w okolicy Starogardu Gdańskiego.
Mam parę takich skrawków kory i wychodzą z nich małe korniki ok. 1mm
Pozdrawiam

no chyba że tak wyglądasz to współczuję.
Przyznaje się. Pewna część zbioru "wędruje" do Tucholi. Uzasanienie mam jedno- nie pracuje i z tego źródła finansuje czesne i sprzęt entomologiczny, który jak wiadomo nie jest tani.Promien pisze:Konkretnie chodzi mi o problemy z oznaczaniem gatunków owadów, które następnie drogą handlu wymiennego - owad za walutę - trafią do gablot studentów w Tucholi?
Wiedzę kolegów oczywiście, że wykorzystuje, ale w celach edukacyjnych. O to chodzi w tym forum. Po raz pierwszy zamieśliłem post, w którym proszę kolegów forumowiczów o taki rodzaj pomocy. Cenię widzę kolegów.Promien pisze:Czy kolega P. Kloska to czasem nie wykorzystuje cennej wiedzy i nieocenionej pomocy forumowiczów w niecnych celach?
Oczywiście, że tak. Gdy student pyta - bardzo dobrze! Gdy pyta kolega robiący zlecone pomoce naukowe - też dobrze. Szkoda, że zleceniodawcy prac pozostają w nieświadomości aż do ukończenia edukacji.....P. Kloska pisze:Wiedzę kolegów oczywiście, że wykorzystuje, ale w celach edukacyjnych. O to chodzi w tym forum.
Już to kiedyś pisałem na forum, ale przypomnę, bo nie wiem skąd stale ta pomyłka. Otóż ustawa zabrania:oficjalnie każdy owada chroniony może być fotografowany tylko z pozwoleniem...
Nic nie napisano o zakazie fotografowania chronionych owadów.fotografowania, filmowania i obserwacji mogących powodować płoszenie lub niepokojenie ptaków, przy nazwach których w załączniku nr 1 do rozporządzenia zamieszczono symbol "(1)", oraz nietoperzy;