Georges Brossard w filmie

jon

Georges Brossard w filmie

Post autor: jon »

Niedawno znów pokazano w TV sfabularyzowaną historię pewnego entomologa, który wyruszył do dżungli ze śmiertelnie chorym chłopcem, opartą na faktach. Film mógł wydawać się taki sobie... "bo jak się skończył z happy endem to kicha" trudne filmy kończą się zwykle źle, a jak już się kończą źle to film jest ambitny, ale mniejsza z tym. Wpadł mi właśnie w ręce serial dokumentalny z tym właśnie entomologiem który naprawdę wziął tego chłopaka a teraz nagrano z nim kilkanaście odcinków serialu w którym łowi motyle, ważki, chrząszcze itp. Facet robi to na luzie i z poczuciem humoru. Pokazuje technikę łowienia. Odwiedza mnóstwo krajów i miejsc. Jest m.in. w Kostaryce, na Madagaskarze, w Brazylii itd. Spotyka się z setkami gatunków. Mówi wyraźnie i niezbyt szybko po angielsku, więc wiele można zrozumieć nawet jeśli ktoś nie bardzo kuma. Występują m.in. w głównych rolach Argema mittrei, Agriasy, Antenor, Thoas i wiele wiele innych, mnóstwo chrząszczy. Filmy dostałem od znajomego, nagrane są w jakości HD. Serial nosi tytuł "Insectia". R E W E L A C J A !!!

Załączam dwa przykładowe kadry.
Załączniki
chrzaszcz.jpg
chrzaszcz.jpg (45.23 KiB) Przejrzano 2425 razy
agrias.jpg
agrias.jpg (42.18 KiB) Przejrzano 2429 razy
Wojciech Kubiak
Specjalność: Rhopalocera_Polski_Buprestidae

Post autor: Wojciech Kubiak »

Brzmi bardzo fajnie
Kiedy i na jakim programie nadają, bo bym sobie obejrzał
jon

Post autor: jon »

Pokazywali na Discovery w HD. Ale oryginały można kupić może gdzieś na allegro?
Łukasz

Post autor: Łukasz »

Jakiś czas temu, może 4-5 lat temu w tv (nie pamiętam czy TVP czy TVN) był emitowany podobny film. Fabuła podobna - profesor wyrusza do Francji (Hiszpanii?) w poszukiwaniu G. isabellae. Spotyka jakąś dziewczynkę, która go błaga, żeby ją wziął ze sobą. Podrużują, ostatecznie nic nie łowią (raz zwabili samicę do światła, ale dzięki "pomocy" jego towarzyszki motyl ucieka). Od jakiegoś czasu usilnie próbuję zdobyć jakiekolwiek info nt. tego filmu - jaki był tytuł. Czy ktoś z Was oglądał ten film kiedykolwiek?
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Podziękował(-a): 1 time
Podziękowano: 32 times

Re: Georges Brossard w filmie

Post autor: Aneta »

jon pisze:Serial nosi tytuł "Insectia".
Ten serial - pod tytułem "Bugs" - pokazywał kiedyś kanał National Geographic (nagrywałam pilnie wszystkie odcinki na wideo ;) ), potem właśnie jako "Insectia" - TVP1 (oczywiście tytuł był tu jakoś tłumaczony, ale jak, nie pomnę). Na Discovery jednak jakoś go nie przyuważyłam - chyba nie był na tym ogólnym kanale?
Tak czy inaczej serial rzeczywiście jest świetny, przyłączam się do polecanki :grin:

BTW, Brossard i odtwarzający go w "Błękitnym motylu" William Hurt to dla mnie osobowości z zupełnie innych bajek - kto tam zajmował się castingiem? ;) Ale na serio to przyznaję, że Hurt aktorsko się spisał :cool:
Łukasz pisze:Jakiś czas temu, może 4-5 lat temu w tv (nie pamiętam czy TVP czy TVN) był emitowany podobny film. Fabuła podobna - profesor wyrusza do Francji (Hiszpanii?) w poszukiwaniu G. isabellae. Spotyka jakąś dziewczynkę, która go błaga, żeby ją wziął ze sobą. Podrużują, ostatecznie nic nie łowią (raz zwabili samicę do światła, ale dzięki "pomocy" jego towarzyszki motyl ucieka). Od jakiegoś czasu usilnie próbuję zdobyć jakiekolwiek info nt. tego filmu - jaki był tytuł. Czy ktoś z Was oglądał ten film kiedykolwiek?
Nie oglądałam tego co prawda, ale dobry wujek Google mówi, że to może być "Le Papillon" :cool:
lotr
Kontakt:

Post autor: lotr »

A tak, ja również oglądałem swego czasu na TVP (nie pamiętam 1 czy 2) serial o wyprawach tegoż Pana. Swoją drogą pamiętam, jak w jednym z odcinków pokazywali jego dom. Cóż, entomologom w Kanadzie powodzi się chyba lepiej niż w Polsce ;)
Gacol

Insectia

Post autor: Gacol »

Witam.
Sprawdziłem - serial o oryginalnym tytule "Insectia" był emitowany na TVP1 pt. "Fascynujący świat owadów" (sezon 1 Insectii, czytała Krisanta Czubówna). Co do czasu emisji nie jestem pewien - 2003 lub 2004 rok, na pewno lato. Jakiś czas później (chyba rok później, końcówka lata) ten sam serial był emitowana na kanale Animal Planet pt. "Stawonogi" (sezon 2 Insectii). Z jakieś 10 lat temu widywałem Georges'a Brossard'a, o ile się nie mylę, na National Geographic.
Serial warto obejrzeć. Jak napisał jon facet mówi wolno i wyraźnie po angielsku więc barierę językową można bez problemu przeskoczyć. Insectię można kupić w zagranicznych sklepach internetowych lub wyszukać w czeluściach internetu i ściągnąć (i to w jakości HD!). Do drugiego sposobu nie zachęcam z oczywistych względów - nielegalne. Odcinek o którym napisał lotr nazywa się "Entomology is catching" - na samym poczatku pokazują dom Brossard'a i jego zbiory (chrząszcze i motyle). Imponujące wrażenie, to mój ulubiony odcinek, hehe.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Tomek Klejdysz

Post autor: Tomek Klejdysz »

Oglądałem i gdzieś mam obie serie. Filmiki naprawdę warto obejrzeć, choćby z uwagi na niesamowite miejsca, jakie są w nich pokazywane i to pod kątem entomologicznym. Nie obyło się jednak w nich bez małych błędów. Np. w jednej części nasz bohater pokazywał pięknego chrząszcza z rodziny Erotylidae, którego zaliczył do stonek. Oglądałem to dość dawno i mogę się mylić, czy ktoś inny też to zauważył?
Awatar użytkownika
Damian Bruder
UTM: WT43

Post autor: Damian Bruder »

Aneta pisze:Nie oglądałam tego co prawda, ale dobry wujek Google mówi, że to może być "Le Papillon"
Polecam, również rewelacyjny film.

Czy ktoś z forumowiczów ma serial "Insectia" w wersji polskiej ? :wink: Prosze o informacje na priv.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zagadnienia ogólne (motyle)”