Carabusy z Grecji

Awatar użytkownika
J. Tatur-Dytkowski

Carabusy z Grecji

Post autor: J. Tatur-Dytkowski »

Proszę o oznaczenie dwóch Carabusów i weryfikację trzeciego oznaczenia. Jeśli zdjęcia nie wystarczą załącze następne.
Załączniki
28mm
28mm
Carabus sp. góry Ossa.JPG (63.69 KiB) Przejrzano 3310 razy
22mm
22mm
Carabus sp. Meteora.JPG (107.06 KiB) Przejrzano 3310 razy
25mm
25mm
Carabus graecus Meteora.JPG (61.4 KiB) Przejrzano 3305 razy
Wojciech Kubiak
Specjalność: Rhopalocera_Polski_Buprestidae

Post autor: Wojciech Kubiak »

ten drugi to może carabus glabratus
Awatar użytkownika
CARABUS12
profil zainteresowan: WOT

Post autor: CARABUS12 »

jelonek pisze:ten drugi to może carabus glabratus
na 100% to nie ten Carabus
Pzdr.
Awatar użytkownika
J. Tatur-Dytkowski

co do tego nie mam wątpliwości, że to nie jest nic z polskiej fauny. Czekam na jakieś sugestie
Awatar użytkownika
M. Stachowiak

Post autor: M. Stachowiak »

jaho pisze:co do tego nie mam wątpliwości, że to nie jest nic z polskiej fauny. Czekam na jakieś sugestie
Kolego! Może zamiast czekać na sugestie (i oznaczenie!) spróbujesz samodzielnie oznaczyć te biegacze? To nie jest aż takie trudne — wystarczy skorzystać z wielokrotnie na tym forum przytaczanego opracowania: Turin H., Peney L. & Casale A. [eds.], 2003, The Genus Carabus in Europe. A Synthesis, Co-published by Pensoft Publishers, Sofia - Moscow & European Invertebrate Survey, Leiden: XVI + 51`2 pp., 24 colour plates, 217 maps.
Oznaczanie biegaczy z południowej części Europy na podstawie nie najlepszej jakości zdjęć obarczone jest bardzo dużym ryzykiem popełnienia błędu i wątpię, czy ktokolwiek się tego podejmie.
Awatar użytkownika
J. Tatur-Dytkowski

fakt, że fotki nie są przedniej jakości. Nie mam żadnych pierścieni makro poza fabrycznie wbudowaną opcją makro stąd jakość kuleje. Gdybym ową literaturę posiadał bardzo możliwe, że temat w ogóle by nie istniał. Jednak jej nie posiadam, temat założyłem i mam nadzieję, że komuś uda się rozszyfrować co to za gatunki. Spróbuję zrobić następne zdjęcia przy lepszym świetle dwóch ostatnich Carabusów, pierwszego oznaczenia jestem niemal pewien. O wspomnianą przez Ciebie pozycję literaturową się postaram. Myślałem o kupnie Genus Carabus of the World ale to koszt rzędu niecałych 500zł..
Awatar użytkownika
CARABUS12

jaho pisze:Myślałem o kupnie Genus Carabus of the World ale to koszt rzędu niecałych 500zł..
jak dla mnie to dość dużo kasy
i chyba każdego na to nie stać
Pzdr.
Awatar użytkownika
Damian Bruder
UTM: WT43

Post autor: Damian Bruder »

Może będzie jakieś sympozjum i wtedy można zabrać okazy i popytać specjalistów ;)
Awatar użytkownika
Jacek Kalisiak
Podziękował(-a): 16 times
Podziękowano: 3 times

Post autor: Jacek Kalisiak »

Fakt, że wielu osób nie stać na tak drogie książki, ale...
Jeżeli już wybrałem sobie jakąś grupę i chcę się na niej znać, to trzeba jakoś tą literaturę zdobyć. Wydatek nawet tych 500zł raz na kilka lat, z trudem, ale jest osiągalny. Podkreślam, jednaj książki, do grupy która mnie bardzo interesuje!
No i zawsze są biblioteki i koledzy. Wiem, że to czasami ciężko dzielić się z kimś książką, na którą samemu wydało się te 500zł. Wiem też, że nasze biblioteki są tragicznie źle zaopatrzone w taką literaturę. Ale są też koledzy, którzy udostępniają książki kupione za pieniądze ze swoich ciężko zdobytych grantów :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Ale trzeba szukać, pytać, i zbierać kasę :twisted:
Awatar użytkownika
CARABUS12

Jacek Kalisiak pisze:Fakt, że wielu osób nie stać na tak drogie książki, ale...
Jeżeli już wybrałem sobie jakąś grupę i chcę się na niej znać, to trzeba jakoś tą literaturę zdobyć. Wydatek nawet tych 500zł raz na kilka lat, z trudem, ale jest osiągalny. Podkreślam, jednaj książki, do grupy która mnie bardzo interesuje!
No i zawsze są biblioteki i koledzy. Wiem, że to czasami ciężko dzielić się z kimś książką, na którą samemu wydało się te 500zł. Wiem też, że nasze biblioteki są tragicznie źle zaopatrzone w taką literaturę. Ale są też koledzy, którzy udostępniają książki kupione za pieniądze ze swoich ciężko zdobytych grantów :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Ale trzeba szukać, pytać, i zbierać kasę :twisted:
tylko powstaje problem jeśli to nie jedyna nasza pasja
i co wtedy :wink:
Pzdr.
Awatar użytkownika
M. Stachowiak

Post autor: M. Stachowiak »

CARABUS12 pisze:tylko powstaje problem jeśli to nie jedyna nasza pasja
i co wtedy
Sprawa jest bardzo prosta :smile:. Na półce stawiasz kilka świnek, każda z przeznaczeniem na inny cel :wink:.
Awatar użytkownika
CARABUS12

M. Stachowiak pisze:
CARABUS12 pisze:tylko powstaje problem jeśli to nie jedyna nasza pasja
i co wtedy
Sprawa jest bardzo prosta :smile:. Na półce stawiasz kilka świnek, każda z przeznaczeniem na inny cel :wink:.
w sumie całkiem fajny pomysł
Pzdr.
J. Tatur-Dytkowski

czyli trzeba poświęcić wypłatę na zebranie kilku egzemplarzy nietaniej, brakującej literatury albo uzbroić się w cierpliwość i postawić na półce kilka świnek.. :wink:
Slávek

carabus-Řecko

Post autor: Slávek »

Foto č.1: Pachystus graecus thessalonicensis (female)
č.2: (male)
č.3: Procrustes coriaceus (cerisyi) emgei
Awatar użytkownika
J. Tatur-Dytkowski

Po kilkugodzinnej identyfikacji i zaopatrzeniu się w pozycję Genus Carabus in Europe (2003) stwierdzam, że bardzo prawdopodobne są oznaczenia podane przez Slavka ale..
Pachystus graecus thessalonicensis (Apfelbeck, 1904) bardziej mi pasuje na zwykłego graecus graecus, mimo że region występownia obu gatunków pokrywa się
Procrustes coriaceus emgei (Ganglbauer, 1888) - (NE-Greece:Thessaloniki, Olympos & Ossa Massif - tu był znaleziony) i jeśli wierzyć w podgatunki coriaceusa to byłoby to
Carabus nr 2 to z pewnością Pachystus i wygląda mi to niestety na zwykłego graecus graecus, mógłby też być thessalonicensis. Żaden inny gatunek wg mnie w tym przypadku nie wchodzi w grę. Pokrój ciała trochę dziwny jak na graecusa ale to samiec więc normalne że bardziej smukły i zniekształcenie prawej pokrywy go wyszczupla + rzeźba pokryw zgadza się.
Slávek

Post autor: Slávek »

Typical ssp.graecus graecus occurs only Peloponnese ....
Pascal

Re: carabus-Řecko

Post autor: Pascal »

Slávek pisze:Foto č.1: Pachystus graecus thessalonicensis (female)
č.2: (male)
č.3: Procrustes coriaceus (cerisyi) emgei
I confirm, they are the good determinations, cheer! :grin:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Carabidae (Biegaczowate)”