Notoxus trifasciatus
-
- Podziękowano: 2 times
Notoxus trifasciatus
Dzis w radomskim Lesie Kapturskim udało mi się spotkać ciekawego przedstawiciela rodziny Anthicidae - Notoxus trifasciatus. To jak dotąd moje pierwsze spotkanie z tym chrząszczem. Przepraszam za jakość zdjęcia.

- Jacek Kalisiak
- Podziękował(-a): 16 times
- Podziękowano: 3 times
- Tomasz Mokrzycki
Witam!
Notoxus trifasciatus łapałem w 1997 roku na nasypie kolejowym w Hajnówce (licznie, ale większość okazów rozeszła się :sad: ). Oznaczenia potwierdził Daniel Kubisz. Od N. monoceros różni się zawsze czarnym wierzchołkiem pokryw. Wydaje się, że w Polsce jest to gatunek związany ze środowiskami kserotermicznymi.
Pozdrawiam
Notoxus trifasciatus łapałem w 1997 roku na nasypie kolejowym w Hajnówce (licznie, ale większość okazów rozeszła się :sad: ). Oznaczenia potwierdził Daniel Kubisz. Od N. monoceros różni się zawsze czarnym wierzchołkiem pokryw. Wydaje się, że w Polsce jest to gatunek związany ze środowiskami kserotermicznymi.
Pozdrawiam

- Jacek Kalisiak
Tomek, ja to napisałem do wojtasa , fakt, że wyszło trochę niezręcznie 
Jeden okaz N.trifasciatus łapałem dwa lata temu do światła nad mokradłem (wierzba i inne nadwodne). Samo mokradło na brzegu lasu sosnowego, oddzielone wąskim pasem lasu od nieużytków rolnych. Mark pisze, że złapał w lesie, więc z tymi kserotermami to może niekoniecznie?
Marek zgodził się na zebranie tych danych do jakiegoś shorta, jeżeli ktoś jeszcze zechciałby dodać jakieś dane o tym gatunku lub innych rzadkich Anthicidae to zapraszam na priva

Jeden okaz N.trifasciatus łapałem dwa lata temu do światła nad mokradłem (wierzba i inne nadwodne). Samo mokradło na brzegu lasu sosnowego, oddzielone wąskim pasem lasu od nieużytków rolnych. Mark pisze, że złapał w lesie, więc z tymi kserotermami to może niekoniecznie?
Marek zgodził się na zebranie tych danych do jakiegoś shorta, jeżeli ktoś jeszcze zechciałby dodać jakieś dane o tym gatunku lub innych rzadkich Anthicidae to zapraszam na priva

- Tomasz Mokrzycki
- Jacek Kalisiak
- Jacek Kalisiak
Jest klucz Daniela do Anthicidae, spróbuj oznaczyć.
Albo podeślij do oznaczenia. Jak samiec, to można jeszcze zobaczyć kopulator.
Ja nie wiem, jaki masz gatunek. Pisałem tylko w kategoriach prawdopodobieństwa, tym bardziej, że nic o swoim okazie nie pisałeś. Nie ma co gdybać! Trzeba posługiwać się cechami kluczowymi! Ja widziałem N.monoceros zarówno ze wszystkimi plamami zlanymi (bardzo "ciemne") jak i takie jak ty sygnalizujesz. Ale to wszystko mało!!! Bo N.cavifrons i N.brachycerus też są ubarwione podobnie jak opisujesz
Albo podeślij do oznaczenia. Jak samiec, to można jeszcze zobaczyć kopulator.
Ja nie wiem, jaki masz gatunek. Pisałem tylko w kategoriach prawdopodobieństwa, tym bardziej, że nic o swoim okazie nie pisałeś. Nie ma co gdybać! Trzeba posługiwać się cechami kluczowymi! Ja widziałem N.monoceros zarówno ze wszystkimi plamami zlanymi (bardzo "ciemne") jak i takie jak ty sygnalizujesz. Ale to wszystko mało!!! Bo N.cavifrons i N.brachycerus też są ubarwione podobnie jak opisujesz

-
Gatunek ten złapalem po raz pierwszy w 1998 r - jednego osobnika, potem była długa przerwa, i znowy złapałem go w 2006 r. kiedy w dużych ilościach leciał do światła. w kolejnych latach spotkałem go jeszcze dwa razy, za każdym na suchych gałęziach raz wierzb raz topól. W sumie znam go z 3 stanowisk w Wielkpolsce. Jeśli ktoś pisze o Anthicidae chętnie udostępnie dane o tym i innych gatunkach.
- Jacek Kalisiak
-
- Kontakt:
N. trifasciatus - miłośnik kolei?
Moje skromne obserwacje tego gatunku wskazują na jakiś związek z terenami kolejowymi. Już dawno Jurek Borowski mówił, że torowiska to najdłuższe kserotermy świata. Może chodzi o kserotermiczny charakter tych środowisk, a może o wykorzystywanie ich jako dróg migracji (???). Moje 3 spotkania z N. trifasciatus miały miejsce na dworcach: w Pile, Krzyżu i Poznaniu. Wiem o niepublikowanych danych z dworca Warszawa Centralna. Przypadek? Chyba coś więcej...
- Roman Królik
Re: N. trifasciatus - miłośnik kolei?
Ja swój pierwszy okaz złapałem przed laty na dworcu PKS w BiałymstokuRafał Ruta pisze:Moje skromne obserwacje tego gatunku wskazują na jakiś związek z terenami kolejowymi. Już dawno Jurek Borowski mówił, że torowiska to najdłuższe kserotermy świata. Może chodzi o kserotermiczny charakter tych środowisk, a może o wykorzystywanie ich jako dróg migracji (???). Moje 3 spotkania z N. trifasciatus miały miejsce na dworcach: w Pile, Krzyżu i Poznaniu. Wiem o niepublikowanych danych z dworca Warszawa Centralna. Przypadek? Chyba coś więcej...

-
- Kontakt: