Balthasar i Jego Scarabaeidy

Lucanidae, Trogidae, Glaresidae, Bolboceratidae, Scarabaeidae, Geotrupidae i Ochodaeidae.
ODPOWIEDZ
brakkonta

Balthasar i Jego Scarabaeidy

Post autor: brakkonta »

Mam pytanie. Z ilu części składa się "Monographie der Scarabaeidae und Aphodiidae der palearktischen und orientalischen Region" Vladimira Balthasara. Jeśli z więcej niż trzech, to czy Ktoś jest szczęśliwym posiadaczem części IV i ewentualnych dalszych? Po mojemu jest ich chyba więcej niż 3, bo brakuje ogromnej ilości Scarabaeidów - m.in. Cetonidy, Melolonthidy, Geotrupidy (nie są ujęte w częściach 1-3).
Proszę o pomoc.
Mazep
.......hmmmm....tak szukając po internecie, to chyba imć Balthazar na trzech tomach był poprzestał. A jeśli tak, to powiedzcie mi proszę Waszmościowie z jakiej literatury korzystacie przy oznaczaniu np. Cetonidów, Getrupesów, czy też Melolontidów wszelakich, szeroko pojętych, rodem ze starej Mateńki Europy (ot, chociażby z południa Jej części).
Wdzięczny za pomoc - Mazep
Awatar użytkownika
Marek Przewoźny
Kontakt:

Post autor: Marek Przewoźny »

Balthasar napisał tylko 3 tomy monografii bo pozostałe grupy go nie interesowały, sytematyka żuków w tamtych czasch rozdzielała je na wiele rodzin a jego interesowały tylko te dwie rodziny. JEśli chodzi o Cetoniidae (obecnie Cetoniinae) to ich monografię napisał Miksic (Jugosłowianin) w 4 tomach cała palearktyke i orient. Co do chrabąszczy to monografia chrabąszczy orientu nie istnieje i palearktyki również nie, ale większość akurat palearktyki da się ugryźć za pomocą Barauda (Żuki Europy i Północnej Afryki) + 2 tomy z serii fauna ZSRR. Rosjanie za tamtcyh czasów mieli to dobre iż za CCCP uznawali praqwie połowę świata :wink: więc sporo da się z tego oznaczyć.
brakkonta

Dzięki Marku. To teraz pytanie - gdzie można zdobyć kopię Barauda. O Miksica nie pytam, bo to 4 tomy :cry: Ale jakby Kto miał.... :wink: Pomocy !!! Mam trochę materiału a to z Krymu, a to z Chorwacji czy inszej Grecyji i ni cholery oznaczyć nie mam jak.
Pawel Jaloszynski

Post autor: Pawel Jaloszynski »

J.M. pisze:Dzięki Marku. To teraz pytanie - gdzie można zdobyć kopię Barauda. O Miksica nie pytam, bo to 4 tomy :cry: Ale jakby Kto miał.... :wink: Pomocy !!! Mam trochę materiału a to z Krymu, a to z Chorwacji czy inszej Grecyji i ni cholery oznaczyć nie mam jak.
Chyba jednak taniej bedzie przejechac sie do Poznania albo do Lodzi z materialem...
brakkonta

Pawle, kogo polecasz, bo rozumiem, że chodzi tu o Fachmanów. Nie wiem do kogo się zwrócić o pomoc. Chodzi o żuki i czarnuchy. Jechał nie będę, bo moje zadupie leży za wieloma górami i rzekami, ale paczkę bym podesłał.
Pawel Jaloszynski

J.M. pisze: Chodzi o żuki i czarnuchy. Jechał nie będę, bo moje zadupie leży za wieloma górami i rzekami, ale paczkę bym podesłał.
Zaloze sie, ze jak masz jakies ciekawe zuki, to Jacek Kalisiak chetnie by je obejrzal. A w Poznaniu oczywiscie Marek Bunalski; jesli to Palearktyka to nie bedzie wiekszych problemow. No i rzecz jasna jest tez Marek Przewozny.

Z czarnuchami to inna bajka. Ja podsylam materialy do Otto Merkla albo Wolfganga Schawallera, bo akurat mam z nimi bardzo dobre kontakty. U nas nie ma nikogo, kto by zajmowal sie calymi Tenebrionidae, wiec latwo nie jest.

Pawel
brakkonta

Dzięki, dzięki. Takoż i się udam po prośbie.
Zaś jeśli chodzi o czarnuchy, to czy mogę je podesłać do wspomnianych przez Ciebie osób via Twoja Szanowna Osoba. Wysłałbym Tenebrionidki do Ciebie, a Ty przy okazji podłączyłbyś je do którejś Swej paczki i podesłał je dalej? Są ubite na śmierć, to i nie uciekną, a swego się doczekają (nie ma tego dużo, dosłownie wyjdzie kilka gatunków, ale nieoznaczone - bolą).
Jeszcze raz dzięki za pomoc - Mazep
Pawel Jaloszynski

Akurat nie mam w tej chwili czarnuchow do oznaczenia, a i sam nie jestem w Polsce, wiec troche musialbys poczekac z oznaczeniami. Mozesz spokojnie sam napisac do Otto (latwo znalezc adres w sieci, jesli nie, to odezwij sie na moj prywatny adres), na pewno nie odmowi, jesli tylko material bedzie oznaczalny (sa tereny, z ktorych malo co da sie oznaczyc, wiec czasem nawet nikt nie chce tego ogladac...). Wolfgang akurat pakuje sie do RPA, wiec przez jakis czas bedzie niedostepny.

Najlepiej samemu pisac do rozmaitych specjalistow na swiecie i wyrabiac sobie kontakty, to jeden z wazniejszych sposobow zdobywania wiedzy, szczegolnie w tak wielkich i trudnych grupach jak czarnuchy czy zuki. Przekopywanie sie samemu przez jakas starozytna literature jest dobre jak sie chce wgryzc w jakas rodzine i zajac sie nia na powaznie, ale jak sie chce po prostu wsadzic do zbioru oznaczony okaz i od czasu do czasu na niego popatrzec to lepiej niech to oznaczy fachowiec. Sam bardzo lubie czarnuchy i mam ich sporo, ale za grosz bym nie zaufal swoim wlasnym oznaczeniom, do tego trzeba sledzic literature non stop i miec do wgladu wielki zbior porownawczy. Czyli z ktorej strony by nie patrzec, to przewaznie wychodzi Budapeszt albo Sztutgart.
Pawel
brakkonta

Jeszcze raz dzięki Pawle. Adres O.Merkla znalazłem. Będę próbował osobiście do Niego napisać.
Dzięki za pomoc.
Mazep
ODPOWIEDZ

Wróć do „SCARABAEOIDEA”