Witam:)

ODPOWIEDZ
Damian Sudoł

Witam:)

Post autor: Damian Sudoł »

Juz od dłuzszego czasu interesuje sieowadami, ale jednak nie mam zbyt duzej wiedzy na ich temat. Czy jest jakis podrecznik, który szczegółowo krok po kroku mógłby mi wyjasnic cokolwiek? wiem, ze jest mnóstwo ciekawej literatury i naprawde jesli tylko cos ciekawego spotykam w ksiegarniach to odkladam pieniadze i kupuje , ale prawie wszystkie to jakies atlasy poszczególnych rodzin. chciałbym cos takiego bardziej ogólnego. Prosze o pomoc:) kazda rada bedzie dla mnie bardzo cenna :)

Damian S
Awatar użytkownika
Jacek Kalisiak
Has thanked: 17 times
Been thanked: 5 times

Post autor: Jacek Kalisiak »

Zapewne jest publikacji dla początkujących entomologów kilka. Ja przywołam dwie:
Piotr Niezgodziński 1955, Metodyka zbierania, konserwowania i hodowli owadów. Uwagi ogólne. Pol.Pismo Ent. t.XXIV, supl.3
Witold Niesiołowski, 1955. Praktyczne wskazówki dla zbieraczy motyli. PWN W-wa

Bardzo wiele zależy czego chcesz się dowiedzieć. Nie ma książki "o wszystkim", w entomologii również. Po drugie, czym chcesz się zająć, jaki stawiasz sobie cel?

I bardziej ogólnie. Myślę, że jednym z wielu powodów, dla których entomologia faunistyczna rozwija się słabo jest właśnie brak ciekawych polskojęzycznych książek i podręczników. Przypadkiem natknąłem się ostatnio na informacje o czeskich wydawnictwach powojennych. Było tego mnóstwo na bardzo różnorodne temat i na różnym poziomie. U nas było tego niewiele. Z jednej strony są niezłe klucze i katalogi, z drugiej strony brakuje czegoś pośredniego między monografiami a opowieściami w stylu Fabrea.

Można by przywołać odwieczne przykłady braku literatury o kózkach, bogatkach, biegaczach
Ostatnio zmieniony 07 listopada 2008, 09:50 - pt przez Jacek Kalisiak, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jacek Kalisiak
Has thanked: 17 times
Been thanked: 5 times

Post autor: Jacek Kalisiak »

Damian Sudoł

Dziękuje bardzo za pomoc:) Pozdrawiam
Damian Sudoł

Jeszcze takie pytanie: Gdze mógłbym zdobyc cos z literatury dla początkujących? Niestety w internecie nic, a biblioteki tez swieca pustkami (przynajmniej u mnie)
Gdyby ktos posiadał cos takiego to byłbym bardzo wdzieczny za jakies kserówki:) Oczywiscie wszystkie koszty z tym zwianane jestem gotowy pokryc:)
Damian S
Damian Sudoł

Te w pdf na pewno są bardzo ciekawe i pomocne niestety u mnie krucho z angielskim tak naprawde to od tego roku "pracuje" nad tym jezykiem:)
Awatar użytkownika
Wujek Adam [†]
UTM: DC98
Specjalność: Cerambycidae

Post autor: Wujek Adam [†] »

Początki zawsze są trudne,
(ale za to jakie rajcowne i jak mile potem wspominane :wink: )
A więc na wstęp polecam:
- Wielki atlas owadów V. J. Stanka, PWRiL W-wa, 1984 - pozycja nieśmiertelna.
- Historia naturalna - Bezkręgowe II (praca zbiorowa, przekład z hiszpańskiego), Muza SA, W-wa 1994 - tomisko prawie 400 stronicowe, ale fajnie napisane i ilustrowane.
- Dzieci słońca i dzieci mroku J. Karpińskiego, Nasza Księgarnia, W-wa 1957 - lektura obowiązkowa, przystępnie i wielowątkowo wprowadzająca w entomologię.
- Świat owadów W. Strojnego, Nasza Księgarnia, W-wa 1971 - klasyka krajowej "beletrystki entomologicznej".
- Słownik entomologiczny J. Razowskiego, PWN, W-wa 1987 - dzięki tej książeczce wiele zawiłych i nieznanych spraw dotyczących owadów staje się proste i zrozumiałe.

Gdzie to wszystko zdobyć???
A bo ja wiem? (Ja już mam, więc nie szukam :razz: .)
Może w antykwariatach, albo jakoś przez net - chociażby przez linkowane tu strony sklepów entomologicznych, czy przez jakieś aukcje?
To są pozycje starsze, więc oczywiście w księgarniach nie ma ich co szukać...
... a zdobyć dobrą książkę czasami jest trudniej, niż namierzyć ciekawy gatunek insekta! :cool:
Ale cechą każdego entomologa powinny być m. in.: upór, konsekwencja, dociekliwość i pomysłowość!
Życzę więc powodzenia!
Wujek Adam
Damian Sudoł

Wielkie dzieki!:) Na pewno sie nie poddam i cos znajde:)
Awatar użytkownika
T. Sokołowski
UTM: XU21
Kontakt:

Post autor: T. Sokołowski »

Wszystkie pozycje podane przez Wujka Adama, oprócz drugiej są dostępne na allegro więc problemów z ich zdobyciem nie ma :)
Damian Sudoł

Rzeczywiscie:)zawsze nie wpisaywałem konkretnych tytułów, no to zabieram sie za kupno:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „LITERATURA”