Tym razem przedplecze (zagadka)
- M. Stachowiak
Tym razem przedplecze (zagadka)
Wśród spotykanych w Polsce gatunków biegaczowatych są i takie, które można bardzo łatwo rozpoznać po kształcie, urzeźbieniu i ubarwieniu przedplecza. Jednym z nich jest ... (tu proszę o odpowiedzi, oczywiście ukryte
).

- Załączniki
- Ppl.jpg (139.5 KiB) Przejrzano 2741 razy
- Jacek Kurzawa
- UTM: DC30
- Specjalność: Cerambycidae
- profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
- Podziękował(-a): 23 times
- Podziękowano: 9 times
- Kontakt:
- M. Stachowiak
-
- M. Stachowiak
Kolega P. Kloska zamiast opcji „Hide” wybrał „Code” i stąd taki efekt. W takim razie przygotuję nową zagadkę (ta była bardzo prosta
).
Wydaje mi się, że ten sposób (zagadki) sprawdzania swojej wiedzy jest dość dobry, bowiem pozwala zapamiętać wiele szczegółów, na które w codziennej praktyce oznaczania rzadko zwraca się uwagę. Aby jednak zwiększyć efektywność „edukacji”, a przede wszystkim jej zasięg zmienię formę postów na bardziej informacyjną, to znaczy przygotuję cykl postów na temat morfologii, systematyki, biologii i rozmieszczenia geograficznego biegaczowatych, a także ilustrowane zdjęciami klucze do oznaczania. Większość z nich w formie rozbudowanych opracowań będzie udostępniona od grudnia również na www.carabidae.pl (będę autorem strony, zaś administrował nią będzie Ortwin Bleich — autor www.eurocarabidae.de).

Wydaje mi się, że ten sposób (zagadki) sprawdzania swojej wiedzy jest dość dobry, bowiem pozwala zapamiętać wiele szczegółów, na które w codziennej praktyce oznaczania rzadko zwraca się uwagę. Aby jednak zwiększyć efektywność „edukacji”, a przede wszystkim jej zasięg zmienię formę postów na bardziej informacyjną, to znaczy przygotuję cykl postów na temat morfologii, systematyki, biologii i rozmieszczenia geograficznego biegaczowatych, a także ilustrowane zdjęciami klucze do oznaczania. Większość z nich w formie rozbudowanych opracowań będzie udostępniona od grudnia również na www.carabidae.pl (będę autorem strony, zaś administrował nią będzie Ortwin Bleich — autor www.eurocarabidae.de).
-
- Podziękował(-a): 3 times
- Podziękowano: 1 time
Myślę, że ona jest widoczna dla wszystkichM.Nietupski pisze:Dla mnie odpowiedź kolegi P. Kloska była widoczna

Brzmi ciekawie, nie wiem jak inni, ale ja czekam niecierpliwieM. Stachowiak pisze:przygotuję cykl postów na temat morfologii, systematyki, biologii i rozmieszczenia geograficznego biegaczowatych, a także ilustrowane zdjęciami klucze do oznaczania. Większość z nich w formie rozbudowanych opracowań będzie udostępniona od grudnia również na www.carabidae.pl

-
- Specjalność: Rhopalocera_Polski_Buprestidae
-
- Łukasz Mielczarek
- Specjalność: Diptera
- Robert Zoralski
- Specjalność: Syrphidae
- Podziękowano: 1 time
- Kontakt:
- M. Stachowiak
- T. Sokołowski
- UTM: XU21