Pozdrowienia znad Pilicy

Ciekawostki, różności, inne sprawy.
Awatar użytkownika
Jacek Kalisiak
Podziękował(-a): 16 times
Podziękowano: 3 times

Pozdrowienia znad Pilicy

Post autor: Jacek Kalisiak »

i ekran stereo, albo dwa niezidentyfikowane obiekty :mrgreen:

Z motylami ponoć było nieźle, a chrząszcze to raczej porażka :razz:
Załączniki
pozdrowienia 'Biały Brzeg'.jpg
pozdrowienia 'Biały Brzeg'.jpg (140.74 KiB) Przejrzano 2502 razy
Awatar użytkownika
Łukasz Mielczarek
Specjalność: Diptera

Post autor: Łukasz Mielczarek »

Zaświecilibyście kilkaset metrów dalej i Copris'y leciały by w ilościach przemysłowych:)
:smile:
Awatar użytkownika
Jacek Kalisiak

A po co komu Coprisy w ilościach przemysłowych :shock:
Awatar użytkownika
Łukasz Mielczarek

Chciałem przez to powiedzieć że tuż obok Białego Brzegu jest bardzo dobre miejsce na chrząszcze, cieplejsze o bardziej urozmaiconych warunkach glebowych i gdzie jeszcze z tego co wiem nikt nie świecił.A ja Coprisa uznaje za pewien wskaźnnik w tych okolicach
Awatar użytkownika
Jacek Kalisiak

Ja zawsze wyznaję zasadę, że jak się chce coś powiedzieć, to po prostu trzeba to powiedzieć :mrgreen:
Chcesz powiedzieć, że jest jakieś stanowisko, to je wskaż. Jak chcesz tylko powiedzieć, że tobie się wydaje, ale i tak nie powiesz, to może szkoda czasu?
Awatar użytkownika
Łukasz Mielczarek

Nigdy nie ukrywałem żadnych stanowisk o ile nie było ku temu przesłanek. I tobie też stanowiska takie pokazywałem(Nothorina, Gnorimus variabilis, Lixus punctiventris) jak tylko zapytałeś.

Miejsce o którym wspomniałem to około kilometrowy odcinek Pilicy poniżej Białego Brzegu. Odwiedziłem to miejsce zaledwie dwa razy i miałem paskudna pogodę więc w efekcie nie złapałem w zasadzie żadnej muchówki . Z chrząszczy natomiast udało mi się odnaleźć Emus hirtus oraz ewidente żerowiska borodzieja na pniakach olszy. W okolicy tego kusaka wcześniej nie spotkałem o zmianie rośliny pokarmowej u borodzieja na pniaki liściastych też nie słyszałem. Miejsce jest kontrastowe tuz obok bardzo suchych wydm znajdują się mokre czasem błotniste powierzchnie w różnym stopniu pokryte roślinnością,intensywnie spasane pastwiska.

Kilka fotek:
Załączniki
pniaczek.jpg
pniaczek.jpg (26.03 KiB) Przejrzano 2518 razy
Original image recording time:
2008:07:26 16:44:09
Image taken on:
sobota, 26 lipca 2008, 14:44
Focus length:
5.954 mm
Shutter speed:
1/228.9901534234 Sec
F-number:
f/2.8
ISO speed rating:
200
Camera-model:
Digimax A40 / KENOX Q1
wydma.jpg
wydma.jpg (19.86 KiB) Przejrzano 2514 razy
2007:07:30 10:35:48
Image taken on:
poniedziałek, 30 lipca 2007, 08:35
Focus length:
5.954 mm
Shutter speed:
1/352.98270384751 Sec
F-number:
f/2.8
ISO speed rating:
100
Camera-model:
Digimax A40 / KENOX Q1
mielizny.jpg
mielizny.jpg (17.93 KiB) Przejrzano 2516 razy
2007:07:30 11:38:58
Image taken on:
poniedziałek, 30 lipca 2007, 09:38
Focus length:
10.748 mm
Shutter speed:
1/161.99578810951 Sec
F-number:
f/7.7
ISO speed rating:
100
Camera-model:
Digimax A40 / KENOX Q1
Awatar użytkownika
Jacek Kalisiak

Ciekawych stanowisk jest w okolicy zapewne wiele. Twoja bardzo ogólnikowa wypowiedź, niczego niewnosząca, była dosyć dziwaczna. A może ja ją tylko jako dziwną odebrałem?

Jakbyśmy świecili kilkaset metrów w drugą stronę to przylatywałoby jeszcze coś innego. I zapewniam cię, że wiemy, dlaczego świeciliśmy w tym miejscu, wiemy jakie środowiska tam chcieliśmy odwiedzić i jakie gatunki tam łapaliśmy. I skoro prowadzimy inwentaryzację tego terenu, to nie po to by złapać kilka ciekawostek, tylko aby przygotować w miarę reprezentatywną listę gatunków. Zaś Copris lunaris jest gatunkiem pospolicie występującym w Polsce. Gdybyśmy jeździli na świecenia byle gdzie, to byśmy rozstawiali płótno na asfalcie przed knajpą w Przedborzu :grin:
Zresztą wielokrotnie ciebie na te świecenia zabieraliśmy. Jeżeli chodzi zaś o stanowiska gatunków, które z nazwy wymieniłeś, to ja się o nie nigdy nie dopytywałem, tylko ty sam przy różnych okazjach o nich opowiadałeś i których to chrząszczy na tych stanowiskach nigdy nie próbowałem łapać, bo i po co skoro już zostały tam stwierdzone. Jedynym wyjątkiem był Lixus punctiventris, którego przypadkiem znalazłeś na pniu buka, a którego ja i Marek Wanat, korzystając z ogólnej informacji o miejscu łapania, odnaleźliśmy na jego siedlisku (bynajmniej nie w lesie) i odszukaliśmy larwy na roślinach żywicielskich (jednej zresztą nowej dla niego).

A poza wszystkim, wiesz w którym miejscu świeciliśmy?
Awatar użytkownika
Jacek Kalisiak

Jeszcze tylko spokojnie dodam, że nigdzie ci nie zarzucałem ukrywania stanowisk! Po prostu twoje pierwsze posty wydawały mi się niezręczne i niepotrzebne!
Natomiast kolejny post zaczynając od słów "Miejsce o którym wspomniałem to ..." wraz ze zdjęciami jest jak najbardziej konstruktywny i o to właśnie mi chodziło :cool:
Awatar użytkownika
Adam Larysz
Kontakt:

Post autor: Adam Larysz »

A możecie napisać co wam tam z motylków ciekawego przyleciało?
To pytanie głównie do Zbycha, jako motylarza :wink:
Przemek Zięba

Post autor: Przemek Zięba »

W tym roku w ogóle dobrych dni do świecenia nie ma, ja ze wstydem przyznam sie ze prawie nie świeciłem, bo albo lało, albo pełnia, albo zimno, albo wszystko naraz a jak w Bieszczadach na zjeździe było ok, to mi się film urwał :mrgreen:
Awatar użytkownika
Łukasz Mielczarek

A poza wszystkim, wiesz w którym miejscu świeciliśmy?
W rejonie Białego Brzegu pamiętam tylko dwa miejsca gdzie krwiściąg lekarski obecny w lewym dolnym rogu zdjęcia rósł liczniej. Jedno miejsce jest na tyle oddalone że nie widze jakoś Pana Stefana który wlecze ten agregat tak daleko, drugie miejsce jest przy samej drodze rosną tam dorodne topole i zaczyna się większość spływów kajakowych na Pilicy.[/quote]
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprawy entomologiczne”