Maniola jurtina (LINNAEUS, 1758)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jarosław Bury
Kontakt:

Maniola jurtina (LINNAEUS, 1758)

Post autor: Jarosław Bury »

Jeden z najpopularniejszych motyli krajowych - zapraszam do prezentowania zdjęć tego gatunku...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Kamil Mazur
Specjalność: Psychidae
Kontakt:

Post autor: Kamil Mazur »

Jarek, chwilami mam wrażenie, że lecisz na ilość postów zamieszczając te wszystkie swoje monologi...
Weź wrzuć te foty Krzyśkowi Jonko i spokój.
Awatar użytkownika
Jarosław Bury
Kontakt:

Kamilu, jeżeli nudzą Cię moje posty lub po prostu nie interesują - to się w nich nie wypowiadaj - to takie proste...

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

PS. Jeżeli uważasz, że wszystkie moje posty to zupełny bezsens - to wysil się i napisz coś ciekawszego - chętnie poczytam, pooglądam i dorzucę kilka uwag w Twoim stylu :!:
Przy okazji licznik pójdzie Ci w górę :razz:

Pozdrawiam serdecznie
Jarek.
Awatar użytkownika
Piotr Pawlikiewicz
UTM: CC71
Kontakt:

Post autor: Piotr Pawlikiewicz »

Jarek nie daj się :) nie wszyscy sądzą że nabijasz posty i myślę że nie zniechęci cię ten "Incydent' do dalszego prezentowania swoich zdjęć, choćby najpospolitszych gatunków.
Awatar użytkownika
Jarosław Bury
Kontakt:

Dzięki Piotrze :!:
Awatar użytkownika
Paweł Czudec
UTM: XC17

Post autor: Paweł Czudec »

Czy to dziśiaj taki dzień :?: :shock: Ej chłopaki znam was obydwóch. Dajta se spokój i nie róbta budyniu. Lepiej umówcie się gdzieś w teren na łowy tudzież obserwacje, to sie odstresujecie...
Awatar użytkownika
Kamil Mazur
Specjalność: Psychidae
Kontakt:

Post autor: Kamil Mazur »

Nie obrażaj się Jarek, prezentuj sobie dalej.
Tomasz Świderski

Post autor: Tomasz Świderski »

Ja osobiście uważam, że warto zamieszczać posty choćby i o P. napi..... może kiedyś będzie rzadki i wymierający, może wiedza o nim pozwoli go ratować, może po prostu dlatego że jest piękny, że skrzydełka samca ładnie pachną coś jakby cytryną i nieważne dla mnie czy pospolity czy nie.

Czy ilość postów coś mówi o użytkowniku?

według mnie nie ani duża, ani mała nic nie mówi, dla mnie stanowi tylko informację o tym ile ktoś postów napisał i nic więcej.

Mam w związku z tym pytania do Kamila:

-czemu niby nie zamieszczać postów o często spotykanych gatunkach? (z jakich powodów, gorze brzydsze nieciekawe)

-czy gdyby nagle np. M. jurtina zaczęła ginąć okazałaby się ciekawa, ładna zachwycająca czy w takiej sytuacji zamieszczanie postów o tym gatunku byłoby uzasadnione?

-kiedy w ogóle jest uzasadnienie do zamieszczenia jakiegoś postu bądź nie, co o tym decyduje?

-czy ilość postów sama w sobie może, i jeśli tak to w jaki sposób świadczyć o użytkowniku?
:wink:
Awatar użytkownika
Jarosław Bury
Kontakt:

Pawle, nie chce mi się więcej komentować postu Kamila, a jego samego nie znam tak dobrze jak Ty! Mam jedynie kilka uwag natury ogólnej.

Daleka nam jak widać do poziomu kultury, który prezentują bywalcy innego forum, na którym często bywam, dodam, że nie polskojęzycznego.
W dziale Oznaczanie motyli pojawia się tam kilkaset (!) postów dziennie, na większość z nich b. szybko pisane są odpowiedzi, nikt nikomu nie zarzuca, że tysięczny raz pada pytanie np. Czy to P. icarus? lub Czy to A. gamma? Nie widziałem też postów złośliwych, ani w inny sposób zniechęcający autorów.
Ilość prezentowanych zdjęć idzie w dziesiątki, może to patologia, ale nikomu tam nie przychodzi do głowy, aby wyjechać z tekstem - Facet, nie zamieszczaj już tutaj swoich fotek!

To tyle w kwestii ogólnej i jeszcze raz zapraszam wszystkich do prezentowania swoich zdjęć w tym i innych wątkach!
Jarek.

PS. Dziękuję za tę wypowiedź Tomku !

PS 2. OK. Kamilu.
Awatar użytkownika
Adam Larysz
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: Adam Larysz »

To się dołączę, zdjęcie z zeszłego roku z onetu, bo jestem w robocie i nie mam pod ręką na dysku: http://portalwiedzy.onet.pl/52778,1,1,0 ... media.html
Awatar użytkownika
PawełB
Specjalność: Rhopalocera
profil zainteresowan: Foto
Been thanked: 5 times

Post autor: PawełB »

a ja zaglądam główni żeby zobaczyć co tam jarek nowego cyknął :-) Dzięki niemu coś się dzieje na forum

Może jurtina nie jest szczególnie atrakcyjna, ale może ktoś ma fotke zalotów,albo jak składa jaja?
Gdzieś znalazłem informację, że jurtiny mogą żyć ok 100 dni, co jest pewnym ewenementem - nasze motyle poza zimujacymi rusałkami żyją raczej krótko. Faktem jest, że zlatane samice jurtiny widuje się jeszcze we wrześniu, a nie jest to chyba efekt przedłużonego pojawu

przy takich pospolitusach jak jurtina czy hyperantus zawsze zastanawia mnie, co stanowi o takim sukcesie tych gatunków, że właściwie wszędzie występują w dużej ilości. A przecież "teoretycznie" z tych samych traw korzystają też inne gatunki, które są dużo mniej liczne- choćby osadniki
Tomasz Świderski

Post autor: Tomasz Świderski »

Przyłączę się do wypowiedzi Pawła, jest to tym bardziej zastanawiąjące, jeśli porównywać je z innymi "trawowymi" Satyridae, o podobynch wymaganiach siedliskowych, które mimo potencjalnie korzystnych warunków praktycznie wszędzie jednak nie wystęują tak licznie, lub wręcz nawet giną ( M. dryas, Ch. briseis, P. titonus itd). lub też z gatunkami znajdującymi się w fazie ekspansji np. M galathea
Awatar użytkownika
Ronnie

Re: Maniola jurtina (LINNAEUS, 1758)

Post autor: Ronnie »

Jarosław Bury pisze:Jeden z najpopularniejszych motyli krajowych - zapraszam do prezentowania zdjęć tego gatunku...
Awatar użytkownika
Damian Bruder
UTM: WT43

Post autor: Damian Bruder »

Panie Jarosławie, prosze się nie przejmować i zamieszczać swoje wspaniałe zdjęcia pospolitych, czy też rzadkich, ale zawsze pięknych motyli. Ja staram się na bieżąco przeglądać te zdjęcia i czekam na kolejne gatunki Coliasów.
pozdrowienia
Awatar użytkownika
Robert Zoralski
Specjalność: Syrphidae
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Post autor: Robert Zoralski »

Jarosławie. Absolutnie nie przestawaj dodawać zdjęć na forum! :)
Zawsze chętnie je oglądam. Są umiejętnie przygotowane, dobrane tematycznie i fachowo opisane. Wiem ile czasu zajmuje przygotowanie i umieszczenie takich ilości zdjęć i do tego tak systematycznie. Za takie zaangażowanie należy się jak najwyższy szacunek. Nieważne czy jest to praca czy hobby.

Pozdrawiam
Robert
Awatar użytkownika
Jarosław Bury
Kontakt:

Nie mogłem sie oprzeć - bardzo lubię ten pospolity gatunek...
ODPOWIEDZ