S.Ocellatus
- Kamil Kukla
- Kontakt:
S.Ocellatus
Mam pytanie dot. gąsienicy którą aktualnie posiadam. Jest już dorosła i chodzi po hodowlarce szukając miejsca do zagrzebania się. Czy powinienem zapewnić jej trochę ziemi w której mogła by się przepoczwarzyć czy mogę ją zostawić w hodowlarce? Z hodowlą zawisaków miałem doświadczenie tylko z L.Populi. Przepoczwarzyły się bez zagrzebywania.
- Piotr Glac
ło jezuKamil Kukla pisze:Mam pytanie dot. gąsienicy którą aktualnie posiadam. Jest już dorosła i chodzi po hodowlarce szukając miejsca do zagrzebania się. Czy powinienem zapewnić jej trochę ziemi w której mogła by się przepoczwarzyć czy mogę ją zostawić w hodowlarce? Z hodowlą zawisaków miałem doświadczenie tylko z L.Populi. Przepoczwarzyły się bez zagrzebywania.

- Grzegorz G
- Kamil Kukla
- Kontakt:
- Damian Bruder
- UTM: WT43
- Grzegorz G
- Kamil Kukla
- Kontakt:
Mam pytanie - czy jest szansa ,że wykluje mi się motyl drugiego pokolenia z poczwarki ocellatusa? Czy nie obędzie się bez zimowania? Pytam bo w tamtym roku hodowałem L.Populi i imago wykluło się w sierpniu.
A a propos "zapoczwarzania". Mój firefox nie odczytuje tego słowa jako błędu. Czy faktycznie, jak sugeruje Damian Bruder jest to niepoprawne wyrażenie?
A a propos "zapoczwarzania". Mój firefox nie odczytuje tego słowa jako błędu. Czy faktycznie, jak sugeruje Damian Bruder jest to niepoprawne wyrażenie?
- Kamil Kukla
- Kontakt:
Ja w zeszłym roku doczekałem się trzeciego pokolenia ocellatusa, zresztą nie inaczej miałem z paziami. W ogóle to te dodatkowe pokolenia motyli jeżeli się pojawiają to są błyskawiczne. Rozwój pazia: gąsienica dokładnie 3 tygodnie zamiast 4, poczwarka ledwie 2. A poczwarka ocellatusa jeszcze krócej, toteż byłem bardzo zdziwiony kiedy mi wyszedł pierwszy samiec (i paź też).
Kamilu, chętnie bym się z Tobą wymienił jeżeli miałbyś jajka ocellatusa. Napisz mi na actias93@onet.eu, dogadamy się jakoś
Mam w tej chwili jajka Actias selene, i sporo różnych pospoliciaków z Polski (barczatki, brudnice, i takie tam).
Kamilu, chętnie bym się z Tobą wymienił jeżeli miałbyś jajka ocellatusa. Napisz mi na actias93@onet.eu, dogadamy się jakoś

- Kamil Kukla
- Kontakt:
Mam pytanie:
Moje dwie gąsienice zakopały się w ziemi 9 i 12 lipca. Czy mam jeszcze szanse na to ,że wyklują się w tym roku? Czy może "postanowiły" zimować? Czy są jakieś inne czynniki niż temperatura i długość dnia które mają wpływ na to ,że pojawia się drugie pokolenie danego motyla? Czy może nie ma się co niepokoić ,że się to tak przedłuża?
Moje dwie gąsienice zakopały się w ziemi 9 i 12 lipca. Czy mam jeszcze szanse na to ,że wyklują się w tym roku? Czy może "postanowiły" zimować? Czy są jakieś inne czynniki niż temperatura i długość dnia które mają wpływ na to ,że pojawia się drugie pokolenie danego motyla? Czy może nie ma się co niepokoić ,że się to tak przedłuża?