S.Ocellatus

Hodowla owadów
Awatar użytkownika
Kamil Kukla
Kontakt:

S.Ocellatus

Post autor: Kamil Kukla »

Mam pytanie dot. gąsienicy którą aktualnie posiadam. Jest już dorosła i chodzi po hodowlarce szukając miejsca do zagrzebania się. Czy powinienem zapewnić jej trochę ziemi w której mogła by się przepoczwarzyć czy mogę ją zostawić w hodowlarce? Z hodowlą zawisaków miałem doświadczenie tylko z L.Populi. Przepoczwarzyły się bez zagrzebywania.
Awatar użytkownika
Piotr Glac

Post autor: Piotr Glac »

Kamil Kukla pisze:Mam pytanie dot. gąsienicy którą aktualnie posiadam. Jest już dorosła i chodzi po hodowlarce szukając miejsca do zagrzebania się. Czy powinienem zapewnić jej trochę ziemi w której mogła by się przepoczwarzyć czy mogę ją zostawić w hodowlarce? Z hodowlą zawisaków miałem doświadczenie tylko z L.Populi. Przepoczwarzyły się bez zagrzebywania.
ło jezu :shock: :shock: :shock: daj bidulce ziemi niech sie zakopie i nie męczy
Awatar użytkownika
Grzegorz G

Post autor: Grzegorz G »

A dałeś jej żarcie :?: może właśnie tego szuka :smile: nasyp jej ziemi, i daj troszkę żarcia :wink: A na przyszłość, to każdy znany mi gatunek z rodziny zawisaków powinien mieć ziemię do zapoczwarczenia się, ponieważ buduje z jej udziałem słabe oprzędy :wink:
Awatar użytkownika
Kamil Kukla
Kontakt:

Tak też zrobiłem.

Dzięki za radę.
Awatar użytkownika
Damian Bruder
UTM: WT43

Post autor: Damian Bruder »

Grzegorz G pisze: zapoczwarczenia
Nie lepiej napisać : do przepoczwarczenia się :wink:
Awatar użytkownika
Grzegorz G

Post autor: Grzegorz G »

no w sumie trochę lepiej :razz: dzięki :wink: :wink:
Awatar użytkownika
Kamil Kukla
Kontakt:

Mam pytanie - czy jest szansa ,że wykluje mi się motyl drugiego pokolenia z poczwarki ocellatusa? Czy nie obędzie się bez zimowania? Pytam bo w tamtym roku hodowałem L.Populi i imago wykluło się w sierpniu.

A a propos "zapoczwarzania". Mój firefox nie odczytuje tego słowa jako błędu. Czy faktycznie, jak sugeruje Damian Bruder jest to niepoprawne wyrażenie?
Awatar użytkownika
Kamil Kukla
Kontakt:

Ponawiam pytanie dot. zimowania.
Łukasz

Post autor: Łukasz »

Ja w zeszłym roku doczekałem się trzeciego pokolenia ocellatusa, zresztą nie inaczej miałem z paziami. W ogóle to te dodatkowe pokolenia motyli jeżeli się pojawiają to są błyskawiczne. Rozwój pazia: gąsienica dokładnie 3 tygodnie zamiast 4, poczwarka ledwie 2. A poczwarka ocellatusa jeszcze krócej, toteż byłem bardzo zdziwiony kiedy mi wyszedł pierwszy samiec (i paź też).
Kamilu, chętnie bym się z Tobą wymienił jeżeli miałbyś jajka ocellatusa. Napisz mi na actias93@onet.eu, dogadamy się jakoś :wink: Mam w tej chwili jajka Actias selene, i sporo różnych pospoliciaków z Polski (barczatki, brudnice, i takie tam).
Awatar użytkownika
Kamil Kukla
Kontakt:

Mam pytanie:

Moje dwie gąsienice zakopały się w ziemi 9 i 12 lipca. Czy mam jeszcze szanse na to ,że wyklują się w tym roku? Czy może "postanowiły" zimować? Czy są jakieś inne czynniki niż temperatura i długość dnia które mają wpływ na to ,że pojawia się drugie pokolenie danego motyla? Czy może nie ma się co niepokoić ,że się to tak przedłuża?
Awatar użytkownika
Tawulec

Post autor: Tawulec »

Jeszcze wilgotność... Nie martw się, przezimują, jeśli tylko stworzysz im warunki. W tym roku chyba już za późno na naturalny wylęg, chyba, że potrzymasz je w domu... Wtedy jest szansa na tegoroczne motyle.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Hodowla”