Nie chcę podważać Pana doświadczenia, bo znam je i cenię...
Jednakże, sam Pan przytoczył argument, który moim zdaniem przemawia raczej za tezą, że były to jednak osobniki nowego pokolenia żałobnika - otóż motyl ten jest wyjątkowo plastyczny i w dogodnych okolicznościach zaskakuje nas zachowaniem odbiegającym od typowego - np. złoże jaj w końcu lipca!
Dlaczego więc odrzucać odwrotną możliwość w wyjątkowo ciepłym i suchym roku jakim był rok ubiegły - wiele gatunków, o czym pisaliśmy w licznych wątkach na tym forum pojawiło się dużo wcześniej niż w typowych latach, wiele dało szczątkowe II lub III pokolenie...
Ponadto: ostatnie osobniki obserwowane są normalnie w I dekadzie czerwca i są to jak piszą przedmówcy mocno zniszczone osobniki!!! ich stan nie wynika raczej z uszkodzeń nabytych w trakcie zimowania, ale w trakcie wiosennego intensywnego życia, rozmnażania się i składania jaj!!! Odrzucam tezę, że można spotkać idealne żałobniki po przezimowaniu prawie w początku lipca - dokładnie 28 czerwca! Jest to po prostu niemożliwe!
Z drugiej strony - normalny pojaw tego motyla w formie imago w Polsce to II dekada lipca - rozważmy zatem czy bardziej prawdopodobne jest przesunięcie pojawu starego pokolenia o 4 tygodnie od początku czerwca do 28 czerwca, czy raczej wcześniejszy pojaw o kilka dni - od 28 czerwca do początku II dekady lipca (10 lipca) = max 12 dni - nowego pokolenia tego motyla!!! Dochodzą do tego jeszcze różnice związane z pojawem w różnych krainach zoogeograficznych - bo z pewnością inaczej zachowują się osobniki z terenów górskich i pogórza, a inaczej z terenów nizinnych, piaszczystych...
Argumenty te, w okresie wyjątkowo ciepłego sezonu jakim był 2007 rok, przemawiają raczej za tą drugą hipotezą - tym bardziej, że na południu Europy - dane za stroną
http://www.leps.it/indexjs.htm?SpeciesP ... hAntio.htm
motyl ten kończy loty w kwietniu! a gąsienice pojawiają się w połowie kwietnia!!!
Acha - warto zaglądnąć na stronę z obserwacjami tego gatunku
http://www.lepidoptera.eu/start.php?lang=PL
W 2007 mamy następujące dane: na podstawie obserwacji wielu obserwatorów!!! -
- bardzo wiele rekordów na wiosnę - dokładnie do 27.05. 2007,
- przerwa od 27.05 do 28.06.2007,
- i b. liczne rekordy od 28.06.2007, co dwa dni (w tym nie moje!!!) z 30.06.2007, 02.07.2007 itd
Wydaje mi się, że to nie wymaga komentarza...
Pozdrawiam serdecznie
Jarek.