Kilka pytań o biegaczach

legi7

Kilka pytań o biegaczach

Post autor: legi7 »

Witam!
Mam kilka pytań.
Zgodnie z tym co przeczytałem biegacze są pod ochroną. Ale czy to dotyczy wszystkich gatunków z rodziny Carabidae? Czy tylko rodzaju Carabus? Jeśli tak to np. szykoń czrny Pterostichus melanarius nie jest pod ochroną.
I pytania odnośnie trzyszczy. Niedawno spotkałem się z opinią że także są pod ochroną. Czy to prawda w ustawie nie znalazłem takiego napisu.
I ostatnie pytanie. Od kiedy trzyszcze należą do rodziny biegaczowatych? Bo kiedys wydaje mi się że to była osobna rodzina.
Awatar użytkownika
CARABUS12
profil zainteresowan: WOT

Post autor: CARABUS12 »

rodzaj Carabus wiem na pewno wszystkie pod ochroną
pzdr.
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Podziękował(-a): 1 time
Podziękowano: 32 times

Post autor: Aneta »

Z Carabidae chronione są wszystkie Carabusy i Calosomy, patrz tu. Gatunki z innych rodzajów, w tym Cicindela - nie.
legi7

Wychodzi na to że moja interpretacja prawa nie była taka zła. Dziękuję za potwierdzenie.
Awatar użytkownika
bobek945

Post autor: bobek945 »

Trzyszcze (jak mi wiadomo) nie naleza do rodziny carabidae(biegaczowate) lecz do cicindelidae(trzyszczowate). Obie te rodziny naleza do tej samej grupy systematycznej, a mianowicie carabiformia,czyli biegaczoksztaltne. Moze to Cie zmylilo legi7.
Pozdrawiam.
legi7

Taka była moja wiedza na ten temat zanim nie przeczytałem https://entomo.pl/coleoptera/carabidae/index.php
tutaj jest napisane ze trzyszcze to podrodzina rodziny biegaczowatych.
admin
Administrator
Podziękował(-a): 3 times
Podziękowano: 6 times
Kontakt:

Post autor: admin »

Jesli tak jest napisane na Checkliscie to tak jest :-)
Poza tym Aneta napisała:
Z Carabidae chronione są wszystkie Carabusy i Calosomy, patrz tu. Gatunki z innych rodzajów, w tym Cicindela - nie.
.
Tak więc czy trzyszcze sa podrodziną (są) czy rodziną to nie zmienia faktu ze chronione są rodzaj Carabus a wlasciwie odnosząc zamiar ustawodawców do obecnie panującej systematyki - Tribus: Carabini Latreille, 1802. (czyli po staremu carabusy sp i Calosoma sp.). :cool:
Grzesiek2488

Carabus auronitens

Post autor: Grzesiek2488 »

Witam piszę w takiej sprawie gdzie teraz jesienią można spotkać Carabus auronitens (biegacz zielono złoty proszę o pomoc powiedzcie mi gdize go szukac jesienią czy najlepiej pod korą pod mchem pod kamieniami powiedzcie mi gdzie proszę pisać na emaila Grzesiek22_86@o2.pl po prostu robie zdięcia carabidae a wiem ze zielono złoty występuje często w złotym potoku koło częstochowy właśnie jestem z częstochowy i chce się wybrać do złotego pozdrawiam czekam na odpowiedz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Carabidae (Biegaczowate)”