Hamearis lucina

mordred

Hamearis lucina

Post autor: mordred »

Czy ktoś z szanownych Kolegów obserwował ten gatunek gdzieś w okolicach Krakowa? Co roku mam nadzieję [póki co bezowocną] na zobaczenia tego rzadkiego gatunku i również w tym podejmę walkę i pochodzę za nim trochę...
A do tych którzy mają przyjemność obserwować ten gatunek na jakichkolwiek innych stanowiskach - czy tegoroczny pojaw już się rozpoczął?
Awatar użytkownika
Dispar
UTM: FC18
Specjalność: Geometridae

Post autor: Dispar »

Tegoroczny pojaw już się chyba powoli kończy- wczoraj obserwowałem dość mocno już zlatanego samca.
mordred

To trochę dziwne - wg. Atlasu motyli Polski powinien dopiero zaczynać latać [2/V]...
A w tym roku raczej nie było jakiegoś szczególnego przyspieszenia z pojawami gatunków dziennych, a nawet wręcz przeciwnie [L. helle, P. vicrama]

No ale nie jestem jeszcze na straconej pozycji - jeśli tylko pogoda pozwoli to powalczę w weekend, zwłaszcza że dziś odłowiłem po raz pierwszy w życiu C. silvicolus, co działa wręcz niesłychanie na motywację :)

Dzięki za info Darku, a przy okazji również za priva nt. Gór Pieprzowych
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

To trochę dziwne...
Darkowi można wierzyć. :smile: A tak naprawdę to w Polsce gatunek ten pojawia się często początkiem maja. Kilka lat temu obserwowałem tego motyla w drugim pokoleniu 20 lipca. Niestety nie w Polsce - było to na Węgrzech. Ale być może i u nas w tym roku się pojawi...
Awatar użytkownika
Marcin D

Post autor: Marcin D »

Wczoraj zaobserwowaem motyla Hamearis lucina w okolicy Puszczy Bialowieskiej na pierwiosnku lekarskim (Primula veris). Zrobilem mu kilka zdjec, nie wiem tylko jak dodac je do forum ...
mordred

Bardzo zlatany już był?

Zdjęcia możesz dodać do posta pisząc w tym wątku korzystając z opcji "Załącz plik"

Chętnie popatrzę na tegoroczną H.lucine :)
brat
Podziękował(-a): 1 time

Post autor: brat »

Hamearis lucina w okolicach Krakowa wyginął. Ostatni raz był stwierdzony w Dolinie Będkowskiej w 1942 r.

PS. Oczywiście można za nim trochę pochodzić, kilka nowych gatunków motyli dziennych pojawiło się w okolicach Krakowa w ostatnich latach. :wink:
mordred

No ale w Atlasie rozmieszczenia motyli dziennych w Polsce [1986-1995] jest podawany z kwadratu DA05... Czyżby zatem pomyłka drukarska jakaś, tudzież informacja fałszywa? :)

A przy okazji jakie jest źródło tak dokładnej informacji brat? Każda pozycja z literatury dotyczącej Krakowa i okolic jest dla mnie bardzo interesująca bo póki co poznaję dopiero ten teren...
brat
Podziękował(-a): 1 time

Post autor: brat »

Rzeczywiście, to może nie wyginął tak do końca, albo.... się znowu pojawił :grin:
Masz okazję to sprawdzić - warto poszukać (kwadrat DA05 zahacza o Dolinę Będkowską).
Gdyby udało Ci się go znaleść, to tylko się cieszyć, że jeszcze jest.

PS. Zródło tej "fałszywej informacji" są moje notatki z okresu studiów (co było b. dawno temu).
Pozdrawiam Piotrek
mordred

Z pewnością spróbuje, a gdyby cokolwiek z tego wynikło nie omieszkam dać znać :) Dzięki Tobie mam przynajmniej jakiś bliższy namiar i nie muszę penetrować całego kwadratu, co wydatnie zwiększa moje szanse pod warunkiem że gatunek ten wciąż gdzieś tam jest...

Pozdrawiam
Rafał
Awatar użytkownika
SiejeOwies

Post autor: SiejeOwies »

ja obserwowałem tego motyla jakieś 2 tygodnie temu w rejonach Machnacza na Podlasiu, pogoda nie dopisała ale udało się zaobserwować około 10 osobników
Awatar użytkownika
Marcin D

Post autor: Marcin D »

Oto obiecane zdjęcia motyla Hamearis lucina z Puszczy Białowieskiej. Udało mi się zrobić kilka fajnych zdjęć. Oceńcie je sami.
Załączniki
Motyl_04_001.jpg
Motyl_04_001.jpg (33.25 KiB) Przejrzano 3269 razy
Motyl_04_002.jpg
Motyl_04_002.jpg (32.9 KiB) Przejrzano 3268 razy
Motyl_04_003.jpg
Motyl_04_003.jpg (34.62 KiB) Przejrzano 3268 razy
Motyl_04_004.jpg
Motyl_04_004.jpg (34.2 KiB) Przejrzano 3269 razy
Awatar użytkownika
romanzamorski
UTM: EV19
profil zainteresowan: ciężki rock, astronomia

Post autor: romanzamorski »

I mnie udało się zaobserwować jednego osobnika tego motylka. Było to 16 maja na śródleśnej podmokłej łące (takie oparzelisko) w okolicach Gorlic. Okaz był bardzo świeży. Przed laty regularnie obserwowałem go w dużej populacji na podmokłych łąkach Magury Małastowskiej.
Awatar użytkownika
romanzamorski
UTM: EV19
profil zainteresowan: ciężki rock, astronomia

Post autor: romanzamorski »

I znów udało mi się zaobserwować kilka bardzo świeżych okazów tego motylka. Tym razem było to w Wołowcu, w moim ulubionym beskidzie - Beskidzie Niskim. Było to 30 maja. Tak póżno a jakie świeże. Wegetacja jednak tam jest opóźniona o około 3 tygodnie. W zeszłym roku obserwowałem Hamearis lucina na Wgęgrzech w okolicach Egeru, w drugim pokolenia w połowie lipca.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zagadnienia ogólne (motyle)”