Hamearis lucina
Hamearis lucina
Czy ktoś z szanownych Kolegów obserwował ten gatunek gdzieś w okolicach Krakowa? Co roku mam nadzieję [póki co bezowocną] na zobaczenia tego rzadkiego gatunku i również w tym podejmę walkę i pochodzę za nim trochę...
A do tych którzy mają przyjemność obserwować ten gatunek na jakichkolwiek innych stanowiskach - czy tegoroczny pojaw już się rozpoczął?
A do tych którzy mają przyjemność obserwować ten gatunek na jakichkolwiek innych stanowiskach - czy tegoroczny pojaw już się rozpoczął?
To trochę dziwne - wg. Atlasu motyli Polski powinien dopiero zaczynać latać [2/V]...
A w tym roku raczej nie było jakiegoś szczególnego przyspieszenia z pojawami gatunków dziennych, a nawet wręcz przeciwnie [L. helle, P. vicrama]
No ale nie jestem jeszcze na straconej pozycji - jeśli tylko pogoda pozwoli to powalczę w weekend, zwłaszcza że dziś odłowiłem po raz pierwszy w życiu C. silvicolus, co działa wręcz niesłychanie na motywację
Dzięki za info Darku, a przy okazji również za priva nt. Gór Pieprzowych
A w tym roku raczej nie było jakiegoś szczególnego przyspieszenia z pojawami gatunków dziennych, a nawet wręcz przeciwnie [L. helle, P. vicrama]
No ale nie jestem jeszcze na straconej pozycji - jeśli tylko pogoda pozwoli to powalczę w weekend, zwłaszcza że dziś odłowiłem po raz pierwszy w życiu C. silvicolus, co działa wręcz niesłychanie na motywację

Dzięki za info Darku, a przy okazji również za priva nt. Gór Pieprzowych
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
No ale w Atlasie rozmieszczenia motyli dziennych w Polsce [1986-1995] jest podawany z kwadratu DA05... Czyżby zatem pomyłka drukarska jakaś, tudzież informacja fałszywa? 
A przy okazji jakie jest źródło tak dokładnej informacji brat? Każda pozycja z literatury dotyczącej Krakowa i okolic jest dla mnie bardzo interesująca bo póki co poznaję dopiero ten teren...

A przy okazji jakie jest źródło tak dokładnej informacji brat? Każda pozycja z literatury dotyczącej Krakowa i okolic jest dla mnie bardzo interesująca bo póki co poznaję dopiero ten teren...
-
- Podziękował(-a): 1 time
Rzeczywiście, to może nie wyginął tak do końca, albo.... się znowu pojawił
Masz okazję to sprawdzić - warto poszukać (kwadrat DA05 zahacza o Dolinę Będkowską).
Gdyby udało Ci się go znaleść, to tylko się cieszyć, że jeszcze jest.
PS. Zródło tej "fałszywej informacji" są moje notatki z okresu studiów (co było b. dawno temu).
Pozdrawiam Piotrek

Masz okazję to sprawdzić - warto poszukać (kwadrat DA05 zahacza o Dolinę Będkowską).
Gdyby udało Ci się go znaleść, to tylko się cieszyć, że jeszcze jest.
PS. Zródło tej "fałszywej informacji" są moje notatki z okresu studiów (co było b. dawno temu).
Pozdrawiam Piotrek
- SiejeOwies
Oto obiecane zdjęcia motyla Hamearis lucina z Puszczy Białowieskiej. Udało mi się zrobić kilka fajnych zdjęć. Oceńcie je sami.
- Załączniki
- Motyl_04_001.jpg (33.25 KiB) Przejrzano 3269 razy
- Motyl_04_002.jpg (32.9 KiB) Przejrzano 3268 razy
- Motyl_04_003.jpg (34.62 KiB) Przejrzano 3268 razy
- Motyl_04_004.jpg (34.2 KiB) Przejrzano 3269 razy
- romanzamorski
- UTM: EV19
- profil zainteresowan: ciężki rock, astronomia
- romanzamorski
- UTM: EV19
- profil zainteresowan: ciężki rock, astronomia
I znów udało mi się zaobserwować kilka bardzo świeżych okazów tego motylka. Tym razem było to w Wołowcu, w moim ulubionym beskidzie - Beskidzie Niskim. Było to 30 maja. Tak póżno a jakie świeże. Wegetacja jednak tam jest opóźniona o około 3 tygodnie. W zeszłym roku obserwowałem Hamearis lucina na Wgęgrzech w okolicach Egeru, w drugim pokolenia w połowie lipca.