saproksyliczne

pagol

saproksyliczne

Post autor: pagol »

mam swego rodzaju problem, podobno były robione jakieś badania w puszczy augustowskiej i piskiej a nie mogę nigdzie do nich dojść, interesowałby mnie wykaz chrząszczy zanotowanych na tym terenie,jeżeli ktoś mógłby pomóc byłbym wdzięczny
Awatar użytkownika
Miłosz Mazur
UTM: CA08
Specjalność: Curculionoidea
profil zainteresowan: Muzyka metalowa, fantastyka, gry planszowe
Podziękował(-a): 1 time
Kontakt:

Post autor: Miłosz Mazur »

zapytaj najlepiej Piotra Tykarskiego, on sie dobrze zna na saproksylicznych i na pewno ci pomoże
Krzysztof Sućko
Kontakt:

Post autor: Krzysztof Sućko »

z Puszczy Piskiej opublikowane (dotychczas) zostały prace przeprowadzane przez SGGW. SKŁODOWSKI J. (red.). Monitoring zooindykacyjny pohuraganowych zniszczeń ekosystemów leśnych Puszczy Piskiej. Warsaw Agricultural University Press.

natomiast odnośnie Puszczy Augustowskiej to wydaje się że dane z badań są porozrzucane po wielu specjalistach
Gutowski J.M.; Krzysztofiak L.: Zmiany fauny bezkręgowców środowiska leśnego jako element monitoringu ekologicznego na terenie północno-wschodniej Polski Pr. IBL, Ser. A 1995 nr 790/800 s.7-44
l
pagol

Post autor: pagol »

co do prac IBL to rzeczywiście znajdują sie tam badania dotyczące Puszczy Augustowskiej jednak brak wykazu odnotowany chrząszczy :cry:

można by sie zwrócić z zapytaniem do Pana Gutowskiego :twisted: ,ale to chyba nie najlepszy pomysł :mrgreen:
Krzysztof Sućko
Kontakt:

Post autor: Krzysztof Sućko »

prędzej do drugiego autora ..
ale mala szansa na uzyskanie spisu.
po prostu nikt nie robił całościowego

przy okazji skleroza nie boli ..

na stronie www.ksib.pl jest baza chrzaszczy Puszczy Piskiej. do Twoich potrzeb powinno wystarczyć
ODPOWIEDZ

Wróć do „LITERATURA”