Jak się obserwuje dorcadiony...
- Paweł Babula
Jak się obserwuje dorcadiony...
Obserwowanie dorcadionów wymaga samozaparcia :
- Załączniki
- IMG_4263.JPG (123.89 KiB) Przejrzano 7774 razy
- IMG_4265.JPG (139.65 KiB) Przejrzano 7741 razy
- J. Tatur-Dytkowski
- Jacek Kalisiak
- Podziękował(-a): 16 times
- Podziękowano: 3 times
- Paweł Babula
- Jacek Kalisiak
- Podziękował(-a): 16 times
- Podziękowano: 3 times
Ja też chyba wiem - o ile się nie mylę to będzie tak jakieś 800m od mojego domu
Szkoda że motylarsko nie jest to aż tak interesujący rejon... Chrząszcze póki co są mi obojętne, ale z ciekawości przy okazji najbliższej wizyty w domu (aktualnie przebywam na studenckiej emigracji w Krakowie) sprawdzę czy mi się takiego "cudaka" uda znaleźć
Żeby się upewnić załączam zdjęcie okolicy (niestety posiadam tylko zimowe) - jeśli się całkowicie mylę co do lokalizacji to proszę mnie poprawić.

Żeby się upewnić załączam zdjęcie okolicy (niestety posiadam tylko zimowe) - jeśli się całkowicie mylę co do lokalizacji to proszę mnie poprawić.
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2007:12:28 03:39:55Image taken on:piątek, 28 grudnia 2007, 02:39Focus length:35 mmShutter speed:1/160 SecF-number:f/10ISO speed rating:100Camera-model:Canon EOS DIGITAL REBEL XTi
- Tomasz Mokrzycki
Witam
Niestety, teren ten coraz szybciej zarasta (co widać na zdjęciu). Widzałem wycinkę drzew i krzewów, ale nie wiem czy to powstrzyma sukcesję. Byłem tam kilka lat temu i w ubiegłym roku. Różnica jest wyraźnie widoczna :sad: Trzymaj się Dorcadion
W 2007 roku został wydany przewodnik o Górach Pieprzowych do nabycia na pewno w Sandomierzu. Polecam. Jest też tam nasz bohater.
Pozdrawiam
Niestety, teren ten coraz szybciej zarasta (co widać na zdjęciu). Widzałem wycinkę drzew i krzewów, ale nie wiem czy to powstrzyma sukcesję. Byłem tam kilka lat temu i w ubiegłym roku. Różnica jest wyraźnie widoczna :sad: Trzymaj się Dorcadion

W 2007 roku został wydany przewodnik o Górach Pieprzowych do nabycia na pewno w Sandomierzu. Polecam. Jest też tam nasz bohater.
Pozdrawiam

- Załączniki
- przewodnik.jpg (35.31 KiB) Przejrzano 7717 razy
- PICT0064.JPG (108.44 KiB) Przejrzano 7723 razy
- Wujek Adam [†]
- UTM: DC98
- Specjalność: Cerambycidae
W takim razie został tu do pokazania nasz trzeci krajowy Dorcadion...
Co prawda okaz z fotki nie pochodzi z Polski, a z Serbii z połowy maja 2005, ale identyczne tarańce żyją i u nas nad Bugiem.
I niestety również tam wiele z ich stanowisk zarasta i zakrzacza się...
Pozdrowienia dla dorkadionomiłośników!
Wujek Adam

Co prawda okaz z fotki nie pochodzi z Polski, a z Serbii z połowy maja 2005, ale identyczne tarańce żyją i u nas nad Bugiem.
I niestety również tam wiele z ich stanowisk zarasta i zakrzacza się...

Pozdrowienia dla dorkadionomiłośników!

Wujek Adam
Towarzystwo Badań i Ochrony Przyrody (TBOP) wraz z innymi organizacjami bierze udział w wycinaniu zadrzewień i przywracaniu muraw kserotermicznych w G.Pieprzowych. O akcji można przeczytać na stronie:
http://www.tbop.org.pl/programy/ochrona/gp/
http://www.tbop.org.pl/programy/ochrona/gp/
Inicjatywa zacna, ale na razie efektów praktycznie nie widać niestety. Zresztą procesy sukcesji są rzeczywiście znacznie na tym obszarze nasilone i trzeba by działań naprawdę na szeroką skalę... Ja sam pamiętam jak to wyglądało kilkanaście lat temu, a jak się popatrzy na zdjęcia np. z lat siedemdziesiątych to różnica jest kolosalna.
A tak w ogóle to w ciągu ostatniej dekady entomofauna okolicy, przynajmniej w odniesieniu do lepidoptera zubożała tak o 30-40% gatunków. Większość z nich niestety w następstwie przekształceń srodowiska dokonywanych przez człowieka. Tak zniknęły np. Polyommatus bellargus, Glaucopsyche teleius i Glaucopsyche nausithous. Liczebność populacji innych gatunków z kolei znacznie zmalała, pewnie także w wyniku procesów sukcesyjnych (np. Satyrium acaciae)
Tak przy okazji - jestem bardzo ciekaw czy ktoś z Kolegów z Forum łowił w tej okolicy na światło, a jeśli tak to proszę o jakieś info na priva na temat rezultatów.
A tak w ogóle to w ciągu ostatniej dekady entomofauna okolicy, przynajmniej w odniesieniu do lepidoptera zubożała tak o 30-40% gatunków. Większość z nich niestety w następstwie przekształceń srodowiska dokonywanych przez człowieka. Tak zniknęły np. Polyommatus bellargus, Glaucopsyche teleius i Glaucopsyche nausithous. Liczebność populacji innych gatunków z kolei znacznie zmalała, pewnie także w wyniku procesów sukcesyjnych (np. Satyrium acaciae)
Tak przy okazji - jestem bardzo ciekaw czy ktoś z Kolegów z Forum łowił w tej okolicy na światło, a jeśli tak to proszę o jakieś info na priva na temat rezultatów.
-
tak przy okazji Wisły - a to miejsce znacie???
http://www.pgi.gov.pl/pgi_en/images/sto ... _big12.jpg
Ciekawa odkrywka, raj dla zbieraczy skamieniałości.grzegorzb pisze:tak przy okazji Wisły - a to miejsce znacie???

-
-
- Szczepan Ziarko
- Podziękowano: 1 time
- Kontakt:
- Jacek Kurzawa
- UTM: DC30
- profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
- Podziękował(-a): 23 times
- Podziękowano: 9 times
- Kontakt:
Ale ten Dorcadion jest nieżywy... (i będzie mnie trudno przekonać że jest inaczej - widze to z daleka - stopki i pazurki rozlożone miekko, lekko nad podlożem, uklad ud i goleni bliski do naturalnego, ale jakiś nie taki jak u zywego osobnika).
Czy w okolicach Poturzyna pokazaly się D.holosericeum, czy to jakis okaz z dalszych (pobliskich jednak) okolic?
Czy w okolicach Poturzyna pokazaly się D.holosericeum, czy to jakis okaz z dalszych (pobliskich jednak) okolic?
- Szczepan Ziarko
- Kontakt:
Tak, jest podtruty.
Dorcadion holosericeum w okolicy jest. Pewien ornitolog z Lublina (Dr. Wójciak) idąc w poprzek pola buraczanego w kierunku gniazda orlika (nie wiem którego) zadzwonił do mnie w ubiegłym roku by mi pokazać jak licznie pełzają wzdłuż dołków wygniecionych przez opony tych największych ciągników. Tylko ze maszyny wchodzą na pole wtedy, kiedy kompletnego tarańca nie uświadczysz.
No i pewna skarpa koło Hulcza. Zarazem kolejne stanowisko Blaps halophila.
Dorcadion holosericeum w okolicy jest. Pewien ornitolog z Lublina (Dr. Wójciak) idąc w poprzek pola buraczanego w kierunku gniazda orlika (nie wiem którego) zadzwonił do mnie w ubiegłym roku by mi pokazać jak licznie pełzają wzdłuż dołków wygniecionych przez opony tych największych ciągników. Tylko ze maszyny wchodzą na pole wtedy, kiedy kompletnego tarańca nie uświadczysz.
No i pewna skarpa koło Hulcza. Zarazem kolejne stanowisko Blaps halophila.
- Piotr Pawlikiewicz
- UTM: CC71
- Kontakt:
- Szczepan Ziarko
- Kontakt:
Leśna tragedia.
Dokładnie rok temu spotkaliśmy (z Markiem Mażewskim i Bartkiem Bujnikiem) wygryzająca się z trudem pośrodku leśnej drogi samicę Dorkadiona. Sekundę potem pojawiły się duże mrówki które w okolicach Wojsławic ludzie nazywają "piczy jajo". Kilka szybkich ukąszeń i po wszystkim. Bartek kluczykami od samochodu podważył grudkę ziemi z tą samica, ale ona gasła w oczach.
- Załączniki
- Urodziłam sie koło Wojsławic..jpg (103.42 KiB) Przejrzano 7757 razy
- Nie pożyłam długo.jpg (122.86 KiB) Przejrzano 7768 razy
tak dla odgrzania tematu, no i tak jak Admin przykazał TU wkleję fotkę z kwietnia 2009
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2009:04:18 13:03:53Image taken on:sobota, 18 kwietnia 2009, 11:03Focus length:51 mmShutter speed:1/250 SecF-number:f/14ISO speed rating:200Camera-model:Canon EOS 400D DIGITAL
No to i ja wkleję swoje, może nie tak ładne
Focone wczoraj.

- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2009:04:25 11:29:13Image taken on:sobota, 25 kwietnia 2009, 09:29Focus length:6 mmShutter speed:1/320 SecF-number:f/5.6ISO speed rating:125Camera-model:DSC-H5
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2009:04:25 11:29:40Image taken on:sobota, 25 kwietnia 2009, 09:29Focus length:6 mmShutter speed:1/400 SecF-number:f/5.6ISO speed rating:125Camera-model:DSC-H5
- Acmaeodera
- Kontakt:
Hungarian Hortobagy 25.April:
Pedestredorcadion kaszabi:
http://www.acmaeodera.cz/wa_script/imag ... acmaeodera
Carinatodorcadion aethiops:
Carinatodorcadion fulvum:
Carinatodorcadion cervae:

Pedestredorcadion kaszabi:
Carinatodorcadion aethiops:
Carinatodorcadion fulvum:
Carinatodorcadion cervae:

- Jacek Kurzawa
- Kontakt:
- Jacek Kurzawa
- Kontakt:
Sama (2002) traktuje go jako synonim. Danilevski (www.cerambycidae.net) 03.2009 utrzymuje status podgatunku. D.pedestre kaszabi to mniejsze okazy morfa suturale (10-14 mm, populacja węgierska). Najbezpieczniej jest trzymać się blisko Danilevskiego
niekwestionowanego specjalisty w tej grupie.

Ostatnio zmieniony czwartek, 1 stycznia 1970, 01:00 przez Jacek Kurzawa, łącznie zmieniany 1 raz.
- pawelllQwE
- Kontakt:
Najprawdopodobniej nie F.rufa, zwróć uwagę na robotnice z lewej strony - wyraźne wcięcie na krawędzi potylicy sugeruje F.exsecta. Tereny ,,przyleśne" tez wskazywały by na F.exsecta, które zasiedlają środowiska ekotonowe. Chociaż....u drugiej tego wcięcia nie nie ma. F.rufa ma bogate ,,owłosienie" w zasadzie widoczne by było przy lepszym powiększeniu. Nie upieram się że to F.exsecta bo i F.pratensis lubi łaki i polany. F.rufa i F.polyctena to raczej środowiska leśne, więc uwzględniając że zdjęcie wykonano na leśnej drodze bardziej wskazuje na pospolitą F.polyctena. Generalnie nie specjalnie można powiedzieć coś poza tym że to rodzaj Formica. Proponuje zerknąć do klucza Czechowskich i Radchenki by przekonać się że by prawidłowo oznaczyć gatunek mrówki należy pooglądać ją pod powiększeniem nawet 25 krotnympawelllQwE pisze:Witam!Szczepan Ziarko pisze:duże mrówki
Te mrówki to najprawdopodobniej Formica rufa.
- pawelllQwE
- Kontakt:
no to jeszcze zdjęcie sprzed 6 godzin.......gdzieś w Polsce.......Wołyń Zachodni 

- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2009:05:01 13:52:50Image taken on:piątek, 1 maja 2009, 11:52Focus length:55 mmShutter speed:1/200 SecF-number:f/10ISO speed rating:200Camera-model:Canon EOS 400D DIGITAL
- Tomasz Mokrzycki
-
Witam! Jeśli chodzi o Wołyń Zachodni i Dorcadiony to dorzucam mojego z 3.05.2009. Admin pytał się o D. holosericeum i okolice Poturzyna więc chyba mogę powiedzieć że jest z tych okolic.
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2009:05:04 13:10:36Image taken on:poniedziałek, 4 maja 2009, 11:10Focus length:5 mmShutter speed:1/100 SecF-number:f/4ISO speed rating:100Camera-model:Canon PowerShot SX10 IS
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2009:05:04 13:08:54Image taken on:poniedziałek, 4 maja 2009, 11:08Focus length:5 mmShutter speed:1/1000 SecF-number:f/4ISO speed rating:100Camera-model:Canon PowerShot SX10 IS
wstawię jeszcze raz fotkę Dorcadion fulvum, z Wołynia Zachodniego
- świeży, przedwczorajszy - stanowisko ma się dobrze.

- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2010:05:01 14:21:56Image taken on:sobota, 1 maja 2010, 12:21Focus length:55 mmShutter speed:1/80 SecF-number:f/16ISO speed rating:400Camera-model:Canon EOS 400D DIGITAL
- Łukasz Mielczarek
- Specjalność: Diptera
Jeszcze trzeci gatunek do kompletu z Sandomierza(30.04.2010).
- Robert Zoralski
- Specjalność: Syrphidae
- Kontakt:
-
- Jarosław Bury
- Kontakt:
- Rafał SZCZECIN
- Specjalność: Ogólnie, poznawczo, żukowate, kózkowate
- profil zainteresowan: karate oraz gitara klasyczna
- Podziękowano: 2 times
a Szczecin?
A czy jakieś Dorcadiony można spotkać w płn-zach. Polsce? Nigdy jeszcze nie przytrafiła mi się taka obserwacja...
- Jarosław Bury
- Kontakt:
- Jarosław Bury
- Kontakt:
Nie takie historie się zdarzają - choćby przypuszczenia z ostatniego postu - viewtopic.php?p=101005#101005stu
przypadkowo też w północnej Polsce
przypadkowo też w północnej Polsce