temat na fali - co to za paskudztwo?! xD

Krzyżyński

temat na fali - co to za paskudztwo?! xD

Post autor: Krzyżyński »

umm... A więc zacznęod początku. Ci, którzy odwiedzają forum w miarę regularnie i czytają dużą ilość postów zdążyli już poznać Zenka - moją larwę Tipulidae, którą hoduję, by później oznaczyć i zachować imago.
Otóż (<- tak, tu był błąd ortograficzny, jednak już go poprawiłem, wybaczcie proszę, to wynik zmęczenia ;) ) wczoraj podczas rutynowej kontroli hodowlarki moim oczom ukazał się czerwony, jaskrawy stworek. Pomyślałem sobie, że jakiegoś chrząszcza przywlekłem to go sruu do octanu i "wrócę do niego jutro".

Jutro nastało i postajnowiłem zajrzeć do mojego gościa.
Teraz nie wiem, czy był czerwony, ale w octanie (oparach) wyblakł, czy też późna pora, zmęczony wzrok i złe oświetlenie zrobiły mi psikusa i wcale on taki czerwony nie był.

Do zdjęcia mam cztery pytania w takiej oto kolejności:

1.: Czy to, co oznaczyłem czerwoną strzałką jest kłujką? Czy tylko mi się wydaje?
2.: Czy jest to owad, którego za pomocą różnych rzeczy łątwo mi będzie oznaczyć, czy też zwrócić się do fachowca? (zaznaczam, że chciałbym go jednak oznaczyć)
3.: Czym jest ta "błonka" zaznaczona strzałką zieloną?

4.: Skąd on mógł przybyć i dlaczego go wcześniej nie zauważyłem? (hodowlarka jest zabezpieczona gazą, za to w jej skłąd wchodzi ziemia z kretowiska i gnijące liście, w których znalazłem larwę Tipulidae).

aaa i piąte (wybaczcie):
5.: Czy jego obecność mogła zaszkodzić larwie/poczwarce czyli mojemu Zenkowi? Nie chciałbym, by się okazało, że nie ujawni się jako imago...
Załączniki
z hodowli.JPG
z hodowli.JPG (13.35 KiB) Przejrzano 1862 razy
Ostatnio zmieniony piątek, 18 kwietnia 2008, 23:11 przez Krzyżyński, łącznie zmieniany 1 raz.
Kafelan
UTM: YR06
Podziękowano: 2 times

Post autor: Kafelan »

Odpowiedzi na postawione pytania :
1 miejsce oznaczone czerwoną strzałką nie jest kłujką.
2 Za pomocą różnych rzeczy można go oznaczyć.
3 "błonka" zaznaczona strzałką zieloną to skrzydła 2-giej pary.
4 Tego nikt nie wie
5 Jego obecność nie zaszkodziła larwie.
Awatar użytkownika
Jacek Kalisiak
Podziękował(-a): 16 times
Podziękowano: 3 times

Post autor: Jacek Kalisiak »

Coccidula scutellata (Herbst, 1783)
Krzyżyński

dziękuję.
Zdziwiłbym się, gdyby to była kłujka, gdyż swoją posturą przypomina bardziej chrząszcza, niż pluskwiaka, a to pewnie jest tylko zagięta antena.
A więc postaram się owego osobnika oznaczyć...
I całe szczęście, że nic Zenkowi nie zrobił :)

po głębszej analizie stwierdzam, że pytanie czwarte było nad wyraz głupie xD No bo skąd ktoś może wiedzieć, czemu go wcześniej nie zauważyłem... Ale chyba pomyślałem, że mi ktoś odpowie "larwy tego czegoś żyją w glebie i właśnie ci się przepoczwarczył" ;P

Skrzydła są widoczne pewnie dlatego, że sobie latał w zatruwaczce i nie zdążył ich schować, gdy usnął...

Takie moje wnioski. Jak się mylę, proszę mnie poprawić :)
Krzyżyński

Panie Jacku... Kurcze... Ja nie kłamałem mówiąc: "zaznaczam, że chciałbym go jednak oznaczyć"... Teraz widzę, że błędem było nie dopisanie "samodzielnie" albo "osobiście"... Chciałem jednak tylko odpowiedzi na postawione pytania...
Szkoda... Ale mimo wszystko spróbuję jakoś do niego dojść w kluczu krok po kroku (już stoi przede mną otwarta część XIX Kluczy Do Oznaczania Owadów Polski zeszyt 76. ;) )

Dziękuję jednak za chęć udzielenia pomocy :)

DODANE:

Możecie wierzyć, albo nie, ale oznaczyłem! :)
Wynik moich obserwacji pokrywa się z oznaczeniem pana Jacka.
Wprawdzie nie wszystko moim sprzętem mogłem zobaczyć, ale na szczęście w kluczu tym w każdej opcji było kilka cech i nie musiałem się kierować wszystkimi (nie mogłem ujrzeć nasady żuwaczek, czy jest tam ten ząbek, czy nie ;) )
W kluczu jest napisane "zimuje w ściółce" i do tego jeszcze, że preferuje tereny podmokłe (trzcinowiska), więc się zgadza :)
Jest to może i coś w miarę pospolitego w naszym kraju, ale i tak się cieszę ;)

Pozdrawiam, Maciej.
Ostatnio zmieniony piątek, 18 kwietnia 2008, 22:46 przez Krzyżyński, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jacek Kalisiak
Podziękował(-a): 16 times
Podziękowano: 3 times

Post autor: Jacek Kalisiak »

No, nie doczytałem :oops:
Mogę skasować post i uznamy go za niebyły :mrgreen:
Krzyżyński

Dobrze ;)
Ja z moim przyjacielem - mikroskopem oznaczyliśmy ową biedronkę jako Coccidula scutellata, co znalazło potwierdzenie w słowach pana Jacka Kalisiaka.

A ja teraz w nagrodę sobie zapalę :mrgreen:
ODPOWIEDZ