Evodinus borealis
Evodinus borealis
Mam prośbę. Potrzebuje zdjęcie SAMICY Evodinus borealis. Gdzie sie nie ruszę, tam są foty chłopaków, a ja potrzebuje dziewuchę. Jak kto ma takie cóś, to proszę wrzucić - mocno potrzeba. Nie musi być artystyczne - chodzi mi o ogólny jej wygląd i czy mocno różni się od samca.
Mazep
Mazep
- Wujek Adam [†]
- UTM: DC98
- Specjalność: Cerambycidae
Cześć!
Dymorfizm płciowy na fotce powyżej widać całkiem dobrze.
Ale jakby co, to dodam jeszcze dwie fotki Evodinusa "live".
:
http://forum.bocian.org.pl/viewtopic.ph ... &start=135
(Evodinus forma typowa to samica, a Evodinus nr 2 - samiec)
Ale proszę nie sugerować się kolorystyką, bo pod tym względem to wyjątkowo aberatywny gatunek!
PZDR!
Wujek Adam
Dymorfizm płciowy na fotce powyżej widać całkiem dobrze.
Ale jakby co, to dodam jeszcze dwie fotki Evodinusa "live".

http://forum.bocian.org.pl/viewtopic.ph ... &start=135
(Evodinus forma typowa to samica, a Evodinus nr 2 - samiec)
Ale proszę nie sugerować się kolorystyką, bo pod tym względem to wyjątkowo aberatywny gatunek!

PZDR!
Wujek Adam
- Jacek Kurzawa
- UTM: DC30
- profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
- Podziękował(-a): 23 times
- Podziękowano: 9 times
- Kontakt:
teraz to ja juz wogóle nie wiem - wygląda mi juz na wszystko co możliwe
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2008:04:14 13:26:58Image taken on:poniedziałek, 14 kwietnia 2008, 11:26Focus length:73 mmShutter speed:1/50 SecF-number:f/14ISO speed rating:200Camera-model:Canon EOS 400D DIGITAL
- Marcin Szewczyk
- UTM: DD12
- Marcin Szewczyk
a to fotka mojego borealisa
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2007:06:08 11:16:09Image taken on:piątek, 8 czerwca 2007, 09:16Focus length:6.1 mmShutter speed:1/30 SecF-number:f/2.8ISO speed rating:80Camera-model:DMC-LZ5
- M. Dworakowski
- UTM: FD94
- Marcin Szewczyk
- Wujek Adam [†]
Przepraszam bardzo, ale to jakaś Wielka Tajemnica jest z tym Evodinusem?
Przecież nie jest to gatunek ani chroniony, ani specjalnie rzadki w odpowiednim środowisku.
No dobra, powszechnie wiadomo, że i tak prawie wszystkie krajowe okazy tej pięknej kózeczki pochodzą z Puszczy Białowieskiej.
A kto je tam łapie? - W zasadzie każdy, kto utrafi w rójkę, co aż takie trudne nie jest!
(Uwaga, uwaga, nadchodzi!!!
)
Pozdrawiam...
... i do zobaczenia na puszczańskich szlakach!
Wujek Adam
PS. Fotek form barwnych Evodinusa mam akurat niezbyt wiele. Jak zrobię skany, to podrzucę tu z 10, 15 czy 20 różnych aberracji.
Przecież nie jest to gatunek ani chroniony, ani specjalnie rzadki w odpowiednim środowisku.
No dobra, powszechnie wiadomo, że i tak prawie wszystkie krajowe okazy tej pięknej kózeczki pochodzą z Puszczy Białowieskiej.

A kto je tam łapie? - W zasadzie każdy, kto utrafi w rójkę, co aż takie trudne nie jest!

(Uwaga, uwaga, nadchodzi!!!

Pozdrawiam...
... i do zobaczenia na puszczańskich szlakach!
Wujek Adam
PS. Fotek form barwnych Evodinusa mam akurat niezbyt wiele. Jak zrobię skany, to podrzucę tu z 10, 15 czy 20 różnych aberracji.

To może ja na pisze parę słów o Evodinusie, bo mam doświadczenie kilkuletnie z tym gatunkiem. Co do form barwnych, to rzeczywiście E. borealis jest bardzo zmienną kózką. Mam w zbiorze okaz w ogóle pozbawiony jakichkolwiek plam, a dzieląc płcie, to powiem, że wg mnie to samce sa bardziej zmienne.
Natomiast co do rozmieszczenia, to gatunek ten ma u nas swoją zachodnią granicę zasięgu obejmującą całą pn.-wsch. Polskę, także znalezienie w innych rejonach poza Puszczą Białowieską również jest możliwe, a nawet opublikowane.

Natomiast co do rozmieszczenia, to gatunek ten ma u nas swoją zachodnią granicę zasięgu obejmującą całą pn.-wsch. Polskę, także znalezienie w innych rejonach poza Puszczą Białowieską również jest możliwe, a nawet opublikowane.
Przemku powiem Ci, że złowić te kózke możesz w całym właściwie sezonie wegetacyjnym, ale jak już zaczniesz namawiać swoja druga połówkę, to lepiej wczesniej, to zaoszczędzisz czasu na jej szukanie.Przemek pisze:A prawda taka że nie łapałem jej nigdy i nigdy nie widziałem żywej....
zamierzałem w tym roku pojechać ale moja druga lepsza połowa ma pewne zastrzeżenia.....

Radku wiec wstepnie uda sie namowic ale po rozmowie z mateuzem po prostu wyczekam na jeden dzien z dobra pogoda i rano skoro swit do Puszczy ach ..jak ja lubie ta Bialowieżę....na caly dzien na poczatku maja.....Radek P. pisze:
Przemku powiem Ci, że złowić te kózke możesz w całym właściwie sezonie wegetacyjnym, ale jak już zaczniesz namawiać swoja druga połówkę, to lepiej wczesniej, to zaoszczędzisz czasu na jej szukanie.
Radku bedziesz w tym czasie?? Mateusz bedzie

Powinienem być, bo mam nadzieje ze z pułapkami w Knyszyńskiej zdążę. Właśnie chcę go tam znaleźć, gdyż jest to miejsce, gdzie zasięg miedzy Augustowską a Białowieską jest przerwany, a środowisko na niego tam odpowiednie. Choć w ten długi weekend rodzinka ze znajomymi mi sie zjeżdża, to liczę również na spotkanie i wspólny wypad do lasu
.

Czyli widzę że dalej powraca jak w wielu innych temach kwestia wytypowania środowiska i "namierzenia" klienta.
W wielu przypadkach wiemy że tu jest ten gatunek (E. borealisem w Puszczy Knyszyńskiej) a nie można go znaleźć. Potem myślimy 'Jak ja go mogłem przeoczyć". Myślę, choć nie za bardzo znam się na chrząszczach że tak samo jest z Tragosoma, Bolbelasmus. Kwestia znalezienia metody a potem przy gatunkach mających swoją wagę (wartość pieniężną) trzeba po prostu trzymać gębę na kłódkę.
Takie czasu, licho nie śpi. 
W wielu przypadkach wiemy że tu jest ten gatunek (E. borealisem w Puszczy Knyszyńskiej) a nie można go znaleźć. Potem myślimy 'Jak ja go mogłem przeoczyć". Myślę, choć nie za bardzo znam się na chrząszczach że tak samo jest z Tragosoma, Bolbelasmus. Kwestia znalezienia metody a potem przy gatunkach mających swoją wagę (wartość pieniężną) trzeba po prostu trzymać gębę na kłódkę.

-
- Wujek Adam [†]
A jednak znalazłem w swym kompie parę zapomnianych skanów różnych form Evodinusa!
No więc załączam je w pliku.
PZDR!
Wujek Adam

No więc załączam je w pliku.
PZDR!
Wujek Adam
- Załączniki
-
- Evodinus borealis GYLL. - aberracje barwne.doc
- 6 barwnych odmian
- (250.5 KiB) Pobrany 199 razy
- Jacek Kurzawa
- UTM: DC30
- profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
- Podziękował(-a): 23 times
- Podziękowano: 9 times
- Kontakt:
Evodinus borealis - odmiany barwne
Załączam odmiany barwne E.borealis z jednej serii (3.5.200x) - 4 najjasniejsze z jednej serii i dwa okazy najciemniejsze. Rozjasnione okazy są liczniejszą odmianą niz te ciemne (mam tez inne jasne okazy z innymi datami).
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2008:05:05 00:50:34Image taken on:niedziela, 4 maja 2008, 22:50Focus length:10.868072509766 mmShutter speed:1/50 SecF-number:f/3.2ISO speed rating:100Camera-model:DiMAGE Z6
- Wujek Adam [†]
Chcecie jeszcze trochę o Evodinusie z tego roku?
No to zapraszam:
http://forum.bocian.org.pl/viewtopic.php?t=3449
Pozdrowienia!
Wujek Adam
No to zapraszam:
http://forum.bocian.org.pl/viewtopic.php?t=3449

Pozdrowienia!
Wujek Adam
-