Czy znaleziony pod korą chrząszczyk (1.2 mm) to jakiś Euplectus czy całkiem co innego. A może ktoś da radę z tych marnych zdjęć oznaczyć do gatunku. Znaleziony 05.04.2008 na G.Sieniawskiej w lesie liściastym (kraina Gór Świętokrzyskich).
Jak takiemu maleństwu rozkładać nóżki aby nie urwać? O preparowaniu narządów płciowych już nawet nie wspominam
Jaka jest różnica pomiędzy E.signatus i E.punctatus. Mój okaz ma mocno punktowaną głowę, wiem że taką ma punctatus, czy signatus też?
Wiem że punctatus jest bardziej smukły ale szukam cechy jednoznacznie odróżniającej.
Oznaczanie Euplectus po zdjęciach to wielkie ryzyko. Punktowaną głowę ma więcej gatunków, a sposób punktowania jest cechą kluczową. Euplectus signatus i punctatus należą do różnych grup gatunkowych i generalnie nie są zbyt podobne (do signatus jest najbardziej podobny sanguineus, a do punctatus bardziej podobny jest fauveli czy karsteni). Te różnice w smukłości mogą być zwodnicze, bo wiele zależy od preparacji i stopnia wciągnięcia segmentów odwłoka. Grupa signatus-sanguineus charakteryzuje się bardzo głęboką na całej długości U-kształtną bruzdą na głowie, podczas gdy grupa punctatus ma tę bruzdę głęboką tylko z przodu i ku tyłowi coraz płytszą. E. punctatus jest wyraźnie większy od podobnych sobie gatunków (oprócz fauveli) ok. 1,4-1,6 mm, a inne podobne gatunki mają najwyżej do 1,4 mm, zwykle mniejsze. U Euplectus zawsze decydujące w oznaczeniu jest zbadanie aparatów kopulacyjnych. Według mnie jest to rodzaj dość łatwy w preparowaniu i łatwe jest wyciągnięcie u nich genitaliów mimo małych rozmiarów. Jak widać w moim atlasie chrząszczy Polski nóżki dają się łatwo ułożyć przy preparacji, czego nie można powiedzieć o wielu innych mikrusach np. Corylophidae.