Papilio troilus

senior

Papilio troilus

Post autor: senior »

Witam wszystkich!
Mam pytanie.Czy ktoś hodował Papilio troilusa.Wiem jakie są rośliny żywicielskie,ale są niedostępne w naszym kraju.(Lindera benzoin,Sassafras albidium,Zynthoxylum amerikanum,
Liriodendron tulipfera,Magnolia virginiana,Cinnamomum camphora,Pesea borbonia) Może są
jakieś odpowiedniki żywicielskie tego pazia występujące u nas lub przynajmniej dostępne
w kraju.Bardzo będę wdzięczny za wszelkie informacje. senior
Awatar użytkownika
CezaryN
UTM: DB23

Post autor: CezaryN »

Nie znam roślin zastępczych, ale przynajmniej część wyżej wymienionych jest dostępnych w sprzedaży krajowej, tulipanowiec amerykański - bez żadnego problemu w każdej przyzwoitej szkółce ogrodniczej, magnolia wirginijska, cynamonowiec kamforowy czy jesion kolczasty - w sklepach internetowych.
MarcinW

Post autor: MarcinW »

Na Allegro
np tulipanowiec
http://www.allegro.pl/search.php?string=Tulipanowiec
Lub w wyszukiwarce roślin na szkółkach na stronie Związku SzkóŁkarzy Polskich
senior

Witam!
Teoretycznie tak,ale w praktyce nie jest to takie proste.Szukałem w internecie w Związku
Szkółkarzy by podano mi kto oferuje do sprzedaży M.virginiana lub L.tulipifera wynik zero.
W internecie pod tymi hasłami są zdjęcia,opisy itp lub oferty wymieniają je lecz po otwarciu
okazuje się że tych nie mają w ofercie. Dzięki za chęć pomocy- senior
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

W ofercie handlowej jednej z brytyjskich firm oferujących żywy materiał do hodowli, podano, że w Anglii żywią ten gatunek magnolią. Jesten przekonany, że będzie go można żywić nie tylko gatunkami amerykańskimi, ale także hodowanymi u nas, stosunkowo łatwymi do otrzymania.
senior

Dzięki.Spróbuję z magnolią.Nie wiem tylko czy samica P.troilusa złoży jajka na zastępczej roślinie.Ponieważ mam jeszcze trochę czasu będę próbował zdobyć jedną z wymienionych
roślin.Dziękuję za pomoc i polecam się na przyszłość.
Konto_usuniete

Post autor: Konto_usuniete »

senior pisze:ale są niedostępne w naszym kraju
e... bez przesady że nie da się kupić:

http://gadar.pl/sklep/catalog/index.php
http://www.kubiczek.com.pl/index.php?dzial=oferta
senior

Pisałem że u nas nie można zdobyć podstawowej rośliny żywicielskiej czyli Lindera benznoin
zwanej u nas Lindera zwyczajna.W kilku miejscach jak np. w Aboretum w Rogowie to drzewko
mają ale sadzonek na sprzedaż nie posiadają.Tak mi odpisali.W kilku ogrodach botanicznych
w kraju też ją posiadają lecz nie mają sadzonek na sprzedaż.Pisałem na Forum i odpowiedzi spełniły moje oczekiwania.Kupiłem dzisiaj drzewko 1,5 m tulipanowca amerykańskiego-
Liliodendron tulipfera.Jest to roślina zastępcza na której podobno też można hodować pazia
Papilio troilus.Bardzo dziękuję wszystkim za podpowiedzi i za chęć pomocy.Jestem najstarszy
na Forum i doceniam pomoc młodszych kolegów.Dziękuję !!!
Konto_usuniete

Post autor: Konto_usuniete »

senior pisze:Jestem najstarszy
na Forum i doceniam pomoc młodszych kolegów
e tam... najstarszy - grunt że robaki Ci w głowie :mrgreen:
a pomoc zawsze się znajdzie
ale ale - skoro zadeklarowałeś się że jesteś najstarszy to OBOWIĄZKOWO musisz pojawić się na zjeżdzie forum bo jak nie to ...... :twisted: :mrgreen:
senior

Pewny nie jestem.Wyczytałem -57 lat,63 lata -mało.Tak czy tak na pewno senior. Odnośnie
zjazdu - nie wiem,pożyjemy-zobaczymy....
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zagadnienia ogólne (motyle)”