Phosphuga atrata

Staphylinidae, Silphidae, Hydraenidae, Leiodidae, Ptiliidae i Agyrtidae
Awatar użytkownika
Robert Zoralski
Specjalność: Syrphidae
Podziękowano: 1 time
Kontakt:

Phosphuga atrata

Post autor: Robert Zoralski »

Hej,
Przeglądałem własnie wyciągnięte wczoraj spod kory Phosphuga atrata. Zwróciło moją uwagę, że wszystkie osobniki (z dwóch miejsc) są silnie błyszczące i brunatne/rude. Tylko jeden egzemplarz na 9 znalezionych był całkowicie czarny. Wszystkie wielkości ok. 9-10mm.

Dotychczas obserwowałem ten gatunek w maju/czerwcu i wszystkie osobniki, które widziałem były całkowicie matowe i szarawe. Mam też dwie sztuki w gablocie i bardzo się różnią od tych zebranych wczoraj. Te z maja są też nieco większe.
Załączam kilka zdjęć.

I tu pytanie do grupowiczów co jest przyczyną takiej różnicy wyglądu? Może ktoś je hodował. Zastanawia mnie czy jest to regułą, czy może przypadkowo trafiłem na taką błyszczącą i rudą populację?
Może przyczyną jest to, że w tej chwili siedzą ukryte w ciemności i barwnik, który nadaje im brunatny kolor wiosną wyblaknie?

Pozdr.
Robert

P.S. No chyba, że pomyliłem któreś okazy z jakimś innym gatunkiem chrząszczy (słabo znam silphidae), ale chyba raczej trudno pomylić.
Załączniki
matowy, szary
matowy, szary
Coleoptera_Silphidae_Silphinae__Phosphuga_atrata__private-collection__Gdansk.jpg (31.03 KiB) Przejrzano 1214 razy
błyszczący, czarny
błyszczący, czarny
DSC_0067.jpg (91.12 KiB) Przejrzano 1208 razy
błyszczący, rudy
błyszczący, rudy
DSC_0078.jpg (90.81 KiB) Przejrzano 1203 razy
błyszczący, rudy
błyszczący, rudy
DSC_0082.jpg (91.17 KiB) Przejrzano 1206 razy
ODPOWIEDZ

Wróć do „STAPHYLINOIDEA”