Pterostichus melanarius

mj

Pterostichus melanarius

Post autor: mj »

Mam serdeczną prośbę o opisanie gat Pterostichus melanarius
mam kilka egzemplarzy, które wg klucza (klucz sobie tłumaczę sam a raczej nie jestem biegły w językach) wyglądają na Pterostichus melanarius
ale róźnice między nimi są dość duże np: większe (18 mm) są czarne, a mniejsze (15,16 mm) brązowawe
wszystkie są lekko metaliczne
czy takie różnice występują w obrębie tego gat
czy istnieja jakaś specyficzna cecha dla tego gat

z góry dziękuję za wszelkie informacje
Załączniki
załączam fotkę jednego z tych mniejszych
załączam fotkę jednego z tych mniejszych
2 IX 2007 Batowice_6296.JPG (54.34 KiB) Przejrzano 1819 razy
Pawel Jaloszynski

Re: Pterostichus melanarius

Post autor: Pawel Jaloszynski »

mj pisze:Mam serdeczną prośbę o opisanie gat Pterostichus melanarius
Tu sie troche spozniles, bo ten gatunek zostal juz opisany, i to w osiemnastym wieku ;-)

mj pisze:mam kilka egzemplarzy, które wg klucza (klucz sobie tłumaczę sam a raczej nie jestem biegły w językach) wyglądają na Pterostichus melanarius
I tam w tym kluczu jest napisane, ze P. melanarius jest metalicznie miedzisty? Cos mi sie wydaje, ze musisz jeszcze raz z tym okazem przejechac sie przez klucz do rodzajow, z Carabidae nie ma lekko...

Pawel
Bartek Pacuk
Podziękował(-a): 3 times
Podziękowano: 1 time

Post autor: Bartek Pacuk »

Nie jest to oczywiście P. melanarius, ale znowu nie aż tak daleko w tym kluczu odjechałeś od właściwego rodzaju :wink: Właściwie to zależy, jaki ty tam masz klucz - ten tutaj osobnik to rodzaj Poecilus, który dawniej był traktowany jako podrodzaj w rodzaju Pterostichus, więc w jakimś starym kluczu może tak właśnie być :wink: Do gatunku spróbuj sam dojść :wink:

Rzuciłem okiem, jak też jest w moich kluczach - wszędzie Poecilus już jest jako samodzielny rodzaj. Ale np. w Katalogu Fauny Polski występuje on jeszcze jako podrodzaj w rodzaju Pterostichus.
Jak idzie oznaczanie? Dla ułatwienia podpowiem, że masz do wyboru 2 gatunki :wink:
Z tego zdjęcia raczej ciężko by było stwierdzić, który to z nich - zdjęcie z góry byłoby dużo lepsze :wink:
mj

no i dzięki, bo bym jeździł po tym kluczu nie dość że cały czas w kółko to i ciągle pod górkę.
wyłożyłem się na czułkach i choć dalej mi się wydaje że ten mój Poecilus ma czułka Pterostichusa to może jak ich więcej poogląm to będę wiedział o co chodzi

a ten na zdjeciu to mi po waszych radach wyszedł na Poecilus lepidus
M.Nietupski

Post autor: M.Nietupski »

Witam,
P.lepidus to nie jest (u niego są wszystkie człony czułków czarne). Oczywiście jest to P. versicolor lub P. cupreus (sprawdź liczbę szczecin na goleniach wewnętrznej strony 3 pary nóg. 5 - 7 szczecin - P. versicolor; 8 - 10 P. cupreus. P. cupreus ma też bardzo mocno punktowana głowę na ciemieniu).
Pzdr.
mj

kolejna wtopa
P. cupreus 9 szczecin
idę palnąć sobie w łeb
kluczem
ODPOWIEDZ

Wróć do „Carabidae (Biegaczowate)”