Pterostichus melanarius
Pterostichus melanarius
Mam serdeczną prośbę o opisanie gat Pterostichus melanarius
mam kilka egzemplarzy, które wg klucza (klucz sobie tłumaczę sam a raczej nie jestem biegły w językach) wyglądają na Pterostichus melanarius
ale róźnice między nimi są dość duże np: większe (18 mm) są czarne, a mniejsze (15,16 mm) brązowawe
wszystkie są lekko metaliczne
czy takie różnice występują w obrębie tego gat
czy istnieja jakaś specyficzna cecha dla tego gat
z góry dziękuję za wszelkie informacje
mam kilka egzemplarzy, które wg klucza (klucz sobie tłumaczę sam a raczej nie jestem biegły w językach) wyglądają na Pterostichus melanarius
ale róźnice między nimi są dość duże np: większe (18 mm) są czarne, a mniejsze (15,16 mm) brązowawe
wszystkie są lekko metaliczne
czy takie różnice występują w obrębie tego gat
czy istnieja jakaś specyficzna cecha dla tego gat
z góry dziękuję za wszelkie informacje
-
Re: Pterostichus melanarius
Tu sie troche spozniles, bo ten gatunek zostal juz opisany, i to w osiemnastym wiekumj pisze:Mam serdeczną prośbę o opisanie gat Pterostichus melanarius

I tam w tym kluczu jest napisane, ze P. melanarius jest metalicznie miedzisty? Cos mi sie wydaje, ze musisz jeszcze raz z tym okazem przejechac sie przez klucz do rodzajow, z Carabidae nie ma lekko...mj pisze:mam kilka egzemplarzy, które wg klucza (klucz sobie tłumaczę sam a raczej nie jestem biegły w językach) wyglądają na Pterostichus melanarius
Pawel
-
- Podziękował(-a): 3 times
- Podziękowano: 1 time
Nie jest to oczywiście P. melanarius, ale znowu nie aż tak daleko w tym kluczu odjechałeś od właściwego rodzaju
Właściwie to zależy, jaki ty tam masz klucz - ten tutaj osobnik to rodzaj Poecilus, który dawniej był traktowany jako podrodzaj w rodzaju Pterostichus, więc w jakimś starym kluczu może tak właśnie być
Do gatunku spróbuj sam dojść 
Rzuciłem okiem, jak też jest w moich kluczach - wszędzie Poecilus już jest jako samodzielny rodzaj. Ale np. w Katalogu Fauny Polski występuje on jeszcze jako podrodzaj w rodzaju Pterostichus.
Jak idzie oznaczanie? Dla ułatwienia podpowiem, że masz do wyboru 2 gatunki
Z tego zdjęcia raczej ciężko by było stwierdzić, który to z nich - zdjęcie z góry byłoby dużo lepsze

Rzuciłem okiem, jak też jest w moich kluczach - wszędzie Poecilus już jest jako samodzielny rodzaj. Ale np. w Katalogu Fauny Polski występuje on jeszcze jako podrodzaj w rodzaju Pterostichus.
Jak idzie oznaczanie? Dla ułatwienia podpowiem, że masz do wyboru 2 gatunki

Z tego zdjęcia raczej ciężko by było stwierdzić, który to z nich - zdjęcie z góry byłoby dużo lepsze

no i dzięki, bo bym jeździł po tym kluczu nie dość że cały czas w kółko to i ciągle pod górkę.
wyłożyłem się na czułkach i choć dalej mi się wydaje że ten mój Poecilus ma czułka Pterostichusa to może jak ich więcej poogląm to będę wiedział o co chodzi
a ten na zdjeciu to mi po waszych radach wyszedł na Poecilus lepidus
wyłożyłem się na czułkach i choć dalej mi się wydaje że ten mój Poecilus ma czułka Pterostichusa to może jak ich więcej poogląm to będę wiedział o co chodzi
a ten na zdjeciu to mi po waszych radach wyszedł na Poecilus lepidus
-
Witam,
P.lepidus to nie jest (u niego są wszystkie człony czułków czarne). Oczywiście jest to P. versicolor lub P. cupreus (sprawdź liczbę szczecin na goleniach wewnętrznej strony 3 pary nóg. 5 - 7 szczecin - P. versicolor; 8 - 10 P. cupreus. P. cupreus ma też bardzo mocno punktowana głowę na ciemieniu).
Pzdr.
P.lepidus to nie jest (u niego są wszystkie człony czułków czarne). Oczywiście jest to P. versicolor lub P. cupreus (sprawdź liczbę szczecin na goleniach wewnętrznej strony 3 pary nóg. 5 - 7 szczecin - P. versicolor; 8 - 10 P. cupreus. P. cupreus ma też bardzo mocno punktowana głowę na ciemieniu).
Pzdr.