Motyle Krymu - Zawisaki Krymu.

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jarosław Bury
Kontakt:

Motyle Krymu - Zawisaki Krymu.

Post autor: Jarosław Bury »

Krym - najbardziej na południe wysunięta część Ukrainy - jest miejscem szczególnym! Fauna i flora tego rejonu obfituje w liczne endemity i co ciekawe bardziej przypomina świat roślin i zwierząt np. Azji Mniejszej, niż sąsiednich obszarów Ukrainy. Na 209 gatunków motyli dziennych kiedykolwiek stwierdzonych na Ukrainie, na Krymie można spotkać 132 gatunki, a cztery dalsze były notowane w przeszłości. Na Ukrainie tylko tam występuje min: Leptidea duponcheli, Tomares callimachus, Lampides boeticus, Leptotes pirithous, Polyommatus corydonius, P. ripartii!!!, P. krymaeus, L. celtis, Hipparchia pellucida, Pseudochazara euxina (tylko jedno stanowisko - jajła Aj-Petri) oraz notowane w przeszłości Kirinia roxelana, Limenitis reducta, Charaxes jasius i Danaus chrysippus.
Do b. ciekawych gatunków notowanych tylko na południu Ukrainy ( w tym na Krymie) należą też: Zegris eucheme, E. ausonia volgensis, Spialia orbifer, Muschampia proto, Pyrgus sidae, P. cinarae, Tomares nogelii, Pseudophilotes bavius, Plebejus pylaon, Polyommatus anteros, Coenonympha leander?, Triphysa phryne!, Hyponephele lupina!, Proterebia afra!, Satyrus virbius, Brinthesia circe, Chazara briseis, Chasara persephone!, Argynnis pandora, Brenthis hecate.

Jeżeli chodzi o zawisaki na Krymie można spotkać 24 gatunki , w tym z podrodziny: Macroglossinae:

Daphnis nerii,
Deilephila elpenor,
Deilephila porcellus,
Hemaris croatica,
Hemaris fuciformis,
Hemaris tityus,
Hippotion celerio,
Hyles euphorbiae,
Hyles gallii,
Hyles hippophaes,
Hyles livornica,
Hyles nicaea,
Macroglossum stellatarum,
Proserpinus proserpina,
Sphingonaepiopsis gorgoniades,
Theretra alecto,

Z podrodziny Sphinginae:

Acherontia atropos,
Agrius convolvuli,
Hyloicus pinastri,
Laothoe populi,
Marumba quercus,
Mimas tiliae,
Smerinthus ocellatus,
Sphinx ligustri.

W najwiekszym na Krymie Ogrodzie Botanicznym w Nikicie (ok. Jałty) założonym w 1812 r przez niemieckiego botanika i entomologa Christiana Steven'a dzisiaj znajduje sie ekspozycja martwych i żywych owadów!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Łukasz Mielczarek
Specjalność: Diptera

Post autor: Łukasz Mielczarek »

W drugiej połowie sierpnia wyjeżdżam na Krym na dłuższy czas.
Czy ktoś wie jak wygląda sytuacja prawna dotycząca chwytania i wywozu owadów na Ukrainie?.Jakie gatunki podlegają ochronie?
Pozdrawiam,
Łukasz
Awatar użytkownika
Jarosław Bury
Kontakt:

Niestety nie jestem na bieżąco, jeżeli chodzi o wywóz martwych owadów z Ukrainy, ponieważ ograniczam się do ich fotografowania... Ale odsyłam do świetnej strony mojego znajomego Vladimira Savchuka - Lepidoptera of Crimean region http://babochki-kryma.narod.ru/. Tam z pewnościa znajdzie się lista gatunków chronionych na Krymie :)
Awatar użytkownika
okoem
UTM: XR90
Specjalność: Lepidoptera
Kontakt:

Re: Motyle Krymu - Zawisaki Krymu.

Post autor: okoem »

Jarosław Bury pisze: Masyw Aj-Petri (Masyw św. Piotra) 1234m npm. - widok od strony morza - jedyne stanowisko P. euxina na Ukrainie!
Juz nie jedyne! Uszukalem juz stanowiske tego gatunku na masywech Aj-Petrinska jajla, Jaltynska jajla, Babugan jajla, gora Chatyrdag, i byc moze Nikitska jajla.
http://babochki-kryma.narod.ru/1_Satyri ... euxina.htm
Awatar użytkownika
Jarosław Bury
Kontakt:

Faktycznie - Vladimir, obecnie dysponuję danymi literaturowymi o występowaniu tego motyla nie tylko na Aj-Petrińskej Jajle, ale również na Nikitskiej, Babugan-Jajle oraz innych wapiennych wzniesieniach i jajłach w pobliżu Jałty. Aj-Petri pozostaje LT dla tego gatunku - będącego endemitem górskiego rejonu Krymu...
Gratuluję ciekawych obserwacji faunistycznych i unikalnych zdjęć tego gatunku!!!

PS. Czatyrdah w polskiej wersji...
http://univ.gda.pl/~literat/amwiersz/0042.htm
emila

Post autor: emila »

Miałam przyjemnoś pojechać na Krym pod koniec września 2007 roku i będąc w Nowym Świecie, dojrzalam takie oto zwierzatko, które co zabawne, tak było wabione nekratem, ze moja osobą w ogole mu nie przeszkadzała, dlatego też udało mi się je dość ładnie uwiecznić. Wg mnie jest to jakiś gatunek zawisaka, lecz oczywiście moge się mylić, dlatego tez prosze o weryfikacje wtego zdjęcia ;)
Pozdrawiam!
Emila
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Łukasz

Post autor: Łukasz »

Udało Ci się upolować fruczaka gołąbka, Macroglossum stellatarum :wink:
emila

Post autor: emila »

wow, super serdecznie dziekuje za oznaczenie :)
ODPOWIEDZ