Dane z Pszczewskiego P.K.
-
Konto_usuniete
Dane z Pszczewskiego P.K.
Szanowne koleżeństwo,
poszukuję jakichkolwiek danych o bezkręgowach (szczególnie motyle i chrząszcze) , ale inne grupy systematyczne również (choćby pluskwiaki, błonki itp.) z terenu Pszczewskiego Parku Krajobrazowego (okolice świebodzina, Skwierzyny, Zielonej Góry) kwadraty UTM WU - 30, 32, 42, 50, 51. Poszukuje zarówno samych danych faunistycznych jak i kontaktu z ludzmi którzy tam cokolwiek łapali lub prowadzili jakieś obserwacjena tym terenie.
Z góry dziękuje za pomoc.
poszukuję jakichkolwiek danych o bezkręgowach (szczególnie motyle i chrząszcze) , ale inne grupy systematyczne również (choćby pluskwiaki, błonki itp.) z terenu Pszczewskiego Parku Krajobrazowego (okolice świebodzina, Skwierzyny, Zielonej Góry) kwadraty UTM WU - 30, 32, 42, 50, 51. Poszukuje zarówno samych danych faunistycznych jak i kontaktu z ludzmi którzy tam cokolwiek łapali lub prowadzili jakieś obserwacjena tym terenie.
Z góry dziękuje za pomoc.
-
Krzysztof S.
- Kontakt:
Alosterna tabacicolor
Witam!
W Zielonej Górze w dniu 27-05-2000 złowiłem kilka egzemplarzy chrząszczy z rodziny Cerambycidae, a konkretnie Alosterna tabacicolor. Występowała tam bardzo licznie, obserwowałem ze setkę osobników. Było to w niewielkim parku przy ulicy Podgórnej, zaraz za UZ.
Pozdrawiam Krzysztof
PS. Dziasiaj też jest 27 maj - ciekawy zbieg okoliczności.
W Zielonej Górze w dniu 27-05-2000 złowiłem kilka egzemplarzy chrząszczy z rodziny Cerambycidae, a konkretnie Alosterna tabacicolor. Występowała tam bardzo licznie, obserwowałem ze setkę osobników. Było to w niewielkim parku przy ulicy Podgórnej, zaraz za UZ.
Pozdrawiam Krzysztof
PS. Dziasiaj też jest 27 maj - ciekawy zbieg okoliczności.
- Damian Bruder
- UTM: WT43
Mój Rejon
Witam jestem z Nowej Soli ,która znajduje się pod Zieloną Górą
Można tam zaobserwować bardzo ciekawe gatunk(między innymii) jak:
Hydrous piceus L.-Kałużnica czarnozielona
Lucanus cervus L.
Dorcus parallelopipedus L.-Ciołek
Oryctes nasicornis L.-Rohatyniec nosorożec
Cerambyx cerdo L.-Kozioróg dębosz
Zygaena carniolica -Kraśnik sześcioplamek
Papilio machaon L.
Colias crocea-Szlaćkoń sylwetnik
Apatura iris
Apatura ilia
Argynnis paphia-Perłowiec malinowiec
Nymphalis polyhloros
Melanargia galathea-Szachownica galateaLasiommata maera L.
Coenonympha pamphilus-Strzępotek ruczajnik
Maniola jurtina-Przestrojnik jurtina
Archiearis parthenias
Archiearis notha
Smerinthus ocellatus -Nastrosz półpawik
Mimas tiliae -Nastrosz lipowiec
Acherontia atropos
Hyles galii -Zmrocznik przytuliak
Hyloicus pinastri-Zawisak Borowiec
Sphinix ligustri-Zawisak tawulec
Macroglossum stellatarum-Fruczak gołąbek
Callimorpha dominula
Agrius convolvuli-Zawisak powojowiec
Hyles euphorbiae-Zmrocznik wilczomleczek
Limentis populi-Pokłonnik osinowiec
Polyommatus icarus-Modraszek ikar
Prócz tych wszystkich wymienionych występuje bardzo dużo jeszcze innych gatunków może niektóre pospolitsze inne troszke rzadsze.
To nic że Nowa Sól jest odrobine dalej od rejonów wymienionych wyżej,ale zawsze będzie to miało jakieś znaczenie dla pana.
Pozdrawiam
Damian Bruder
Można tam zaobserwować bardzo ciekawe gatunk(między innymii) jak:
Hydrous piceus L.-Kałużnica czarnozielona
Lucanus cervus L.
Dorcus parallelopipedus L.-Ciołek
Oryctes nasicornis L.-Rohatyniec nosorożec
Cerambyx cerdo L.-Kozioróg dębosz
Zygaena carniolica -Kraśnik sześcioplamek
Papilio machaon L.
Colias crocea-Szlaćkoń sylwetnik
Apatura iris
Apatura ilia
Argynnis paphia-Perłowiec malinowiec
Nymphalis polyhloros
Melanargia galathea-Szachownica galateaLasiommata maera L.
Coenonympha pamphilus-Strzępotek ruczajnik
Maniola jurtina-Przestrojnik jurtina
Archiearis parthenias
Archiearis notha
Smerinthus ocellatus -Nastrosz półpawik
Mimas tiliae -Nastrosz lipowiec
Acherontia atropos
Hyles galii -Zmrocznik przytuliak
Hyloicus pinastri-Zawisak Borowiec
Sphinix ligustri-Zawisak tawulec
Macroglossum stellatarum-Fruczak gołąbek
Callimorpha dominula
Agrius convolvuli-Zawisak powojowiec
Hyles euphorbiae-Zmrocznik wilczomleczek
Limentis populi-Pokłonnik osinowiec
Polyommatus icarus-Modraszek ikar
Prócz tych wszystkich wymienionych występuje bardzo dużo jeszcze innych gatunków może niektóre pospolitsze inne troszke rzadsze.
To nic że Nowa Sól jest odrobine dalej od rejonów wymienionych wyżej,ale zawsze będzie to miało jakieś znaczenie dla pana.
Pozdrawiam
Damian Bruder
- Adam Larysz
- Podziękowano: 3 times
- Kontakt:
- Damian Bruder
Kraśnik
Przepraszam za pomyłkę co do tego kraśnika i dziękuję za upomnienie.
Miał to być sześcioplamek a nie Kraśnik rzęśniowiec(Zygaena carniolica).
Damian Bruder
[ Dodano: 26-07-2004, 18:17 ]
Witam!
Ostatnio przeszukałem biblioteke miejską w Nowej Soli znalazłem tam kilka gatunków z okolic Skwierzyny ,a dokładnie z Trzebiszewa.
Na słonecznych porębach i zagajnikach żyją m.in. interesujące owady prostoskrzydłe,jak krasnolotek włoski (Calliptamus italicus) oraz dołczany (Stenobothrus nigromaculatus i S.stigmaticus) występujące głównie w środkowej i południowo-wschodnich okolicach Polski.W tych okolicach zaobserwowano szereg rzadkich w Polsce gatunków ważek, m.in. pięknych żagnic(Aeschna viridis, Ae.subarctica).Ten drugi gatunek ,którego rozmieszczenie nie jest jeszcze dokładnie zbadane ,znany jest poza tym w Polsce tylko z Tatr i Pomorza.
Jeszcze ze zwierząt bezkręgowychna uwagę zasługuje ślimak austriacki(Cepaea vindobonensis), żyjący na grodzisku w Zielonomyślu(pow.międzyrzecki).
Narazie to tyle.Jeżeli znajde jeszcze więcej informacji na ten temat to dam znać.
Pozdrawiam
Damian Bruder
P.S. do Grzegorza z Warszawy.
Jak uda się to opracowanie to czy będzie można je zamówić pocztowo bądź elektronicznie?
Miał to być sześcioplamek a nie Kraśnik rzęśniowiec(Zygaena carniolica).
Damian Bruder
[ Dodano: 26-07-2004, 18:17 ]
Witam!
Ostatnio przeszukałem biblioteke miejską w Nowej Soli znalazłem tam kilka gatunków z okolic Skwierzyny ,a dokładnie z Trzebiszewa.
Na słonecznych porębach i zagajnikach żyją m.in. interesujące owady prostoskrzydłe,jak krasnolotek włoski (Calliptamus italicus) oraz dołczany (Stenobothrus nigromaculatus i S.stigmaticus) występujące głównie w środkowej i południowo-wschodnich okolicach Polski.W tych okolicach zaobserwowano szereg rzadkich w Polsce gatunków ważek, m.in. pięknych żagnic(Aeschna viridis, Ae.subarctica).Ten drugi gatunek ,którego rozmieszczenie nie jest jeszcze dokładnie zbadane ,znany jest poza tym w Polsce tylko z Tatr i Pomorza.
Jeszcze ze zwierząt bezkręgowychna uwagę zasługuje ślimak austriacki(Cepaea vindobonensis), żyjący na grodzisku w Zielonomyślu(pow.międzyrzecki).
Narazie to tyle.Jeżeli znajde jeszcze więcej informacji na ten temat to dam znać.
Pozdrawiam
Damian Bruder
P.S. do Grzegorza z Warszawy.
Jak uda się to opracowanie to czy będzie można je zamówić pocztowo bądź elektronicznie?
-
Hubert Adamek
-
PaweÂ?
- Damian Bruder